Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Safe Journalists: Razbijen prozor na prostorijama lokalnog lista u Srbiji

U noći između 11. i 12. lipnja 2022. godine nepoznati počinitelji razbili su stakla na službenim prostorijama lokalnog nedjeljnika „Glas Podrinja“ iz Šapca. Dio betonskog bloka koji je bačen polupao je prozor i završio u jednoj od kancelarija. Na sreću, u trenutku napada nije bilo nikoga u prostorijama.

 

14.06.2022.

Progon novinara u Bjelorusiji - Osuđen na šest godina zatvora

Novinar bjeloruskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE) Andrej Kužnječik (43) osuđen je na šest godina zatvora pod strogim osiguranjem. Optužen je da je sudjelovao u stvaranju ekstremističke organizacije te da je bio dio nje, prenosi Index.hr.  

09.06.2022.

Safe Journalists: Prijetnje novinarima/kama u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

07.06.2022.

Ukrajina dala državljanstvo ruskom novinaru koji je osudio rat

Ukrajina je dala državljanstvo poznatom ruskom novinaru Aleksanderu Nevzorovu koji je sa suprugom izbjegao iz Rusije nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu, objavio je u petak visoki ukrajinski dužnosnik.

03.06.2022.

Dominique Pradalié je izabrana za novu predsjednicu IFJ-a

Dominique Pradalié izabrana na Godišnjoj skupštini Međunarodne federacije novinara u Muskatu za predsjednicu te krovne svjetske organizacije novinara. Dominique Pradalié dolazi iz francuskog Nacionalnog sindikata novinara (SNJ), šest godina bila je u Izvršnom odboru IFJ-a, a nasljeđuje Younesa Mjaheda iz Maroka.

03.06.2022.

U Luhansku poginuo francuski reporter

Leclerc-Imhoff, reporter francuske televizije BFMTV, ubijen je u ponedjeljak, 30. svibnja, nakon što se oklopno evakuacijsko vozilo našlo pod "neprijateljskom vatrom" kada su ruske trupe ušle u predgrađe ukrajinskog grada Sjeverodonecka, izjavili su s BFMTV-a, a informaciju je potvrdio i guverner regije Luhansk  Serhij Hajdaj. 

31.05.2022.

Prijetnje novinarima iz Moskve

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da će novinari zapadnih zemalja biti protjerani iz Rusije ako YouTube blokira pristup brifinzima glasnogovornice ministarstva Marije Zaharove, koja jednom tjedno održava briefing o ruskoj vanjskoj politici, što uključuje i invaziju na Ukrajinu. Ona je kazala da je ministarstvo vanjskih poslova upozorilo YouTube da ne blokira sadržaj.

26.05.2022.

Poznata sudbina ukrajinskog fotoreportera Ihora Hudenka

Ukrajinski fotoreporter i bloger Ihor Hudenko, za kojeg se smatralo da je  nestao 26. veljače u Harkivu tog dana je preminuo. To je za CPJ posvjedočio njegovog kolega, novinar Oleg Peregon. I Ukrajinski javni emiter Suspilne također je izvijestio o smrti, citirajući objavu na Facebooku Svetlane Shkurat koja se predstavila  kao Hudenkova prijateljica, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ).

24.05.2022.

Novinari RTV Slovenija u jednodnevnom štrajku

Novinari RTV Slovenija u ponedjeljak su započeli jednodnevni, ranije najavljeni štrajk upozorenja protiv vodstva svoje kuće, a za "neovisni RTV servis". Štrajk je podržalo i slovensko novinarstvo društvo. Uz skraćene informativne emisije novinari će objaviti i štrajkaški proglas sa svojim zahtjevima, gdje navode da djeluju u "nesnošljivoj situaciji", u uvjetima kada zbog "štetnih poteza" aktualnog vodstva ugled javne televizije pada.

23.05.2022.

Zasjedanje EPRA-e: Kako funkcioniraju nacionalna regulatorna tijela u digitalnom okruženju

Redovito proljetno godišnje zasjedanje Europske platforme regulatornih tijela – EPRA održano je u Antwerpenu, u organizaciji flamanskog regulatora (VRM) iz Belgije. okupilo se oko 160 predstavnika iz više od 50 regulatornih tijela iz cijele Europe te medijske stručnjake i predstavnike europskih organizacija, poput Europske komisije, Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), Vijeća Europe, Europskog audiovizualnog opservatorija i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćili su iz Agencije za elektorničke medije. 

16.05.2022.