Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Naslovnica Charlie Hebdoa o terorističkim napadima u Bruxellesu

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u najnovijem broju objavio je karikaturu na temu prošlotjednih terorističkih napada u Bruxellesu. Karikatura prikazuje svjetski poznatog belgijskog pjevača Stromaea kako pjeva hit "Papa ou t'es?" dok se oko njegove glave nalaze rastrgani dijelovi tijela koji govore "ovdje, ovdje i ovdje također".

30.03.2016.

Florence Hartmann odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odlučio je odmah pustiti bivšu glasnogovornicu haškog tužiteljstva Florence Hartmann na slobodu, objavio je ICTY.

29.03.2016.

Peticija za slobodu medija u Turskoj

Turske novinarske organizacije uz podršku Međunarodne i Europske federacije novinara pokrenule su veliku kampanju za slobodu medija u Turskoj. Jedan od glavnih zahtjeva peticije je obustava svakog progona novinara zbog njihovog posla i trenutno puštanje na slobodu sva 34 zatočena novinara, uključujući Cana Dündara i Erdema Güla. 

26.03.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara iza zatvorenih vrata

Kazneni sud u Istanbulu na kojemu je jučer počelo suđenje dvojici poznatih oporbenih novinara odlučio je da će se rasprave održati iza zatvorenih vrata zbog "nacionalne sigurnosti".

26.03.2016.

Steinmeier pozdravlja produženje mandata Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija

OSCE-ov predsjednik Ureda u Berlinu i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravlja odluku Vijeća OSCE-a da produži mandat Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija, za još godinu dana.

25.03.2016.

BH novinari: Prosvjed povodom uhićenja Florence Hartmann

"Šokirani viiješću o hapšenju gospođe Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i prosvjed protiv ove sramotne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu", poručuju BH novinari zahtijevajući njeno hitno oslobađanje.

25.03.2016.

Novinarske udruge traže oslobađanje turskih novinara Dundara i Gula

Devet organizacija za slobodu medija pozvalo je Tursku da odbaci sve optužbe protiv dvojice novinara uoči početka suđenja za terorizam i špijunažu.

25.03.2016.

EFJ: seksistički ispad Janeza Janše je primjer napada i zastrašivanja novinara

Europska federacija novinara osudila je seksistički ispad čelnika slovenske oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše, koji je dvije novinarke javnog televizijskog servisa na svom Twitter računu nazvao "isluženim prostitutkama" javne televizijske kuće nakon njihova negativnog priloga o njegovoj stranci.

25.03.2016.

Kosovo: Premijer prijetio istraživačkom novinaru

Novinara je nazvao i izravno mu prijetio premijer Isa Mustafa nakon objave članka o premijerovom bratu koji je napustio zemlju i traži azil u EU. Novinar je prijetnje shvatio ozbiljno, a Udruženje profesionalnih novinara Kosova danas prosvjeduje

25.03.2016.

Jemen: peti medijski djelatnik ubijen 2016.

Bruxelles, 24. ožujka 2016. – Kamerman je ubijen u gradu Taizu 21. ožujka dok je snimao sukobe javlja jemenski sindikat novinara (YJS). Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja predstavlja 600.000 novinara u svijetu, podržava zahtjev YJS-a da se počinitelj kazni najstrožom zakonom propisanom kaznom.

24.03.2016.