Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novinari BBC-a u Turskoj štrajkom izborili bolje plaće i uvjete

Novinari BBC-a u Turskoj su nakon dva tjedna prekinuli su štrajk, jer je uprava ispunila njihove zahtjeve. Pregovi su trajali pet mjeseci, a uprava BBC odbijala je traženje Turskog sindikata novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima. Uz stopu inflacije od gotovo 36 posto prema BBC-ju, TGS zatražio je povećanje od 30 posto i dodatni godišnji bonus.

31.01.2022.

Safe Journalists: Koordinirani cyber napadi na nekoliko online medija u Albaniji u prethodna tri dana

Neki online mediji u Albaniji (dosja.al / siri.net / faktor.al / SportEkpress / Lapsi.al / i drugi) prijavili su cyber napade počevši od ponedjeljka, 24. siječnja 2022. godine, kao što su: zaustavljanje funkcioniranja weba, isključenje servera i druge probleme u vezi s njihovim digitalnim prisustvom. U svom reagiranju oni tvrde kako je ove cyber napade navodno naredio gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. Ovi mediji objavili su audio-snimak Veliaja gdje je on koristio prijetnje i psovke kako bi njegov čovjek bio izabran za šefa nogomentnog saveza u Albaniji. Oni tvrde da su ovi cyber napadi povezani s njihovim stalnim kritikama Vlade i gradonačelnika Veliaja. Do sada je gradonačelnik Veliaj potvrdio kako je audio snimak autentičan, ali nije dao izjavu u vezi sa cyber napadima.

 

27.01.2022.

Novinari u Njemačkoj moći će putem web stranice provjeriti koliku i kakvu zaštitu imaju

Putem web stranica schutzkodex.de novinari u Njemačkoj mogu saznati jesu li se njihovi poslodavci ili klijenti pridružili Kodeksu zaštite kako bi bolje zaštitili novinare i ostale medijske radnike, priopćila je Europska federacija novinara (EFJ) te objavila kako se pridružuje svojim njemačkim podružnicama: Njemačkom novinarskom udruženju (DJV) i Njemačkom novinarskom sindikatu (dju in ver.di), u ovoj inicijativi kojom kojom će se bolje zaštiti novinare.

27.01.2022.

Tijuan - smrtnosni grad za novinare: U tjedan dana ubijeno dvoje novinara

Novinarka Lourdes Maldonado ubijena je u nedjelju u gradu Tijuani, objavila je vlada savezne meksičke države Baja California, samo tjedan dana nakon ubojstva fotoreportera Margarita Martineza. Maldonado je ubijena hicem iz vatrenog oružja u svom automobilu parkiranom pred kućom u kojoj je živjela, u blizini Tijuane, objavio je u priopćenju ured državnog tužitelja Baja Californije, savezne države na granici sa SAD-om.

24.01.2022.

Novinarske organizacije uputile poziv za ubrzanje postupka i nadaju se primjerenim kaznama za napadače na novinarku Oliveru Lakić

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se danas partnerima organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i podružnice u Crnoj Gori (TUMM) i ponovili poziv na okončanje postupka zbog napada na istraživačku novinarku Oliveru Lakić 2018. i nadaju se da će nedavno uhićenje osumnjičenika će dovesti do toga da se svi umiješani u konačnici suoče s pravdom.

23.01.2022.

Turska novinarka uhićena zbog vrijeđanja predsjednika

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor dok čeka suđenje pod optužbom da je uvrijedila turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i time prekršila zakon prema kojemu su dosad procesuirani deseci tisuća ljudi, objavio je turski CNN.

23.01.2022.

Safe Journalists: Prestati s opstrukcijama i napadima policije na novinare/ke u Albaniji

Novinara Fax Newsa Ledio Gunia napala je 19. siječnja policija dok je obavljao svoj radni zadatak. Ledio Guni je snimao iseljavanje i rušenje kuća stanovnika u naselju “5 Maji” u Tirani. Policija je bila na licu mjesta kako bi istjerala ljude s njihovih posjeda i napravila mjesto za rušenje. Guni je nasilno zgrabljen, odvučen i udaljen, a tom prilikom je zadobio povredu ramena zbog čega mu je ukazana medicinska pomoć.

 

22.01.2022.

Europski Zakon o digitalnim uslugama štiti novinarska i medijska autorska prava

Europski parlament izglasao je Zakon o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA), propis koji će znatno odrediti budućnost interneta na Starom kontinentu, a i šire. Ilegalno postavljene sadržaje bit će lakše ukloniti, manipulativni oglasi bi će zabranjeni, a pristup do važnih informacija biti će olakšan.

21.01.2022.

Zakon o digitalnim uslugama u Europskom parlamentu

Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovat će o Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), prijedlogu zakona koji je osmišljen da oblikuje digitalnu budućnost i “očisti” internet. Tako će se u budućnosti ilegalni sadržaj lakše brisati, dok će se personalizirano oglašavanje lakše mijenjati, a manipulativni oglasi bit će zabranjeni i pristup važnim podacima poboljšati.

20.01.2022.

Twitter izgubio na francuskom sudu slučaj govora mržnje, platit će kaznu

Twitter mora otkriti sve detalje o načinima borbe protiv govora mržnje koji je prisutan na toj 'online' platformi u Francuskoj, presudio je u četvrtak Žalbeni sud u Parizu. Sud je presudom dao za pravo lobističkim skupinama među kojima su Udruženje francuskih židovskih studenata (UEJF), "SOS rasizam" i "SOS homofobija" koje tvrde da ta društvena mreža ne radi dovoljnu na suzbijanju govora mržnje.

20.01.2022.