Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Uhićenje trojice urednika u Turskoj je neprihvatljivo

Europska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara oštro osuđuju uhićenje Şebnema Korura Fincancıja, predsjednika Turske zaklade za ljudska prava, Erola Önderoğlua, novinara Bianeta i dopisnika iz Turske Reportera bez granica te Ahmeta Nesina (novinara i književnika). Oni su uhićeni zbog „terorističke propagande“, odnosno suradnje s kurdskim dnevnim listom Özgür Gündem.

21.06.2016.

Novinar pronađen mrtav u Srpskom Krsturu

Srpski novinar Luka Popov (60) pronađen je mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) zatražili su od nadležnih organa da hitno otkriju okolnosti tog događaja, prenose novinarska udruženja u Srbiji. 

18.06.2016.

Kongres IFJ osuđuje uhićenje makedonskog novinara Zorana Božinovskog

Svjetski kongres Međunarodne federacije novinara u Angersu osudio je uhićenje Zorana Božinovskog, novinara freelancera i pokretača portala Burevensik.org, 21. travnja 2016., nakon što ga je Srbija, gdje je živio posljednje tri godine, izručila Makedoniji.

17.06.2016.

Donald Trump napao Washington Post

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump najavio je kako više neće izdavati akreditacije novinarima Washington Posta, što je najnoviji primjer njegova zabrinjavajućeg odnosa prema kritički nastrojenim medijima. 

14.06.2016.

Novi Sad: Prosvjedi protiv smjena na RTV-u

Više tisuća građana okupilo se sinoć u Novom Sadu na trećem prosvjedu Podrži RTV zbog smjena urednika i novinara na Radio-televiziji Vojvodine, prenosi Blic. 

14.06.2016.

U Turskoj napadnuto dvoje reportera VOA-e

Dvoje reportera Voice of America napadnuto je za vrijeme izvještavanja o eksploziji bombe u turskom gradu Midyatu. Motiv napada nije poznat i dosad ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za njega.

13.06.2016.

Članice IFJ-a odale počast poginulim novinarima

Mimohodom u francuskom Angersu, 300 delegata koji predstavljaju Međunarodnu federaciju novinara odalo je počast novinarima ubijenima na zadatku.

09.06.2016.

Američki novinar i afganistanski prevoditelj ubijeni u Afganistanu

Američki fotoreporter David Gilkey i afganistanski prevoditelj Zabihullah Tamanna poginuli su na jugu Afganistana, objavili su u nedjelju američki National Public Radio i dužnosnici afganistanske vojske.

06.06.2016.

Francuska: raste broj slučajeva policijskog nasilja prema novinarima

EFJ i IFJ upozoravaju na zabrinjavajuće povećanje policijskog nasilja uperenog prema novinarima od sredine svibnja, otkad traju demonstracije protiv novog francuskog zakona o radu. 

06.06.2016.

Talijanske vlasti predlažu pooštravanje kazni za klevetu

Nacrt zakona, koji će uskoro biti podnesen Senatu, predviđa da se maksimalne kazne povećaju sa 6 na 9 godina zatvora ako se kleveta tiče političara, suca ili državnog službenika.

01.06.2016.