Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novinari u Europi sve više trpe zastrašivanje

U izvješću objavljenom u srijedu organizacije za medijske slobode upozoravaju da novinari u Europi sve više trpe zastrašivanje, ističući napose probleme na koje nailaze u izvješćivanju o pokretu "žutih prsluka" u Francuskoj.

29.04.2020.

Godišnje izvješće za 2020. godinu: Napadi na medije u Europi ne smiju postati normalne radnje

Napadi na slobodu medija u Europi dovode do ozbiljnog rizika da postanu najnormalnije radnje, upozoravaju 14 međunarodnih skupina za slobodu medija i novinarske organizacije, uključujući Europsku federaciju novinara.

29.04.2020.

Novi izvještaj o slobodi medija tijekom globalne krize

Organizacije za slobodu medija udružile su se pod okriljem Medijske slobode brzog odgovora (Media Freedom Rapid Response, MFRR) i dale svoj prvi doprinos hitnoj raspravi o virusu corona. Udruženje je potrebno jer smatraju kako je došlo do izvanredne situacije koju neke vlade zloupotrebljavaju kako bi ugušile kritična pitanja i slijedile svoje političke programe.

28.04.2020.

Financijske potpore novinarstvu diljem svijeta u vrijeme krizne situacije

WAN-IFRA priprema razne projekte kojima nastoji na jednom mjestu pružiti sve informacije o raznim oblicima pomoći za novinare i medije pogođene krizom.

27.04.2020.

Europski novinarski sindikati traže mjere za oporavak medijskog sektora

Europska federacija novinara još je jednom upozorila da novinarima i medijima trebaju ozbiljni paketi pomoći kako bi se učinkovito suočili s pogubnim socijalnim i ekonomskim posljedicama globalne krize. Prijedloge planova za oporavak medijskog sektora na europskoj i nacionalnim razinama EFJ je objavila 8. travnja te ih predstavila povjerenicima EU Véri Jourovoj i Thierryju Bretonu.

 

23.04.2020.

Google će provjeravati sve oglašivače

Kompanija Google je u četvrtak najavila da će svi oglašivači na njenoj internetskoj platformi počevši od ovog ljeta morati proći postupak verifikacije prije no što kupe oglasni prostor kako bi taj dio svojeg poslovanja učinila transparentnijim.

23.04.2020.

EPP poziva EU da osigura financijsku pomoć umjetnicima i novinarima

Europska pučka stranka (EPP), najbrojnija grupacija u Europskom parlamentu, pozvala je Europsku uniju da u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa osigura financijsku pomoć sektoru kulture, umjetnicima i medijima.

22.04.2020.

EU: Nužna pomoć medijima u prevazilaženju posljedica pandemije

Članovi Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu ukazali su na nužnost pružanja pomoći medijima u procesu prevazilaženja posljedica pandemije COVID-19, priopćeno je na internet stranicama Europske unije.

22.04.2020.

Papa Franjo zahvalio medijima na njihovu radu

Papa Franjo je u nedjelju pohvalio novinare nakon mise na kojoj je upozorio da je virus "sebičnosti gori" od koronavirusa. U podnevnoj poruci nakon mise, Papa je pozvao na solidarnost između nacija u suočavanju s krizom.

19.04.2020.

Reporteri bez granica obratili se UN-u zbog kršenja sloboda u doba pandemije

Reporteri bez granica (RSF) zatražili su u srijedu nadležno tijelo UN-a da "službeno osudi države koje kršeći pravo na informiranje javnosti u doba pandemije koronavirusom ugrožavaju zdravlje ljudi".

15.04.2020.