Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Meksička policija uhitila osumnjičenog za ubojstvo novinarke

Meksička policija uhitila je muškarca osumnjičenog da je naredio ubojstvo novinarke Miroslave Breach u ožujku ove godine, potvrdio je guverner meksičke savezne države Chihuahua Javier Corral.

26.12.2017.

Rusija proglasila devet američkih medija "stranim agentima"

Rusko ministarstvo pravosuđa svrstalo je u utorak devet američkih medija među "strane agente", a među njima radio Voice of America, nakon što je Vladimir Putin proglasio zakon koji dopušta registriranje medija pod tim kontroverznim nazivom.

05.12.2017.

Desetero uhićenih zbog ubojstva malteške novinarke

Malteška policija uhitila je desetero osumnjičenih u slučaju ubojstva Daphne Caruana Galizia, otkrio premijer te otočne države Joseph Muscat, gotovo dva mjeseca nakon eksplozije u kojoj je poginula ta novinarka koja je pisala protiv korupcije.

04.12.2017.

Američko ministarstvo pravosuđa blokira AT&T-jevo preuzimanje Time Warnera

Američko ministarstvo pravosuđa podnijelo je tužbu kako bi spriječilo telekomunikacijskog diva AT&T u preuzimanju medijske kompanije Time Warner, između ostalog vlasnika televizijskih kanala CNN i HBO.

21.11.2017.

Europarlamentarci jedinstveni u zahtjevu za istragom ubojstva malteške novinarke

Ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruana Galizie napad je i na temelje Europske unije, poručili su predstavnici zastupničkih klubova Europskog parlamenta od kojih su neki zatražili i da se ispita stanje vladavine prava na Malti.

24.10.2017.

Rusija: Napad na radijsku novinarku koja je kritizirala rusku vlast

Voditeljicu ruskog radija Eho Moskve, kritičnu spram Kremlja, napao je nožem nepoznati muškarac koji je ušao u redakciju ali je naknadno priveden, kazao je glavni urednik te radijske postaje.

23.10.2017.

Nakon ubojstva novinarke Maltežani žele jedinstvo

Tisuće Maltežana jučer su izašle na ulice kako bi pozvale na jedinstvo nakon ubojstva novinarke Daphne Caruana Galizie koja je istraživala korupciju.

23.10.2017.

Drugi napad na novinare portala Insajderi.com

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na glavnog urednika i istraživačkog novinara portala Insajderi.com Vehbija Kajtazija, koji se dogodio u petak, 13. listopada 2017.

17.10.2017.

Europa zgrožena ubojstvom malteške novinarke

Daphne Caruana Galizia, blogerica, kolumnistica i žestoka kritičarka malteške vlade, poginula je jučer u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil. Europska komisija najstrože je osudila ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, a njezin sin kritizirao je maltešku vladu što je dopustila bujanje "kulture nekažnjivosti". 

17.10.2017.

Slučaj Becker: norveška novinarka obranila pravo na zaštitu izvora na Europskom sudu za ljudska prava

Narediti novinaru da oda informaciju o izvoru nije opravdano čak ni kad se sam izvor javi policiji, ishod je odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju kojeg je 2012. pred tim sudom pokrenula norveška novinarka Cecilija Langum Becker zbog povrede prava na zaštitu izvora. 

08.10.2017.