Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novinari na meti napada na prosvjedima u SAD-u

Novinari su u više američkih gradova bili na meti napada policije i prosvjednika koji su ih tukli, uhićivali i pucali u njih na prosvjedima koji se šire ovih dana zbog smrti afroamerikanca Georgea Floyda.

01.06.2020.

SafeJournalists: Novinaru N1 TV iz BiH Vučiću upućene prijetnje smrću

Nikola Vučić, novinar N1 TV iz BiH dobio je prijetnje smrću putem društvene mreže, nakon što je objavio komentar na svom Twitter nalogu, a objavljeni su i detalji iz njegovog života i upućene su uvrede njegovoj obitelji.

 

31.05.2020.

Nakon privođenja tijekom izvještavanja s prosvjeda pušteni novinari CNN-a

Reporter CNN-a Omar Jimenez, producent Bill Kirkos i fotoreporter Leonel Mendez pušteni su iz pritvora nakon uhićenja tijekom izvještavanja s prosvjeda u Minneapolisu koji se već treći dan odvijaju zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom uhićenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

 

29.05.2020.

Zuckerberg: društvene mreže ne bi smjele biti "arbitri istine"

Šef Facebooka Mark Zuckerberg u četvrtak je kazao da se društvene mreže ne bi smjele postaviti kao čuvari političkog govora na internetu, iznijevši mišljenje o najavi predsjednika Donalda Trumpa da će regulirati tvrtke poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog pristranosti i cenzure.

28.05.2020.

Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zaprijetio dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio da korisnici provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

27.05.2020.

Tehnološki divovi australskim medijima otimaju veliki dio kolača od oglašavanja

Digitalni mediji trebali bi australskim medijima plaćati 600 milijuna australskih dolara (oko 400 milijuna američkih dolara) godišnje zbog korištenja medijskog sadržaja za oglašavanje, izračunala je vodeći medijska kompanija Nine Entertainment.

14.05.2020.

Zaposlenici Facebooka će do kraja godine raditi od kuće

Iz Facebooka je u petak rečeno da će radnicima koji su u mogućnosti raditi od kuće to biti i omogućeno do kraja godine, dok pandemija koronavirusa prisiljava vlade da produže naredbe rada od kuće kako bi zaustavili širenje zaraze.

08.05.2020.

Novine s Aljaske dobile Pulitzerovu nagradu za javni servis, Reuters za fotografiju

Anchorage Daily News i ProPublica osvojili su u ponedjeljak Pulitzerovu novinarsku nagradu za javni servis otkrivši da jedna trećina sela na Aljasci nema policijsku zaštitu, dok je Reuters dobio foto nagradu za prijelomnu vijest za lanjske nasilne prosvjede u Hong Kongu.

05.05.2020.

REGIONALNA PLATFORMA: MEDIJSKE SLOBODE ODRAŽAVAJU SLOBODU DRUŠTVA

Povodom obilježavanja 3. svibnja – Međunarodnog dana slobode medija, podsjećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati vlastitu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu raditi bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

03.05.2020.

Potpredsjednica EK Vera Jourova pozvala vlade zemalja članica da podrže medije

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost u povodu Svjetskog dana slobode medija pozvala je vlade država članica EU-a da podrže medijski sektor.

02.05.2020.