Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Vlade europskih zemalja financiraju inovacije u medijima, a ne poslušnost

Analiza medijskih politika provedena u devet europskih zemalja u fokusu je imala uključenost vlada u medije i organizacije koje nadziru pravila i primjenu zakona. Transformacija medijskog krajolika u Europi, koja je počela već krajem prošlog stoljeća, u proteklom desetljeću se ubrzala. Nove tehnologije, novi konkurenti i novo ponašanje medija, poremetili su stari poredak i promijenili pravila igre.

01.02.2018.

SAD najavio program potpore neovisnim medijima na zapadnom Balkanu

Američka vlada će kroz fondove svoje agencije za međunarodni razvoj (USAID) provesti program potpore neovisnim medijima na području zapadnog Balkana, a za to će biti izdvojeno sedam milijuna dolara, potvrdila je u utorak u Sarajevu američka veleposanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

30.01.2018.

Zaustaviti prijetnje Draganu Janjiću

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 7.800 novinara, najoštrije osuđuje ozbiljne prijetnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsjedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

26.01.2018.

London pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

Velika Britanija će uspostaviti jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih "lažnih vijesti" i pokušati spriječiti dezinformativne kampanje drugih država, otkrio je glasnogovornik premijerke Therese May. 

24.01.2018.

Guardian odsad izlazi u tabloidnom formatu

Britanski dnevni list The Guardian prvi je put izašao u formatu tabloida, odustavši zbog ekonomskih razloga od berliner formata u kakvom je izlazio od 2005.

15.01.2018.

Kina ukinula 128.000 "štetnih" internetskih stranica u 2017.

Kina je ukinula oko 128.000 internetskih stranica koje sadrže opscene i druge "štetne" informacije u 2017., objavila je službena novinska agencija Xinhua, navodeći vladine podatke.

10.01.2018.

Njemačka jača borbu protiv govora mržnje na internetu

U Njemačkoj se od Nove godine počinje provoditi zakon koji nalaže društvenim medijima da brzo uklone govor mržnje, lažne vijesti i druge ilegalne sadržaje, prenosi BBC.

01.01.2018.

Meksička policija uhitila osumnjičenog za ubojstvo novinarke

Meksička policija uhitila je muškarca osumnjičenog da je naredio ubojstvo novinarke Miroslave Breach u ožujku ove godine, potvrdio je guverner meksičke savezne države Chihuahua Javier Corral.

26.12.2017.

Rusija proglasila devet američkih medija "stranim agentima"

Rusko ministarstvo pravosuđa svrstalo je u utorak devet američkih medija među "strane agente", a među njima radio Voice of America, nakon što je Vladimir Putin proglasio zakon koji dopušta registriranje medija pod tim kontroverznim nazivom.

05.12.2017.

Desetero uhićenih zbog ubojstva malteške novinarke

Malteška policija uhitila je desetero osumnjičenih u slučaju ubojstva Daphne Caruana Galizia, otkrio premijer te otočne države Joseph Muscat, gotovo dva mjeseca nakon eksplozije u kojoj je poginula ta novinarka koja je pisala protiv korupcije.

04.12.2017.