Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Iranski novinari traže puštanje kolegica koje su izvještavale o smrti Mahsi Amini

Više od 300 iranskih novinara je u nedjelju zatražilo puštanje dvije kolegice zatvorene zbog izvještavanja o Mahsi Amini, čija je smrt u pritvoru izazvala prosvjede, koji predstavljaju jedan od najvećih izazova za vlasti u zadnjih nekoliko desetljeća.

31.10.2022.

SafeJournalists: Prijetnje novinarima CIN-a u Bosni i Hercegvini

Načelnik Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Zoran Čegar u srijedu je zaprijetio i nasrnuo na novinare Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

 

28.10.2022.

Nastavlja se progon novinara u Bjelorusiji: EFJ i BAJ traže oslobađanje novinara Sergeja Satsuka, osuđenog na 8 godina zatvora

Sud u Minsku osudio je u srijedu novinara Sergeja Satsuka na osam godina zatvora. Europska federacija novinara (EFJ) i njezina podružnica Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) osudili su ovu nelegitimnu osudu i zahtijevaju Sacukovo hitno oslobađanje, priopćili su iz EFJ-a.

27.10.2022.

"Privremeno ludilo" ruskog novinara - RT otpustio propagandista Kremlja nakon komentara punih mržnje prema Ukrajini

Ruska državna televizija Russia Today otpustila je televizijskog voditelja Antona Krasovskog nakon što su njegovi komentari puni mržnje o Ukrajini izazvali zgražanje u zemlji i inozemstvu. "Izjave Antona Krasovskog su barbarske i užasne", rekla je u ponedjeljak glavna urednica RT-a Margarita Simonjan na svom kanalu na Telegramu. 

24.10.2022.

Borba za prava slobodnih novinara i medijskih djelatnike u Europi

Europska federacija novinara (EFJ), zajedno sa udrugama i sindikalnim savezima u sektoru medija, umjetnosti i zabave, pokrenula je blog koji sadrži korisne informacije o zakonskim pravima takvih radnika i podršci koju pružaju njihovi sindikati i udruge . Kako navode u svom priopćenju iz EFJ-a raditi kao slobodni ili samozaposleni novinar nikada nije bio veći izazov nego u današnjem promjenjivom medijskom okruženju i tržištu rada.

21.10.2022.

Novinarsku nagradu Daphne Caruana Galizia dobili autori dokumentarnog filma o ruskom utjecaju u Africi

Clément Di Roma i Carol Valade ovogodišnji su dobitnici Nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo za dokumentarni film „Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem”. Dokumentarni film snimljen u koprodukciji medijskih kuća Découpages i Arte G.E.I.E. premijerno je prikazan kao reportaža na kanalu Arte na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Zatim je repriziran na kanalu France 24 i objavljen u obliku članka u francuskim novinama Le Monde, priopćeno je na web stranici europarl.europa.eu. 

20.10.2022.

Neovisni radio Eho Moskve emitira iz Berlina

Neovisna radio postaja Eho Moskve, kojoj je na proljeće zabranjen rad u Rusiji, počela je emitirati iz Berlina, javljaju njemački mediji u četvrtak. “Mi publici želimo ponuditi potpunu sliku onoga što se događa u Rusiji”, rekao je urednik novopokrenutog radija Maksim Kurnikov za agenciju AFP.

20.10.2022.

Sto godina BBC-ja: Slavna prošlost, neizvjesna budućnost

Globalni medijski div British Broadcasting Corporation (BBC) u utorak slavi 100. godišnjicu postojanja s pogledom na slavnu prošlost, ali neizvjesnu budućnost. BBC se etablirao kao jedan od britanskih najvidljivijih i najcjenjenijih globalnih brendova sa svojom izvornom misijom da "informira, obrazuje i zabavlja".

19.10.2022.

SafeJournalists: Nova uredba Visokog savjeta tužiteljstva ugrožava slobodu medija u Albaniji

Visoki savjet tužiteljstva (VST) je u utorak, 11. listopada, putem aplikacije WhatsApp, saopćio da je usvojena nova uredba ove institucije za komunikaciju s medijima. Uredba novinarima/kama prijeti oduzimanjem akreditacije „ako postoje očigledne povrede objektivnosti i profesionalizma, kao i zbog kršenja Ustava, zakona i principa ove uredbe”. U uredbi nije jasno tko će vršiti profesionalnu procjenu novinara/ki ili transparentnost njihovog izvještavanja, da bi određivao mjere koje poduzima Koordinator za pravo na pristup informacijama u Visokom savjetu tužiteljstva ili član savjeta koji komunicira s medijima.

 

18.10.2022.

Novinarka optužena za lažne vijesti o ratu u Ukrajini napustila Rusiju

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, optužena za širenje lažnih vijesti o ratu u Ukrajini, napustila je zemlju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora, rekao je njezin odvjetnik u ponedjeljak. Ovsjanikova je trenutno "pod zaštitom europske države", rekao je odvjetnik Dmitrij Zahvatov no nije htio reći detalje jer bi "to moglo postati problem". 

18.10.2022.