Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Mreža SafeJournalists traži od OSCE-a, Europske komisije i Vijeća Europe da hitno poduzmu nešto u vezi s napadima na srpske medijske djelatnike

Mreža novinarskih udruženja iz regiona, SafeJournalists, poslala je pismo g. Olivéru Várhelyiu, europskom povjereniku za proširenje, g. Halemu Desiru, predstavniku za slobodu medija u OSCE-u i gđi Dunji Mijatović, povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe, tražeći od njih da se hitno uključe u trenutna zbivanja u Srbiji i da odlučno zahtijevaju od srbijanskih vlasti da stvore sigurno okruženje za sve medije i novinare koji svojim posvećenim radom i praćenjem uživo riskiraju svoje zdravlje i sigurnost kako bi građanima Srbije omogućili pristup objektivnim informacijama o prosvjedima na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije.

11.07.2020.

SafeJournalists: Srbijanska policija mora omogućiti sigurnost medijskih radnika na prosvjedima

Prosvjednici su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tijekom uličnih prosvjeda u Beogradu.

09.07.2020.

Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije

Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažiala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.

08.07.2020.

SafeJournalists: Prvi korak ka istini o ubojstvu Ćuruvije

Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Europljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je s četrnaest metaka, 11. travnja 1999. godine pri ulasku u zgradu sa svojom partnericom u Beogradu u Srbiji. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Apelacijski sud u Beogradu će donijeti konačnu odluku o osudi četvorice bivših pripadnika Državne sigurnosti za organiziranje i sudjelovanje u ubojstvu. Travnja 2019. godine, osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora od strane Posebnog odjeljenja Višeg suda za organizirani kriminal u Beogradu.

08.07.2020.

Rusija uhitila bivšeg novinara i optužila ga za izdaju

Ruske snage sigurnosti uhitile su u utorak bivšeg novinara koji radi kao savjetnik šefa ruske svemirske agencije i optužile ga za izdaju, tvrdeći da je otkrivao vojne tajne neimenovanoj članici NATO-a. Snimka koju je objavio FSB pokazuje da su naoružani agenti uhitili i pretražili Ivana Safronova ispred njegovog stana u Moskvi.

07.07.2020.

Ruska novinarka osuđena za "opravdavanje terorizma" na novčanu kaznu

Novinarka je u ponedjeljak osuđena u Rusiji na novčanu kaznu zbog toga što je "opravdavala terorizam" i neočekivano je izbjegla šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je tražilo tužiteljstvo u tom predmetu, koji je podigao na noge aktiviste za zaštitu medijske slobode.

06.07.2020.

Nastavak medijskog rata: Kina uvela sankcije za četiri američka medija

Kina je u srijedu uvela sankcije četirima američkim medijima prisutnima u toj azijskoj zemlji, nakon što su Sjedinjene Države uvele slične mjere protiv kineskih medija. Američka vlada je 22. lipnja izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih „organima propagande“ Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju „inozemnim diplomatskim misijama“. 

01.07.2020.

Reuters: Raste utjecaj televizije i društvenih mreža

Većina podataka u najnovijem Reutersovom istraživanju o novinarstvu prikupljena je prije napada korona virusa, pa u tom smislu predstavljaju tek prikaz povijesnih trendova. Ti podaci pokazuju rast uporabe tradicionalnih izvora vijesti, prije svega televizije, ali i poznatih online medija. 

25.06.2020.

SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mjesto o čijem radu je želio izvještavati  u Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentificirana muškarca koja su ga udarala po celom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

 

25.06.2020.

SafeJournalists:  Albanskog novinara Hilu pritvorila policija

Lokalna policija uhitila je novinara Elvisa Hilu s Report TV dok je izvještavao o državnim vlastima koje ruše zgradu, usprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

23.06.2020.