Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Bjeloruske vlasti povukle akreditacije za novinare stranih medija

Bjeloruske vlasti u subotu su povukle akreditacije novinarima nekoliko stranih medija uoči održavanja novih velikih prosvjeda oporbe, koja osporava rezultate predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza.

30.08.2020.

BH novinari: Cenzura na BHRT je atak na slobode izražavanja i mišljenja

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest Uredničkom kolegiju Bosanskohercegovačke radiotelevizije BHRT-a zbog cenzuriranja kritičkog osvrta novinara Mirze Skenderagića na film „Koncentriši se, baba“ redatelja Pjera Žalice, kojim je otvoren ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF).

23.08.2020.

U Bjelorusiji blokiran pristup mnogim medijima

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Bjeloruskom novinarskom društvu (BAJ) u zatjevima da se hitno ukine mjere blokade vijesti web stranicama u Bjelorusiji. U petak navečer Ministarstvo informacija priopćilo je kako je blokiralo veliki broj vijesti i web stranica organizacija civilnog društva. 

22.08.2020.

SafeJournalists: Novootkriveni pritisci na Ora News u Albaniji

Tjednima nakon što je oružana policija ušla u prostorije albanskog Ora News-a, a imovina vlasnika Ylli Ndroqi oduzeta zbog optužbi za trgovinu drogom, Ora News je objavio prepisku putem mobilnog telefona iz 2018. u kojoj su otkriveni pritisci gradonačelnika Tirane i pokušaji utjecaja na uređivačku politiku tog medija.

21.08.2020.

SafeJournalists: Pet incidenata protiv novinara u Srbiji

Tijekom samo jednog tjedna u Srbiji je registrirano pet incidenata usmjerenih na šest novinara: fizički napad, prijetnje smrću oružjem, upad u kuću novinara i prijetnje smrću članovima njegove obitelji, bušenje automobilskih guma te prijetnje smrću putem društvenih mreža.

19.08.2020.

Podjela prihoda s medijima dovela bi u pitanje besplatno pretraživanje

Tehnološki div Google kritizirao je u ponedjeljak australski zakon koji mu nalaže dogovor s medijima o podjeli prihoda, tvrdeći da bi doveo u opasnost njegovu besplatnu uslugu pretraživanja i omogućio pristup podacima korisnika.

18.08.2020.

Facebook i Twitter pojačali borbu protiv dezinformacija o američkim izborima

Platforme društvenih mreža pojačale su borbu protiv dezinformacija o američkim izborima: Facebook je pokrenuo centar za pomoć korisnicima s izvorima vezanim uz izbore, a Twitter proširio pravila protiv dezinformacija o poštanskom i ranijem glasanju.

13.08.2020.

Trump se u intervjuu svađao s novinarom oko broja umrlih od Covida19

Američki predsjednik Donald Trump ušao je tijekom jednog televizijskog intervjua u živahnu raspravu s novinarom, žustro osporavajući mjerenje broja slučajeva smrti povezanih s pandemijom u postotku prema broju stanovnika.

04.08.2020.

Safejournalists: Novinari/ke i mediji u Srbiji pod ozbiljnim pritiscima

Nova vrsta pritiska na novinare/ke, medije i organizacije civilnog društva (OCD) u Srbiji. Neki od poznatih novinara/ki, medija i organizacija civilnog društva (OCD) su pod istragom koju je pokrenula Uprava za sprječavanje pranja novca.

02.08.2020.

Novo izvješće EP-a poziva na osnivanje stalnog europskog fonda za novinare

Europski parlament izdao je, na zahtjev svog Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), novo izvješće o sigurnosti novinara i borbi protiv korupcije u Europskoj uniji. Na čelu s profesorom Tarlachom McGonagleom, studija zaključuje da se radni uvjeti novinara pogoršavaju i poziva na stvaranje trajnog europskog fonda za novinare u okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (MFF 2021-2027). Europska federacija novinara (EFJ) snažno podržava ovaj prijedlog.

01.08.2020.