Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novinarske udruge i partneri osudili SLAPP tužbu koju je podigla moćna španjolska energetska tvrtka protiv El Confidenciala

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se partnerima iz organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) u osudi SLAPP tužbe protiv novina El Confidencial, koju je podnijela španjolska elektroenergetska tvrtke Iberdrola i  koja traži 17,6 milijuna eura za navodno nanesenu „štetu ugledu ”. priopćili su iz EFJ-a. 

16.02.2022.

U Francuskoj se otvara Facebook News na kojem će se prenositi isključivo informacije iz provjerenih izvora

Facebook će od utorka u Francuskoj pružati uslugu 'news feeda' namijenjenu novinskim sadržajima, Facebook News, koja će biti jamac bolje medijske vidljivosti i odgovor na optužbe za dezinformiranje koje se iznose protiv društvene mreže.

15.02.2022.

Hakerski napad na najgledanije televizijske programe u Sloveniji

Slovenska medijska kuća Pro Plus, producent nekoliko najgledanijih televizijskih programa, od utorka je žrtva hakerskoga napada i još nije otklonila njegove posljedice. Prvih je dana bilo onemogućeno i emitiranje programa "24ur", najgledanije večernje informativne emisije kanala POP-TV, javlja Hina. 

.

11.02.2022.

SafeJournalists: Visoki dužnosnici trebaju prestati napadati i etiketirati novinare i medije na Kosovu i u Hrvatskoj

10.02.2022.

Ruski RT podnio žalbu na zabranu rada u Njemačkoj

Ruska državna televizija RT u srijedu je priopćila da je podnijela žalbu njemačkom sudu na zabranu emitiranja koja je rezultirala recipročnom zabranom rada njemačkog medija Deutsche Wellea u Rusiji. Njemačko medijsko nadzorno tijelo MABB i Komisija za dozvole i nadzor medijskih institucija ZAK objavili su kako se RT-ov program na njemačkom ne može emitirati putem srpske dozvole.   

09.02.2022.

IFJ i EFJ pozvali vlade da ne koriste medije u političkim igrama i da se pridržavaju prava na slobodan pristup informacijama

Ruske vlasti odlučile su zatvoriti ured Deutsche Wellea u Moskvi i zabraniti im emitiranje te ukinuti novinarske akreditacije zaposlenika te medijske kuće. Taj potez uslijedio je nakon odluke njemačkog medijskog regulatora da zabrani emitiranje ruskog medija RT DE u Njemačkoj pod obrazloženjem da nema dozvolu. Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ-EFJ) pozvale su vlasti obiju zemalja da ne koriste medije u svojim političkim igrama i da se pridržavaju prava na informacije, priopćili su iz EFJ-a. 

07.02.2022.

Safe Journalists: Pozdravljamo brzu reakciju Inspektorata KP nakon uhićenja kosovskog snimatelja

Kosovska policija je 3. veljače u mjestu Suva Reka, kod Prizrena, uhapsila snimatelja novinske agencije Ekonomia Online Albiona Selitaja, dok je obavljao posao, izvještavajući s akcije policije u "NBI Suva Reka". Prema riječima snimatelja, policija je ga je počela gurati, a kada je rekao da će otići i da samo mora da uzme kameru, policija mu nije dala dovoljno vremena da uzme opremu i ode, već je odmah reagirala.

 

04.02.2022.

Safe Journalists: Vlasti moraju otkriti tko prijeti novinarki iz Crne Gore

Ana Popović, novinarka Radio Televizije Crne Gore, od 22. siječnja prima prijeteće poruke na društvenoj mreži Instagram. Sve je počelo dan nakon njenog izvještavanja s prosvjeda u Podgorici. Novinarka je 25. siječnja slučaj prijavila policiji, a zatim opet i 28. siječnja, jer je nepoznata osoba pokušala iznuditi 5000,00 eura od nje. Državno odvjetništvo (osnovno tužilaštvo) u Podgorici kvalificiralo je ovaj slučaj kao krivično djelo za koje se počinitelj goni po službenoj dužnosti.

 

03.02.2022.

Ruski kanal RT nastavit će emitirati u Njemačkoj unatoč zabrani

Direktorica ruske televizijske postaje RT Margarita Simonian obećala je u srijedu da će RT nastaviti emitirati na njemačkom unatoč zabrani njemačkog regulatora, u kontekstu visokih napetosti između Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

03.02.2022.

Novo ubojstvo novinara u Meksiku - Predsjednik države naziva ih lažljicima i tako im stavlja metu na čelo

Novinar je ubijen u ponedjeljak u zapadnom Meksiku, objavio je list u kojem je radio, a to je četvrto takvo ubojstvo u zemlji u manje od mjesec dana. Kolumnistu Robertu Toledu, koji je radio za internetski list  Monitor Michoacán prišla su trojica i ustrijelila ga u gradu Zitácuaru u zapadnoj državi Michoacánu, rekao je direktor lista Armando Linares u video poruci objavljenoj na Facebooku.

01.02.2022.