Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Facebook i Instagram blokirat će Trumpov račun do kraja mandata

Društvene mreže Facebook i Instagram produžit će blokadu računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena, objavio je Mark Zuckerberg, čelnik kompanije Facebook kojoj pripadaju te mreže.

07.01.2021.

Reakcije na britansku odluku o neizručenju Juliana Assangea SAD-u

Odluka britanskog suda da odbije zahtjev za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u povijesni je trenutak za slobodu informiranja, ocijenio je u ponedjeljak glavni tajnik Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire. a odluku je pozdravio i "zviždač" Edward Snowden.

04.01.2021.

U prošloj godini ubijeno je 60 novinara

Godina 2020. ući će u povijest kao godina globalne pandemijske krize bez presedana, ali i kao godina ponovnog ubojstva novinara i medijskog osoblja širom svijeta. Sa 60 ubojstava u 2020. godini, jeziva statistika ponovno raste u odnosu na 2019. godinu kada je ubijeno četrdeset devet novinara, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ). 

30.12.2020.

UN osudio zatvorsku kaznu za kinesku novinarku

UN-ov ured za ljudska prava izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog četverogodišnje zatvorske kazne na koju je kineski sud osudio novinarku Zhang Zhan, poznatu po izvješćivanju o pandemiju koronavirusa u Wuhanu te je pozvao na njezino oslobađanje.

28.12.2020.

Safe Journalists: Kosovski novinar Syla napadnut usred bijela dana

Valona Sylau napao je muškarac koji je tražio od njega da se više ne pojavljuje na TV-u. Incident, koji je naizgled izazvan kritičkim pogledima Syla na kosovsku dijasporu, snimili su građani/ke koji su bili i svjedoci. Osumnjičeni se prijavio policiji i vodi se istraga.

 

24.12.2020.

SafeJournalists: Prijetnje smrću novinarima/kama Nezavisnih novina u BiH

Nakon što su dobili prijetnje smrću, glavna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina zabrinuta je da država ponovo neće uspjeti da identificira i sankcionira počinitelja.

 

19.12.2020.

SafeJournalists: Privođenje i kršenje ljudskih prava novinara/ki u Albaniji su neprihvatljivi

Dvoje novinara policija je privela dok su izvještavali s uličnih prosvjeda izazvanih policijskim ubojstvom Klodiana Raše 8. prosinca. Oboje novinara su prijavili nasilje i zlouporabu njihovih ljudskih prava od strane policajaca.

 

13.12.2020.

SafeJournalists: Zabrinutost zbog stalnih pritisaka na medije u Albaniji

Posljednjih tjedana, nekoliko slučajeva ugrozilo je neovisnost rada novinara/ki u Albaniji povećanim brojem tužbi protiv njih, posebno protiv istraživačkih novinara/ki. SLAPP (Strateške tužbe protiv učešća javnosti – tužbe koje su usmjerene na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti) postaju česte u albanskom medijskom okruženju kao mehanizam za cenzuru, zastrašivanje ili ušutkivanje neovisnih medija, istraživačkih novinara/ki i kritičara opterećujući ih sudskim troškovima dok se ne odreknu protivljenju ili kritika. Tri tužbe protiv novinara/ki u Albaniji podnijete su samo u prosincu 2020. godine, što je doprinijelo pogoršanju slobode medija.

 

12.12.2020.

Kina pritvorila djelatnicu Bloomberg Newsa

Kineske vlasti privele su kinesku državljanku koja radi za Bloomberg News u Pekingu, pod sumnjom da je ugrozila nacionalnu sigurnost, izvijestio je Bloomberg u petak. Prema izvješću, Haze Fan je viđena kako napušta stambenu zgradu u pratnji pripadnika snaga sigurnosti odjevenih u civilnu odjeću.

11.12.2020.

SafeJournalists: hrvatska novinarka na meti bivšeg vođe paravojne postrojbe i srbijanskih medija

Anja Kožul, novinarka “Novosti”, tjednika srpske nacionalne manjine koji u Hrvatskoj izdaje Srpsko narodno vijeće, je podvrgnuta kampanji blaćenja i navali uvreda osnivača srpske paravojne jedinice, njegovih sljedbenika i nekih srpskih medija. Kožul je postala meta zbog svog članka o Arnaudu Gouillonu, bivšem članu francuske ekstremno desničarske islamofobne organizacije "Identitarni blok" i novom dužnosniku kojeg je imenovala srbijanska Vlada.

 

10.12.2020.