Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Safe Journalists: Mlada novinarka napadnuta u Tirani

Novinarku televizije Fax News, Besartu Demušaj su dvojica muškaraca ometala, šutirala i udarala dok je izvještavala o priči u Tirani, u utorak, 14.12.2021. Demušaj je objasnila kako je reagirala na dojavu žene koja je bila vlasnica radnje u ulici Hokha Tahsim. Kada je Demušaj stigla na lice mjesta, izvođač radova i njegov zet su došli i počeli maltretirati novinarku. Privremeno su joj onemogućili izlazak iz zgrade, a zatim je zgrabili, udarili i šutnuli. Nakon što je novinarka prijavila slučaj nadležnima, državna policija je najavila krivični postupak protiv dvojice osumnjičenih.

 

17.12.2021.

Safe Journalists: Hrvatski medij Faktograf dobio prijetnje

Portal Faktograf.hr i njegovi novinari/ke postali su meta javnog linča, u nedjelju, 12. prosinca, koji je pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, nakon čega su redakciji Faktografa stizale razne prijetnje.

14.12.2021.

Nobelova nagrada za mir novinarima Mari Ressa i Dmitriju Muratovu - Zovko: Ovo je velika stvar za novinarsku profesijiu

Primajući Nobelovu nagradu za mir, filipinska novinarka Maria Ressa oštro je u petak kritizirala američke tehnološke divove, koji po njezinu mišljenju iz pohlepe dopuštaju izljeve "toksičnog mulja" na društvenim mrežama.  Suosnivačica i direktorica portala Rappler, Ressa je primila prestižnu nagradu u Gradskoj vijećnici u Oslu zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom, glavnim urednikom Nove Gazete, jednog od rijetkih neovisnih listova u Rusiji.

10.12.2021.

Izvjestitelj UN-a : Assangeova presuda 'politički motivirana'

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za torture oštro je kritizirao londonsku presudu u slučaju Juliana Assangea. "Ovo je neuspjeh britanskog pravosuđa", rekao je Nils Melzer za dpa u petak. "Možete misliti što želite o Assangeu, ali njegovo stanje nije takvo da bude izručen", rekao je, referirajući se na "politički motiviranu presudu".

10.12.2021.

Safe Journalists: Novinari/ke N1 iz Srbije dobili nove prijetnje

Televizija N1 dobila je prijetnje upućene zaposlenima i njihovim obiteljima u petak, 3. prosinca, uoči prosvjeda koji su najavljeni širom zemlje u subotu.

 

04.12.2021.

Safe Journalists: KRIK u Srbiji dobio prijetnju smrću na Twitteru

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), redakcija koja izvještava o kriminalu i korupciji u Srbiji, dobila je prijetnju smrću, u srijedu, 1. prosinca na svom Twitter nalogu.

 

01.12.2021.

Safe Journalists: Srpski fotograf pretučen na skupu vladajuće stranke u Srbiji

Samostalni fotograf i član Nezavisnog udruženja novinara Srbije Andrija Vukelić pretučen je u ponedjeljak, 29. studenog, na skupu Srpske napredne stranke u Šapcu. On je pratio prosvjed protiv kompanije Rio Tinto, a potom je ostao u Šapcu da fotografira miting Srpske napredne stranke.

 

30.11.2021.

Safe Journalists: Sigurnost novinara/ki u Srbiji bila je ugrožena tijekom prosvjeda

U subotu 27. studenog, širom Srbije dogodili su se prosvjedi povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u Skupštini Srbije. Nažalost, ni ovoga puta novinari/ke nisu bili sigurni.

 

30.11.2021.

Safe Journalists: Srpska novinarka Snežana Čongradin napadnuta tijekom prosvjeda povodom uklanjanja grafita posvećenih Ratku Mladiću

Novinarka lista „Danas“ Snežana Čongradin napadnuta je na Trgu Milana Mladenovića tijekom večeri 25. studenog dok je snimala prosvjed koji je organiziran povodom uklanjanja grafita “Ratko Mladić srpski heroj”.

 

26.11.2021.

EP traži mjere protiv strateških tužbi za ušutkavanje medija

Europski je parlament u četvrtak velikom većinom glasova usvojio izvješće kojim poziva na donošenje mjera na europskoj razini protiv SLAPP-tužbi, pravnih postupaka koji se ciljano pokreću kako bi se ušutkali mediji, kao i nezakonodavnih mjera za zaštitu novinara u vidu fondova za žrtve tužbi.

U izvješću usvojenom s 444 glasa za, 48 protiv i 75 suzdržanih eurozastupnici su predložili niz mjera za borbu protiv prijetnje koju strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) predstavljaju za novinare, nevladine organizacije i civilno društvo u Europi. 

11.11.2021.