Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Regionalni okrugli stol Media Observatory-a u Sarajevu: Kako sačuvati integritet novinarstva i medija?

U Sarajevu se održava regionalni okrugli stol SEE Media Observatory na temu 'Kako sačuvati integritet novinarstva i medija?', odnosno, kako učiti od pozitivnih primjera zaštite medijskog integriteta u zemljama jugoistočne Europe.  

14.04.2016.

Dan slobode medija - Difference Day 2016 u Bruxellesu

Europska federacija novinara će se priključiti svojim medijskim partnerima i neprofitnim organizacijama u proslavi Svjetskog dana slobode medija u Bruxellesu 3. svibnja u Umjetničkom centru. Dan će započeti izlaganjem Günthera Oettingera iz Europske komisije, koji će naglasiti europsku odlučnost u pružanju snažne potpore slobodi govora.

13.04.2016.

Niz slučajeva kršenja medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji uoči izbora

Prva četvrtina 2016. je, osim “uobičajenih” prijetnji i medisjkih kampanja protiv kritike Vlade, obilježena policijskim ispitivanjem reportera koji je upozorio javnost na neispravnu vodu za piće i navodnim praćenjem novinara, stoji u izvješću Fondacije Slavko Ćuruvija.

12.04.2016.

Kako je 370 novinara iz 80 zemalja omogućilo „Panama Papers“

Uri Blau, izraelski novinar koji je radio na „Panama Papersu“, opisuje tehnologiju i uzajamno povjerenje koje je omogućilo pojavu tih dokumenata.

10.04.2016.

Islandski premijer dao ostavku nakon što se otkrilo da je skrivao milijune dolara

Islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio je u utorak ostavku i postao prva velika žrtva “Panamskih dokumenata” koji su otkrili goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

08.04.2016.

Kako smo analizirali 11,5 milijuna dokumenata „Panama Papersa“

Najveće curenje informacija u povijesti povezalo je više od 70 bivših i sadašnjih svjetskih lidera u istoj shemi izbjegavanja plaćanja poreza kojom su bilijuni funti kanalizirani na off-shore račune. Ovo je priča o tome kako su ti podaci analizirani.

06.04.2016.

Ece Temelkuran: 'Život pod pritiskom u Turskoj je način života'

Turska novinarka i književnica Ece Temelkuran je bila u Ženevi kao član žirija za dokumentarce na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu i forumu o ljudskim pravima (FIFDH). Radila je redovno za nacionalne dnevne listove Cumhuriyet i Milliyet, a sada piše za Guardian i CNN Turska. Njeni su tekstovi i mišljenja u obranu žena, političkih zatvorenika i Kurda i Armenaca požnjela brojne nagrade, među inim i Nagradu PEP-a za mir 2001. Ece Tumulkuran je za Press Emblem Campaign iznijela svoje mišljenje o turskim medijima.

04.04.2016.

Rusija: novinar izboden nožem

Iskusni novinar Dmitri Tsilikin pronađen je ubijen u svom stanu u Saint Petersburgu 1 travnja. IFJ/EFJ osuđuje ubojstvo i zahtijeva od ruskih vlasti hitnu istragu.

04.04.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara nastavljeno iza zatvorenih vrata

Suđenje dvojici turskih novinara optuženih za špijunažu i pokušaj državnog udara u predmetu kojeg se smatra testom za slobodu tiska u Turskoj, nastavljeno je iza zatvorenih vrata pred sudom u Istanbulu.

01.04.2016.

Al Jazeera smanjuje broj zaposlenih kao dio plana optimizacije

Mreža Al Jazeera je najavila da će smanjiti broj zaposlenih kao dio inicijative za optimizaciju povezanu s nastupajućom transformacijom medijskog okruženja.

31.03.2016.