Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novinari iz Harkova: David se nije bojao Golijata, a za našu domovinu Ukrajinu borit ćemo se do kraja

Ruska invazija na Ukrajinu se nastavlja, a jedan od gradova koji je na udaru teških napada je i grad Harkov. Iz ureda Europske federacije novinara javili su da su primili poruku od četiri novinara iz Harkova, koji su  članovi Nacionalne unije ukrajinskih novinara (NUJU). U poruci se kaže kako se bore za mir i pobjedu  nad osvajačima.

04.03.2022.

Rusija ograničila pristup ruskom servisu BBC-a i Radio Libertyju

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja zbog širenja, kako su rekli, lažnih informacija o sukobu u Ukrajini.

04.03.2022.

Nadezhda Azhgikhina: Novinarstvo je javno dobro i taj ideal nam je potreban da bismo preživjeli

O ratu u Ukrajini i stanju u medijima, intervju za  web stranicu Europske federacije novinara (EFJ) dala je ruska novinarka Nadežda Azhgikhinu, direktorica PEN-Moskva i bivša potpredsjednica EFJ-a u razdoblju od 2013. do 2019. Azhgikhina je iskusna novinarka i borkinja za slobodu medija, spisateljica koja se bavi ljudskim pravima, ravnopravnošću spolova, suvremenim novinarstvom i kulturom.

03.03.2022.

Prva novinarska žrtva rata u Ukrajini - Ubijen novinar i snimatelj Yevhenii Sakun

Ukrajinski novinar Yevhenii Sakun ubijen je u utorak prilikom granatiranja televizijskog tornja u Kijevu od strane ruskih snaga, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ). - Duboko smo ožalošćeni smrću ukrajinskog novinara Jevhenija Sakuna, koji je ubijen u nepromišljenom ruskom napadu na civilnu infrastrukturu u Kijevu, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

03.03.2022.

SAD: Rusija blokira neovisne novinske kuće i društvene mreže

AD-e su u srijedu optužile Rusiju da je pokrenula "potpuni rat protiv slobode medija i istine" blokiranjem neovisnih novinskih kuća i sprječavanjem Rusa da čuju vijesti o napadu na Ukrajinu.

03.03.2022.

Ruske vlasti blokirale nezavisne medije i donose zakon kojim se želi omogućiti potpuna cenzura izvještavanja o ratu protiv Ukrajine

Ruske vlasti blokirale su u utorak pristup dvama najvažnijim neovisnim medijima u zemlji: TV Dozhd i radiju Ekho Moskvy. Osim toga, Državna duma razmatra prijedlog zakona o kaznenoj kazni za navodne lažne vijesti o operacijama ruske vojske. Europska federacija novinara (EFJ) oštro je osudila ove pokušaje da se ušutka medijsko praćenje ruske invazije na Ukrajinu, priopćili su iz EFJ-a.

02.03.2022.

Članice Platforme Vijeća EU-a za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara pozivaju na zaštitu i pomoć novinarima na terenu

Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) te druge članice Platforme Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara objavile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na zaštitu novinara koji prate rusku invaziju Ukrajine i pozvale na pružanje hitne i praktične pomoći novinarima na terenu.

02.03.2022.

EFJ: Borba protiv dezinformacija cenzurom je pogreška

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da će RT koji podržava Kremlj, poznat kao Russia Today, i Sputnik, biti zabranjeni u EU. Europska federacija novinara (EFJ) boji se učinaka ove spirale cenzure na slobodu izražavanja u Europi, priopćili su iz EFJ-a.

02.03.2022.

Nezavisni novinari i mediji u Rusiji, unatoč hapšenjima i Roskomnadzoru, dižu svoj glas protiv invazije na Ukrajinu

-Teški su dani za novinare i nezavisne medije u Rusiji. Rat koji ruske vlasti vode na ukrajinskom teritoriju otežao je njihov rad, koji je i ranije bio onemogućavan. Reporteri bez granica (RSF) podržavaju napore novinara i ostalih medijskih radnika da prenesu pouzdane i točne informacije i u ovom dramatičnom trenutku, propćili su Reporteri bez granica. 

01.03.2022.

Kako sigurno izvještavati iz Ukrajine

Međunarodna i Europska federacija novinara objavile su prije nekoliko dana protokole i upute za sigurnost novinara u izvještavanju o ratu u Ukrajini. Ponavljamo ih u nastavku:  

28.02.2022.