Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Medijske organizacijske protiv izručenja Juliana Assangea

Europska i Međunarodna federacija novinara ( EFJ -IFJ) zajedno s 18 organizacija za meidjske slobode i novinarstvo uputile su poziv britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel da odbije zahtjev američke vlade za izručenje izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea. Cijeli tekst pisma prenosimo u nastavku.

24.04.2022.

Safe Journalists: Prijetnje smrću novinarima Danasa - šesti napad na novinare/ke u Srbiji za tjedan dana

Jučer, 22. travnja 2022. godine redakcija dnevnog lista i portala Danas dobila je niz uvreda i prijetnji smrću putem društvenih mreža i elektroničke pošte zbog citata Mahatme Gandija koji je objavljen u tiskanom izdaju i na Instagram-u, a koji glasi: „Istina, a ne Bog“. Čak je pokrenuta akcija kojom su se građani pozivali da zatrpaju inbox redakcije porukom „Bog je istina“. Prijetnje su prijavljene nadležnom tužilaštvu i policiji.

 

23.04.2022.

CPJ traži oslobođenje bjeloruske novinarke Aksane Kolb

Bjeloruske vlasti moraju odmah osloboditi Aksanu Kolb novinarku nezavisnog tjednika Novy Chas i odustati od svih optužbi protiv nje, priopćio je u srijedu Committee to Protect Journalists (CPJ). Kolb je uhapšena u srijedu u Minsku, i odredili joj pritvor do 10 dana.

22.04.2022.

Safe Journalists: Nove prijetnje smrću novinarima/kama televizije N1 Srbija

Jučer, 18. travnja 2022. godine na email beogradske redakcije N1 stigla je poruka prijeteće sadržine: “Vas govna plaćenička američka treba poklati k'o štakore koliko lažete.” Ovo je samo jedna u nizu prijetnji i verbalnih napada koje trpe zaposleni u toj neovisnoj medijskoj kući.

 

18.04.2022.

U Ukrajini otvoreni Centri solidarnosti za novinare

Centri solidarnosti koje je pokrenula Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU), uz potporu Međunarodne i europske federacije novinara (IFJ-EFJ) i Nezavisnog medijskog sindikata Ukrajine (IMTUU), imaju za cilj pomoći novinarima da neometano rade svoj posao, priopćili su iz EFJ-a. 

17.04.2022.

Osudili SLAPP tužbu "Putinovog kuhara" protiv osnivača Bellingcata Eliota Higginsa

Europska federacija novinara (EFJ) zajednost s jop dvadeset drugih medijskih i udruga civilnog društva  izrazili su  ozbiljnu zabrinutost zbog pravnog postupka koji se vodi u Londonu protiv novinara Eliota Higginsa, osnivača istraživačkog novinarstva Bellingcat. Tužbu protiv njega podnio je Jevgenij Prigožin, ruski oligarh poznatiji kao "Putinov kuhar" zbog svojih ugostiteljskih poslova i bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćili su iz EFJ-a.

14.04.2022.

Ruske novinare se proglašava 'stranim agentima', privodi i napada

-Ruske vlasti moraju prestati uznemiravati novinare i etiketirati ih kao strane agente te se mora temeljito istražiti sve napade na novinare i osigurati da mediji mogu slobodno raditi, priopćeno je iz Committee to Protect Journalists (CPJ), koji navodi kako je rusko ministarstvo pravosuđa označilo kao strane agente troje novinara: Irynu Borukhovich dopisnicu Novaya Gazeta,  Ekaterina Mayakovskaya, reporterku Radio Slobodne Europe i Andreja Filimonova,  suradnika na projekata RSE/RL, Sibir.Realii. 

13.04.2022.

U Perugiji donesena Deklaracija za Ukrajinu - Namjerno ciljanje, mučenje i ubijanje novinara mora se zaustaviti

Europska federacija novinara (EFJ) i njezine podružnice u Ukrajini, Nacionalno udruženje novinara  novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisni medijski sindikat Ukrajine (IMTUU), pridružili su se Globalnom forumu za razvoj medija (GFMD) kako bi podržali ukrajinske novinare i sve druge novinare, uključujući slobodnjake koji izvještavaju iz Ukrajine, potpisivanjem Deklaracije za Ukrajinu iz Perugije, gdje je proteklih dana održan Međunarodni festival  novinarstva.

11.04.2022.

Marina Ovsjanjikova, ikona slobodnog novinarstva u Rusiji i otpora ratu, postala dopisnica njemačkog Die Welta

Ruska novinarka Marina Ovsjanjikova, koja je postala ikona ruskog otpora protiv rata u Ukrajini kada je posala takvu poruku usred vijesti prokremaljske televizije, izvještavat će iz Ukrajine i Rusije za njemački dnevnik Die Welt, objavio je list u ponedjeljak.

11.04.2022.

Deklaracija za Ukrajinu iz Perugije

Više od 140 novinarskih udruga, sindikata i organizacija potpisalo je Deklaraciju za Ukrajinu iz Perugije, koja je donesena 9. travnja i kojom su inicijalno Journalism Festival te članovi i partneri Global Forum for Media Development (GFMD) pozvali na veću potporu nezavisnih medija i novinara u Ukrajini, odnosno na trenutni prestanak mučenja i ubijanja novinara. Deklaraciju donosimo u nastavku. 

 

11.04.2022.