Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Izdavač New York Timesa: Trumpove izjave protiv novinara "opasne i štetne"

Izdavač New York Timesa (NYT) A.G. Sulzberger u nedjelju je upozorio predsjednika Donalda Trumpa, s kojim je prije desetak dana razgovarao u Bijeloj kući, da su njegove izjave protiv medija "opasne i štetne".

30.07.2018.

Zaštiti novinare koji su u okruženju na jugu Sirije

Najmanje 69 novinara je opkoljeno u južnosirijskoj provinciji Quneitra između vojnih snaga predsjednika Bashara al-Assada i zatvorenih granica Izraela i Jordana, izvjestio je Odbor za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists-CPJ) te je dodao kako je moguće da ih čeka odmazda u jednoj od najnesigurnijih država za novinare.

26.07.2018.

Radio Slobodna Europa od prosinca ponovno u Bugarskoj i Rumunjskoj

Radio Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL) od prosinca će ponovno emitirati u Rumunjskoj i Bugarskoj u cilju osnaženja tamošnjeg medijskog prostora. Glavna zadaća ove medijske organizacije bit će borba protiv lažnih vijesti i korupcije u zemljama na jugoistoku Europe, izjavili su u četvrtak iz sjedišta u Pragu. 

22.07.2018.

Komisija kaznila Google s 4,3 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu

Europska komisija odlučila je novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android te mu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

18.07.2018.

Centar za istraživačko novinarstvo: Pola milijardi eura poticaja u BiH podijeljeno netransparentno

Vlasti u BiH netransparentno su podijelile poticaje u iznosu od milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) posljednjih sedam godina, objavljeno je u srijedu u Mostaru na okruglome stolu kojega je organizirao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) koji se bavi rasvjetljivanjem korupcije i kriminala u javnim institucijama.

18.07.2018.

Trump: Novinari bi trebali moći obavljati svoj posao bez straha

Američki predsjednik Donald Trump u petak je osudio pucnjavu u redakciji dnevnog lista Capital Gazette u Annapolisu i naglasio da bi novinari morali moći obavljati svoj posao bez osjećaja da im prijete smrtonosni napadi. 

02.07.2018.

Napad na list u Marylandu: Ubojica bio u dugotrajnom sporu s uredništvom

Muškarac koji je bio u dugotrajnom sporu s članovima uredništva lista iz Annapolisa u američkoj saveznoj državi Maryland probio je put kroz njihovu redakciju pucnjavom pri čemu je ubio najmanje petero ljudi u jednom od najsmrtonosnijih napada na neki američki medij, objavile su u petak američke vlasti.

29.06.2018.

Japanski bloger ubijen nakon konferencije o svađi na internetu

Japanskog blogera poznatog pod nadimkom Hagex ubio je u nedjelju korisnik interneta s kojim se posvađao online, pošto je održao konferenciju o svađi na internetu i kako je riješiti.

26.06.2018.

Elon Musk zabrinuo Reportere bez granica

Planovi američkog milijardera i inovatora Elona Muska da pokrene online sustav za mjerenje istinitosti medijskih sadržaja potkopava povjerenje u medije, što već radi predsjednik SAD-a Donald Trump, poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.

24.06.2018.

Novinari i aktivisti iz Sirije i Iraka o izvještavanju i tranzicijskoj pravdi

Mediji i organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u post-konfliktnim procesima izgradnje mira i društva tolerancije. U takvim okolnostima novinari moraju biti odgovorniji i profesionalniji, jer medijski sadržaji koje proizvode imaju uticaj na kulturu i ponašanje građana, rečeno je na radionici o temi „Tranzicijska pravda i izvještavanje“ koja se ovaj tjedan održava u Sarajevu.

21.06.2018.