Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: Zabrinutost zbog stalnih pritisaka na medije u Albaniji

Posljednjih tjedana, nekoliko slučajeva ugrozilo je neovisnost rada novinara/ki u Albaniji povećanim brojem tužbi protiv njih, posebno protiv istraživačkih novinara/ki. SLAPP (Strateške tužbe protiv učešća javnosti – tužbe koje su usmjerene na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti) postaju česte u albanskom medijskom okruženju kao mehanizam za cenzuru, zastrašivanje ili ušutkivanje neovisnih medija, istraživačkih novinara/ki i kritičara opterećujući ih sudskim troškovima dok se ne odreknu protivljenju ili kritika. Tri tužbe protiv novinara/ki u Albaniji podnijete su samo u prosincu 2020. godine, što je doprinijelo pogoršanju slobode medija.

 

12.12.2020.

Kina pritvorila djelatnicu Bloomberg Newsa

Kineske vlasti privele su kinesku državljanku koja radi za Bloomberg News u Pekingu, pod sumnjom da je ugrozila nacionalnu sigurnost, izvijestio je Bloomberg u petak. Prema izvješću, Haze Fan je viđena kako napušta stambenu zgradu u pratnji pripadnika snaga sigurnosti odjevenih u civilnu odjeću.

11.12.2020.

SafeJournalists: hrvatska novinarka na meti bivšeg vođe paravojne postrojbe i srbijanskih medija

Anja Kožul, novinarka “Novosti”, tjednika srpske nacionalne manjine koji u Hrvatskoj izdaje Srpsko narodno vijeće, je podvrgnuta kampanji blaćenja i navali uvreda osnivača srpske paravojne jedinice, njegovih sljedbenika i nekih srpskih medija. Kožul je postala meta zbog svog članka o Arnaudu Gouillonu, bivšem članu francuske ekstremno desničarske islamofobne organizacije "Identitarni blok" i novom dužnosniku kojeg je imenovala srbijanska Vlada.

 

10.12.2020.

SafeJournalists: U Hrvatskoj muškarci prijetili novinarima smrću

Nezadovoljni pisanjem Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr, dvoje sredovječnih muškaraca prijetili novinarima smrću.

 

05.12.2020.

EK donijela akcijski plan za potporu oporavku medijskog i audiovizualnog sektora

Europska komisija jučer je donijela akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom, a ključni su za demokraciju, kulturnu raznolikost i digitalnu autonomiju Europe. 

 

04.12.2020.

Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv covida-19

Facebook je u četvrtak objavio da će blokirati lažne i znanstveno neutemeljene tvrdnje o cjepivu protiv covida-19, slijedeći primjer YouTubea koji je to učinio u listopadu.

03.12.2020.

Slovenija: Pahor pozvao na očuvanje slovenske novinske agencije STA

Slovenski predsjednik Borut Pahor založio se za opstanak slovenske novinske agencije STA ugrožene najavom slovenske vlade da će joj uskratiti financiranje u idućoj proračunskoj godini. 

02.12.2020.

Od Covid-19 u devet mjeseci umrlo čak 489 novinara

Gotovo 500 novinara umrlo je od Covid-19 u 56 zemalja u devet mjeseci, priopćila je u utorak u svom mjesečnom izvješću Press Emblem Campaign (PEC). Tijekom mjeseca studenoga, još je 47 medijskih djelatnika podleglo koronavirusu, u usporedbi s 22 poznate smrti u listopadu.

01.12.2020.

Slovenija: prijeti li Janša gašenjem rada novinske agencije?

Nema primirja u odnosima slovenskog premijera Janeza Janše i novinara koji premijera optužuju da pokušava "orbanizirati" medijski prostor i ograničiti novinarsku autonomiju, a on njih da otvoreno sotoniziraju njegovu vladu desnog centra i posredno pozivaju na nepoštivanje epidemioloških mjera.

01.12.2020.

Otvoren natječaj za Europsku novinarsku nagradu

Otvoren je natječaj za Europsku novinarsku nagradu (European Press Prize 2020.) u četiri kategorije. Europska novinarska nagrada svake godine dodjeljuje se za najviša ostvarenja i dostignuća u europskom novinarstvu, a vrijednost nagrade iznosi deset tisuća eura.

30.11.2020.