Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Slovačka policija sumnja da je istraživački novinar ubijen zbog svojeg posla

Slovački istraživački novinar ubijen zajedno sa svojom djevojkom vjerojatno je izgubio život zbog svojeg posla, objavila je slovačka policija, a slučaj je šokirao tu malu srednjoeuropsku zemlju i povećao zabrinutost javnosti zbog korupcije.

26.02.2018.

Dragan Bursać: „Naša jedina i najbolja zaštita je apsolutna javnost”

Novinaru i kolumnistu Draganu Bursaću su napadi, prijetnje i uvrede na portalima i društvenim mrežama postali svakodnevnica. Profesoru filozofije i nekadašnjem mobiliziranom pripadniku Vojske Republike Srpske, a današnjem oštrom kritičaru nacionalističke retorike i politike, kulture zaborava i negiranja zločina, naročito iz „vlastite avlije“, više puta je bio uništen auto, a jedno vrijeme je bio prisiljen i napustiti Banja Luku.

08.02.2018.

Srbijanska oporba traži više medijske slobode i ostavke uprave i uredništva RTS-a

U Beogradu je u nedjelju navečer ispred zgrade Radio-televizije Srbije održan prosvjed na kojem je nekoliko oporbenih stranaka i pokreta građana zatražilo ostavke uprave i uredništva nacionalne televizije zbog političke pristranosti, više medijske slobode i poštovanje medijskih standarda, te profesionalan i ravnopravan tretman različitih opcija i mišljenja na političkoj sceni.

05.02.2018.

Vlade europskih zemalja financiraju inovacije u medijima, a ne poslušnost

Analiza medijskih politika provedena u devet europskih zemalja u fokusu je imala uključenost vlada u medije i organizacije koje nadziru pravila i primjenu zakona. Transformacija medijskog krajolika u Europi, koja je počela već krajem prošlog stoljeća, u proteklom desetljeću se ubrzala. Nove tehnologije, novi konkurenti i novo ponašanje medija, poremetili su stari poredak i promijenili pravila igre.

01.02.2018.

SAD najavio program potpore neovisnim medijima na zapadnom Balkanu

Američka vlada će kroz fondove svoje agencije za međunarodni razvoj (USAID) provesti program potpore neovisnim medijima na području zapadnog Balkana, a za to će biti izdvojeno sedam milijuna dolara, potvrdila je u utorak u Sarajevu američka veleposanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

30.01.2018.

Zaustaviti prijetnje Draganu Janjiću

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 7.800 novinara, najoštrije osuđuje ozbiljne prijetnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsjedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

26.01.2018.

London pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

Velika Britanija će uspostaviti jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih "lažnih vijesti" i pokušati spriječiti dezinformativne kampanje drugih država, otkrio je glasnogovornik premijerke Therese May. 

24.01.2018.

Guardian odsad izlazi u tabloidnom formatu

Britanski dnevni list The Guardian prvi je put izašao u formatu tabloida, odustavši zbog ekonomskih razloga od berliner formata u kakvom je izlazio od 2005.

15.01.2018.

Kina ukinula 128.000 "štetnih" internetskih stranica u 2017.

Kina je ukinula oko 128.000 internetskih stranica koje sadrže opscene i druge "štetne" informacije u 2017., objavila je službena novinska agencija Xinhua, navodeći vladine podatke.

10.01.2018.

Njemačka jača borbu protiv govora mržnje na internetu

U Njemačkoj se od Nove godine počinje provoditi zakon koji nalaže društvenim medijima da brzo uklone govor mržnje, lažne vijesti i druge ilegalne sadržaje, prenosi BBC.

01.01.2018.