Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Trump propagandom i samohvalom šokirao novinare

Američki predsjednik Donald Trump šokirao je novinare u Bijeloj kući nakon što je u ponedjeljak tijekom svoga dnevnog brifinga o koronavirusu emitirao video pun samohvale koji je izgledao kao oglas za njegovu predsjedničku kampanju.

14.04.2020.

UN upozorava na "opasnu epidemiju dezinformacija"

Pandemija Covida-19 izazvala je "opasnu epidemiju dezinformacija", upozorio je u utorak u priopćenju glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, ali nije naveo konkretne slučajeve zemalja ni medija.

14.04.2020.

REGIONALNA PLATFORMA: DVIJE NOVINARKE NAPADNUTE NA USKRSNU NEDJELJU

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje fizičke napade na novinarku Dalmatinskog Portala Živanu Šušak Živković i snimateljicu N1 televizije Ivanu Sivro, u Sirobuji u Splitu.

 

13.04.2020.

Europska skupina regulatora pozvala EK da pomogne elektroničkim medijima

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), čiji je član i Agencija za elektroničke medije, priopćenjem je ukazala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa koja pogađa elektroničke medije, te naglasila iznimnu važnost medija u doba krize.

09.04.2020.

Slovenski MVP tvrdi da su glavni mediji 'sljednici komunističkog režima'

Mnogo uzbuđenja u novinarskim krugovima u Sloveniji izazvao je dopis ministarstva vanjskih poslova Vijeću Europe (VE), u kojem se tvrdi da glavne medije kontroliraju članovi i simpatizeri "nekadašnjeg komunističkog režima", neskloni novoj vladi Janeza Janše.

09.04.2020.

Objava dobitnika Pulitzerove nagrade odgođena zbog pandemije

Odbor Pulitzerove nagrade odgađa objavu ovogodišnjih dobitnika zbog pandemije koronavirusa, priopćili su u utorak.  Dobitnici Pulitzerove nagrade za novinarstvo, književnost i glazbu objavit će se 4. svibnja putem live streama, dva tjedna kasnije nego što je planirano. 

08.04.2020.

Ubojici slovačkog novinara Kučiaka 23 godine zatvora

Slovački sud u ponedjeljak je osudio bivšeg vojnika Miroslava Marčeka na 23 godine zatvora zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kučiaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove u veljači 2018. godine.

06.04.2020.

IJ4EU osigurava milijun eura za projekte prekograničnog istraživačkog novinarstva u Europi

Fond Istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU) je u 2020. godini osigurao milijun eura za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u državama članicama EU i zemljama kandidatima.

05.04.2020.

Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom

I dok se Europljani trenutno možda osjećaju preplavljeni vijestima, novinarstvo je samo po sebi dvostruko pogođeno otkako je izbila zaraza koronavirusom. Novinari su suspregnuti u kretanju i iznimno im ograničen pristup događanjima, dužnosnicima, političarima i informacijama, piše EUobserver. 

04.04.2020.

Europske vlade pripremaju mjere pomoći za medije i novinare

Danska vlada objavila je da je pripremila mjere financijske pomoći za medije i novinare pogođene krizom. Paket za pomoć ugroženim medijima vrijedan je 24 milijuna eura, a isplatit će se do kraja 2020. godine.

04.04.2020.