Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Smijenjeni čelnici američkih javnih medija

Saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa smijenio je cijelo vodstvo američkih javnih medija kao što su Voice of America i Radio Free Europe, potaknuvši bojazni od politizacije informacija tih postaja osnovanih radi promicanja ideala slobode i demokracije u svijetu.

19.06.2020.

EFJ i IFJ zahtijevaju snažniju podršku Europe kreativnim industrijama

Dok države članice EU-a počinju raspravljati o predloženom planu oporavka Unije, Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ / EFJ), zajedno s 92 druge europske i međunarodne organizacije u kulturnom i kreativnom sektoru, pozivaju na osmišljavanje snažnijih mjera koje po pomogle oporavku ovog sektora, priopćili su iz EFJ-a.

19.06.2020.

SafeJournalists: Pokušaj paljenja automobila kosovskog novinara Kajtazija

Novinar portala reporteri.net Shkumbin Kajtazi objavio je da je nepoznata osoba pokušala zapaliti njegov automobil, ali da su je u tome spriječili stanovnici ulice.

 

16.06.2020.

SafeJournalists: Novinarku iz Srbije, Bojanu Pavlović, uznemiravali pred policijom

Novinarku istraživačkog portala KRIK, Bojanu Pavlović, zaustavila je policija nakon što je fotografirala Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazio u društvu čovjeka za kojeg postoji sumnja da je član kriminalne grupe. Pošto joj je nepoznata osoba oduzela telefon, a nepoznati muškarci je okružili, policija je otišla i ostavila je nezaštićenu.

 

15.06.2020.

Zaključci Vijeća EU-a o medijskoj pismenosti

Vijeće Europske unije, u okviru hrvatskog predsjedanja, usvojilo je dokument „Zaključci o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja“. U okviru kulture i audiovizualne djelatnosti i pod nadležnošću Ministarstva kulture, medijska pismenost bila je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, koje je željelo ukazati na važnost sustavnog i strateškog pristupa medijskoj pismenosti, kao jedne od ključnih kompetencija za život i rad u moderno doba, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

15.06.2020.

EFJ poziva EU na brzu potporu novinarstvu

Europska federacija novinara poziva Europsku uniju na brzu potporu novinarstvu. "Novinari su na prvome mjestu u borbi protiv dezinformacija", rekla je  Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost. "Pozivamo države članice da osiguraju siguran rad i maksimalno iskoriste paket EU-a za oporavak za podršku medijima poštujući njihovu neovisnost."

12.06.2020.

SafeJournalists: Novinara iz BiH Gluhića fizički napao političar Spahić

Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih prijetnji i uvreda upućenih Gluhiću od čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

 

09.06.2020.

Fox News se ispričao zbog grafikona koji povezuje rast dionica s rasizmom

Američki Fox News javno se u subotu ispričao jer je u petak navečer objavio grafikon koji ukazuje na povezanost porasta vrijednosti dionica na burzama s rasističkim nasiljem nad crncima.

07.06.2020.

Facebook počinje posebno označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija

Tvrtka Facebook najavila je u četvrtak kako će ubuduće početi posebno označavati ruske, kineske i druge medije koji su pod vladinom kontrolom te će kasnije tijekom ljeta blokirati sve njihove reklamne sadržaje koji ciljaju korisnike u SAD.

05.06.2020.

Solidarnost s novinarima koji izvještavaju o prosvjedima u SAD-u

Hrvatsko novinarsko društvo pridružilo se izjavio o solidarnosti s novinarima koji su se našli na meti policije i prosvjednika tijekom izvještavanja o prosvjedima u SAD-u, koju je objavila Europska federacija novinara (EFJ).

01.06.2020.