Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Vlada Borisa Johnsona na dvije godine zamrzava pretplatu za BBC

Britanska vlada priopćila je u ponedjeljak da na dvije godine zamrzava visinu audiovizualne pristojbe i općenito dovela u pitanje takav način financiranja BBC-a, što je ocijenjeno kao politički napad u času kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

18.01.2022.

Meksički novinar ubijen vatrenim oružjem ispred kuće u Tijuani

Meksički fotoreporter umro je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, izvijestili su dužnosnici u ponedjeljak. Margarito Martinez (49) više od desetljeća radio je u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi koje je ostavilo ožiljke na gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici nasuprot San Diegu.

18.01.2022.

Štrajk novinara BBC-a u Turskoj

Nakon pet mjeseci pregovora, novinari BBC- ja u Turskoj pokrenuli su štrajk. Britanska televizija odbila ponuditi razumnu ponudu Turskom sindikatu novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima. Štrajk podržava Europska federacija novinara (EFJ), Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, UNI Global Union i britanski medijski sindikat BECTU.

16.01.2022.

Izvješće Human Rights Watch za BiH: Javni dužnosnici potiču ksenofobiju i vrše pritisak na novinare

U 2021. godini zabilježen je slabo vidljiv napredak na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Javni dužnosnici potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare, navodi se u izvještaju organizacije Human Rights Watch za Bosnu i Hercegovinu.

14.01.2022.

Od ožujka 2020. godine od Covida-19 umrlo je oko dvije tisuće novinara

Od Covid 19, u proteklih nešto manje od dvije godine od početka pandemije, umrlo je 2000 novinara, a u 2021. godini umrlo je najmanje oko 1400 medijskih djelatnika, odnosno 116 mjesečno, objavila je organizacija PressEmblem Campaign (PEC) iz Ženeve.

08.01.2022.

U Europi ubijeno šest novinara u 2021. godine, a 95 je u zatvoru

Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska  federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle  godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

06.01.2022.

U prošloj godini u svijetu ubijeno 45 novinara

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

01.01.2022.

Represija nad novinarima: U Bjelorusiji će 32 novinara provest Novu godinu u zatvoru

Novu godinu u zatvoru će provesti čak 32 novinara i medijskih djelatnika iz Bjelorusije, a tijekom 2021. u toj zemlji uhićeno je  113 novinara samo zato što su radili svoj posao. Također je izvršen pretres u domovinama i na radnim mjestima kod 146 novinara, a 13 medija službeno je označeno kao ekstremističko te je jedinu nezavisnu organizaciju koja predstavlja novinare Bjelorusku udrugu novinara (BAJ), raspustio režim bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ).

30.12.2021.

Racija hongkonške policije u redakciji prodemokratskog portala, uhićeno sedmero

Stotine policajaca za nacionalnu sigurnost Hong Konga upale su u prostore prodemokratskog portala Stand News i uhitile sedmero ljudi uključujući glavnog urednika pod optužbom za "urotu radi objavljivanja sadržaja koji potiču na pobunu".

29.12.2021.

Australski zakon o plaćanju prenošenja medijskih sadržaja naišao na prvu kušnju

Australski zakon koji prisiljava platforme poput Googlea i Facebooka da plaćaju lokalnim izdavačima za vijesti naišao je na prvu kušnju u kojoj je internetska stranica za koju se smatra da koristi lažne novinarske profile, dobila regulatorno odobrenje biti na popisu kompanija kojima će se plaćati za sadržaj.

27.12.2021.