Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Kako sigurno izvještavati iz Ukrajine

Međunarodna i Europska federacija novinara objavile su prije nekoliko dana protokole i upute za sigurnost novinara u izvještavanju o ratu u Ukrajini. Ponavljamo ih u nastavku:  

28.02.2022.

IFJ pozvao Unesco da zaštiti novinare u Ukrajini

Od izbijanja ruskog oružanog sukoba protiv Ukrajine, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u stalnom kontaktu sa svojim ukrajinskim podružnicama NUJU i IMTUU, te upozorava na problem širenja dezinformacija. IFJ i njegove podružnice također su pozvale Unesco da učini sve što je moguće da zaštiti novinare, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ). 

28.02.2022.

EFJ i ETUC pozvali na mir i jačanje sankcija prema Rusiji

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se pozivu Europskog sindikalnog pokreta u EU i osudila napad i oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu. EFJ zajedno s  Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) osudilo je napad te zahtijeva hitno zaustavljanje vojnih operacija, da ruske trupe napuste zemlju i da se započne dijalog i pregovori za mir, priopćili su iz EFJ-a. 

28.02.2022.

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) suspendiralo iz članstva rusku novinsku agenciju TASS

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) suspendiralo je u nedjelju iz članstva rusku novinsku agenciju TASS.  "S obzirom na novu regulaciju medijskog djelovanja koju provodi ruska vlada i time jako ograničava medijske slobode, TASS krši svrhu i statut EANA-e koji zahtijeva nepristrano izvještavanje", navodi se u priopćenju paneuropske novinske agencijske organizacije.  

27.02.2022.

Novinari na meti - Ranjena dvojica reportera iz Danske

Dvojica danskih novinara ranjena su u subotu hicima na sjeveroistoku Ukrajine no nisu u životnoj opasnosti, objavio je njihov poslodavac. Unatoč tome što su nosili pancirke ranjeni su dok su bili u vozilu hicima za koje se ne zna odakle su ispaljeni. 

27.02.2022.

Ujedinjeni u solidarnosti — zajednička izjava podrške Ukrajini

Organizacije za ljudska prava, slobodu medija i novinarske organizacije objavile su u petak izjavu kojom osuđuju invaziju i napade na medije u Ukrajini i Rusiji.

26.02.2022.

IFJ i EFJ izdali sigurnosne upute za novinare u Ukrajini

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) izdale su sigurnosne upute za sve novinare u Ukrajini nakon ruskog napada na Ukrajinu. IFJ i EFJ sa svojim podružnicama upozoravaju na opasnost širenja dezinformacija o situaciji i pozivaju na sigurnost novinara koji izvještavaju s terena, stoji u zajedničkom priopćenju EFJ-a i IFJ-a.  

24.02.2022.

Dmitrij Muratov, ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir: Tugujem zbog ruske invazije na Ukrajinu

-Nema nikoga da zaustavi rat. Jedina nam je nada antiratni pokret Rusa koji može pomoći da se spase  životi na ovoj planeti, rekao je ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov te dodao kako on i njegove kolege "tuguju" zbog ruske invazije na Ukrajinu. Muratov je u poruci na twitteru napisao da je pored tuge njime ovladala i sramota. 

24.02.2022.

Osuda brutalnog ubojstva novinara Güngöra Arslana

Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) te turske novinarske podružnice osudile su brutalno ubojstvo Güngöra Arslana, vlasnika, glavnog urednika i kolumnist dnevnika Ses Kocaeli, koji je ubijen prije nekoliko dana ispred redakcija, priopćili su iz EFJ-a i poziva se  turske vlasti da se ubojstvo istraži i počinioci kazne.   

22.02.2022.

Safe Journalists: Novinari u Srbiji i na Kosovu pod napadima

Safejournalists mreža najoštrije osuđuje napade na novinare RTV Dukađini (novinara Liridon Llozani i kamermana Diamant Maxharraja), dopisnika N1 iz Niša Milanu Stojanoviću, kao i prijetnje upućene uredniku “Karaktera” Nikoli Krstiću, koji dodatno povećavaju nesigurnost novinara/ki u svakodnevnom radu u Srbiji i na Kosovu.

 

22.02.2022.