Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Europski parlament podržao spornu direktivu o autorskim pravima na internetu

Europski parlament podržao je spornu direktivu o autorskim pravima, nakon mjeseci snažnog lobiranja i žestoke rasprave medijskih djelatnika i umjetnika, zagovornika slobode interneta i tehnoloških divova.

26.03.2019.

Srbija: Vodstvo RTV-a u Novome Sadu razgovaralo s prosvjednicima

Vodstvo Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pristalo je u ponedjeljak u Novome Sadu razgovarati s predstavnicima prosvjednog pokreta „Jedan od pet milijuna“ koji drže da RTV ne izvještava objektivno o višemjesečnim antivladinim demonstracijama, prenijela je agencija Beta.

25.03.2019.

Novinari alžirske državne televizije prosvjeduju protiv cenzure

Desetci novinara i drugih djelatnika državne televizije prosvjedovali su u ponedjeljak u alžirskoj prijestolnici upozoravajući da se na njihovim mrežama provodi "cenzura", dok građani već mjesec dana u velikom broju prosvjeduju tražeći odlazak predsjednika Abdelaziza Bouteflike.

25.03.2019.

Njemačka Wikipedija ugašena zbog prosvjeda protiv reforme EU-a o autorskim pravima

Inačica Wikipedije na njemačkom jeziku ugašena je na 24 sata u četvrtak, a umjesto informacija prikazivala je poziv korisnicima da se usprotive planovima Europske unije da izmijeni zakon o autorskim pravima.

21.03.2019.

Rusija zakonom protiv lažnih vijesti, vrijeđanja države na internetu

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je nove strože kazne za Ruse koji, po mišljenju vlasti, šire lažne vijesti i na internetu iskazuju "očigledno nepoštovanje" prema državi, prenosi u ponedjeljak Reuters pozivajući se na službeni portal za pravne informacije.

19.03.2019.

Facebook: Problem sa serverima krivac za pad društvene mreže

Kompanija Facebook okrivila je "promjenu konfiguracije servera" u četvrtak za najveći pad te društvene mreže u povijesti, gdje su njene aplikacije prestale raditi diljem svijeta.

15.03.2019.

Slovački biznismen uhićen zbog ubojstva novinara

Slovačke su vlasti uhitile tamošnjeg biznismena Mariana Kocnera pod optužbom da je prošle godine naručio ubojstvo novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove. To ubojstvo šokiralo je naciju i pojačalo ogorčenost zbog korupcije te izazvalo najveće ulične prosvjede u zemlji otkad je završila komunistička vladavina 1989. godine.

14.03.2019.

Glasnogovornik EU-a osudio mađarsku medijsku kampanju kao "lažnu vijest"

Europski glasnogovornik Margaritis Schinas u utorak je osudio medijsku kampanju mađarske vlade prema predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i američkom milijarderu Georgeu Sorosu kojom ta zemlja optužuje Bruxelles da promiče migracijski plan koji predstavlja prijetnju Mađarskoj.

19.02.2019.

Slovenija će tužiti 6 talijanskih radio postaja koje koriste frekvencije dodijeljene Sloveniji

Slovenija će uskoro tužiti 6 talijanskih radio postaja koje suprotno međunarodnim dogovorima koriste frekvencije na koje ima pravo Slovenija, najavio je u ponedjeljak ministar za javnu upravu Rudi Medved.

18.02.2019.

Postignut dogovor o direktivi o autorskim pravima

Predstavnici triju europskih institucija, Vijeća, Komisije i Parlamenta konačno su u srijedu navečer postigli suglanost oko novih pravila o autorskim pravima, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuje internetske platforme.

14.02.2019.