Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: Vojislav Milovančević dobio je prijetnje smrću nakon članka koji se odnosi na slučaj silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Vojislav Milovančević, novinar srbijanskog portala nova.rs, primio je uvredljive i prijeteće poruke od kojih neke predstavljaju direktne prijetnje smrću, a sve s nekoliko anonimnih naloga na Twitteru.

 

25.01.2021.

SafeJournalists: Zinaidi Đelilović prijeti viši stručni suradnik za ljudska prava u BiH

Zinaida Đelilović dobiva direktne prijetnje od Adnana Čakalovića, višeg stručnog suradnika Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Slučaj je prijavljen policiji.

 

10.01.2021.

Slovenska novinska agencija i dalje bez novca za normalan rad

Slovenska tiskovna agencija (STA) upozorila je u petak da joj vlada nije upatila novac za obavljene usluge u prošloj godini i da još nije pokrenula postupak sklapanja novog ugovora za 2021.

08.01.2021.

Facebook i Instagram blokirat će Trumpov račun do kraja mandata

Društvene mreže Facebook i Instagram produžit će blokadu računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena, objavio je Mark Zuckerberg, čelnik kompanije Facebook kojoj pripadaju te mreže.

07.01.2021.

Reakcije na britansku odluku o neizručenju Juliana Assangea SAD-u

Odluka britanskog suda da odbije zahtjev za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u povijesni je trenutak za slobodu informiranja, ocijenio je u ponedjeljak glavni tajnik Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire. a odluku je pozdravio i "zviždač" Edward Snowden.

04.01.2021.

U prošloj godini ubijeno je 60 novinara

Godina 2020. ući će u povijest kao godina globalne pandemijske krize bez presedana, ali i kao godina ponovnog ubojstva novinara i medijskog osoblja širom svijeta. Sa 60 ubojstava u 2020. godini, jeziva statistika ponovno raste u odnosu na 2019. godinu kada je ubijeno četrdeset devet novinara, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ). 

30.12.2020.

UN osudio zatvorsku kaznu za kinesku novinarku

UN-ov ured za ljudska prava izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog četverogodišnje zatvorske kazne na koju je kineski sud osudio novinarku Zhang Zhan, poznatu po izvješćivanju o pandemiju koronavirusa u Wuhanu te je pozvao na njezino oslobađanje.

28.12.2020.

Safe Journalists: Kosovski novinar Syla napadnut usred bijela dana

Valona Sylau napao je muškarac koji je tražio od njega da se više ne pojavljuje na TV-u. Incident, koji je naizgled izazvan kritičkim pogledima Syla na kosovsku dijasporu, snimili su građani/ke koji su bili i svjedoci. Osumnjičeni se prijavio policiji i vodi se istraga.

 

24.12.2020.

SafeJournalists: Prijetnje smrću novinarima/kama Nezavisnih novina u BiH

Nakon što su dobili prijetnje smrću, glavna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina zabrinuta je da država ponovo neće uspjeti da identificira i sankcionira počinitelja.

 

19.12.2020.

SafeJournalists: Privođenje i kršenje ljudskih prava novinara/ki u Albaniji su neprihvatljivi

Dvoje novinara policija je privela dok su izvještavali s uličnih prosvjeda izazvanih policijskim ubojstvom Klodiana Raše 8. prosinca. Oboje novinara su prijavili nasilje i zlouporabu njihovih ljudskih prava od strane policajaca.

 

13.12.2020.