Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Australija će prva u svijetu natjerati Facebook i Google da plate za vijesti

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vijesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

31.07.2020.

Trump optužio Fox News da je nezahvalan

Predsjednik Donald Trump obrušio se na televiziju  Fox News optuživši je da je nezahvalna. "Bio sam u Air Force Oneu letio u Veliku Državu Teksas gdje sam upravo sletio. ČUDESNO je bilo gledati Fox News," napisao je na Twitteru. "U odnosu na prije nekoliko godina. Čak negledljivo. Potpuno su zaboravili tko im je pomogao da budu tu gdje su danas!"

30.07.2020.

Srbija: Istraga transakcija nevladinog sektora i medija, reagirale SAD i EK

Namjera državnih tijela Srbije da istraže financijske transakcije unutar civilnog društva, dijela medija i pojedinaca, potaknula je burne reakcije nevladina sektora i medijskih udruga, a poruke neodobravanja vlastima u Srbiji stigle su iz SAD-a i EU-a.

30.07.2020.

Glavni tajnik EFJ-a: Nesigurni uvjeti u kojima rade hrvatske novinarke i novinari opasnost su za demokraciju

Monitor pluralizma medija 2020 (MPM2020) potvrdio je rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam.

24.07.2020.

Smijenjen urednik mađarskog portala, tvrdi da je ugrožena sloboda medija

Glavni urednik neovisnog informativnog internetskog portala u Mađarskoj dobio je otkaz jer je medijima, kako je službeno priopćeno, otkrio sadržaj internenih dokumenata o redizajnu najčitanijeg portala u zemlji, javlja u četvrtak AFP.

24.07.2020.

Smjernice Europske komisije za izračun udjela europskih djela i definiranje velične prometa i publika

Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama utvrđena su stroža pravila o promicanju europskih djela, te je propisano da su pružatelji audiovizualnih medijskih usluga na zahtjev dužni osigurati najmanje 30 posto udjela europskih djela u svojim katalozima i osigurati isticanje tih djela, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

22.07.2020.

Nizozemska je do sada za spas novinarstva uložila preko 35 milijuna eura!

Početkom krize koju je uzrokovao novi koronavirus nizozemska vlada podržala je novinarstvo i novinare kroz nekoliko financijski izdađnih mjera. U travnju, svibnju i lipnju odobrena je isplata oko 1.100 eura freelancerima bez obzira na njhove prihode i dohodak partnera/partnerice ako žive u istom kućanstvu.

20.07.2020.

SafeJournalists: Prijetnje smrću i seksističke uvrede makedonskoj novinarki Milevskoj

Tanja Milevska, novinarka i dopisnica MIA (Medijske Informacione agencije), na Tviteru i na Fejsbuku primila je prijetnje smrću i seksističke uvrede zbog svojih javno izrečenih stavova izraženih na društvenim mrežama. Slučaj je prijavljen policiji, ali do sada nisu podignute optužbe.

17.07.2020.

Udruga europskih novinskih agancija EANA zabrinuta za medije u Sloveniji

Udruga europskih novinskih agencija EANA izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog planirane izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) kojim bi aktualna vlada povećala svoj utjecaj na financiranje i upravljanje tom medijskm kućom.

14.07.2020.

Pogoršano stanje slobode medija u zemljama Središnje i Istočne Europe

Prema novom izvješću berlinske nevladine organizacije n-Ost pandemija COVID-19 pogoršala je stanje slobode medija u devet zemalja Središnje i Istočne Europe, ograničavajući pristup informacijama i padom prihoda, prenosi  BalkanInsight. 

 

 

13.07.2020.