Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: Maskirani muškarci polomili zube novinaru iz Prištine

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Visara Duriqija u Prištini. Dana 25. veljače 2021. Visar Duriqi vraćao se kući nakon ponoći kada su ga tri maskirana muškarca fizički napala. Slomili su mu zube i nos. Duriqi je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć, a nakon toga je otpušten na kućno liječenje.

 

26.02.2021.

Njemačka: Sindikat se bori za spas lokalnih medija i radnih mjesta

Njemačka medijska kuća Funke najavila je zatvaranjem svog tiskarskog pogona u Erfurtu, čime dolazi u pitanje 270 radnih mjesta. Međunarodna novinarska organizacija (IFJ) podržava kampanju sindikata Ver.di da se usprotivi zatvaranju, spasi radna mjesta i pomogne u održavanju lokalnog tiska usred krize Covid-19, navodi se u priopćenju IFJ-a. 

23.02.2021.

Australija neće dorađivati zakon o Facebooku i Googleu uoči završnog glasanja

Australija neće mijenjati zakon koji će prisiliti Facebook i Google da medijima plate sadržaj koji prenose, rekao je u ponedjeljak ministar financija uoči završne rasprave i glasanja u parlamentu. Australija i tehnološki divovi u sporu su zbog zakona koji se smatra globalnim presedanom. Neke zemlje poput Kanade i Velike Britanije razmišljaju da donesu sličan zakon

22.02.2021.

Oštri protesti protiv zatvorskih kazni za bjeloruske novinarke

Bjeloruski sud dosudio je u četvrtak po dvije godine zatvora dvjema novinarkama informativne televizije Belsat zato što su snimale prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.  Catarina Andreeva i Darja Chulcova, privedene su u studenome iz stana odakle su snimale prosvjede zbog smrti demonstranta ubijenog dan ranije. 

18.02.2021.

Europski program prekograničnih potpora ponovno otvoren

Journalismfund.eu ponovno je pokrenuo svoj europski program prekogranične podrške za potporu neovisnom istraživačkom novinarstvu. Ovim programom Journalismfund.eu želi dodatno pridonijeti razvoju europske javne sfere tako da  omogući istrage o pitanjima od zajedničkog interesa za europske građane, navodi se u pozivu.

17.02.2021.

Google plaća 76 milijuna dolara francuskim medijima zbog autorskog prava

Google je pristao u tri godine platiti 76 milijuna dolara skupini francuskih medija nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u posjedu agencije Reuters. Dogovor je postignut pošto je Francuska izglasala novi zakon o autorskom pravu, u sklopu šireg zakona Europske unije, o takozvanim „susjednim pravima“.  

12.02.2021.

Australska novinarka Cheng Lei zatvorena u Kini zbog "odavanja državnih tajni"

Australska voditeljica kineskog kanala na engleskom jeziku "uhićena je i optužena za odavanje državnih tajni" u inozemstvu, objavila je u ponedjeljak Canberra, šest mjeseci nakon što je pritvorena.

08.02.2021.

Britanski regulator oduzeo licencu kineskoj televiziji, Peking kritizira BBC

Britanski medijski regulator oduzeo je u četvrtak licencu kineskom televizijskom kanalu ocijenivši da Komunistička partija Kine ima konačnu uređivačku riječ, dok se Peking službeno žalio na način na koji BBC izvješćuje protiv pandemije covida-19.

04.02.2021.

Od COVIDA-19 u svijetu umrlo 735 novinara

U proteklom razdoblju od kada traje pandemija od Covida-19 umrlo je čak 735 novinara u 63 zemlje za koje se vodila evidencija što znači da je u 11 mjeseci umiralo 66 kolega novinara mjesečno, objavila je u svom izvještaju nevladine organizacije za medijske slobode Press Emblem Campaign (PEC) u  Ženevi.

03.02.2021.

SafeJournalists: Srbijanski političar Šešelj verbalno napao novinarku RTRS-a

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje napad srbijanskog političara Vojislava Šešelja na novinarku Radio televizije Republike Srpske Natašu Miljanović-Zubac.

02.02.2021.