Aktualno

Aktualno - regija i svijet

EFJ i IFJ pozvali poslodavce da osiguraju zaštitu novinarima koje šalju u Ukrajinu

Međunarodne federacija novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) pozvale su medijske poslodavce da osiguraju zaštitu novinara koje šalju u ratna područja.  IFJ, EFJ i njihove podružnice u Ukrajini, NUJU i IMTUU, napominju da mnogi dopisnici u Ukrajini nemaju pancire, balističke kacige ili medicinske komplete, navdi se u zajedničkom priopćenju.

08.03.2022.

Novinarske ekipe na meti ruskih snaga

U roku od samo nekoliko dana, ekipu UK Sky Newsa, kao i švicarskog nezavisnog novinara, napale su ruske snage u Ukrajini. Europskai Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) oštro osuđuju napade na  medijske radnike kao dio rata u Ukrajini i pozivaju na uspostavu posebnog međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini, priopćili su EFJ i IFJ.

08.03.2022.

CPJ: Putin je gurnuo Rusiju u informacijsko mračno doba

-Predsjednik Vladimir Putin gurnuo je Rusiju u mračno doba informacija kriminalizirajući neovisno izvještavanje o svom ratu u Ukrajini.  Samo spominjanje riječi 'invazija' u izvješću moglo bi sada odvesti i novinara u zatvor na godine, kazao je u rekaciji na ruski zakon o tretiranju „lažnih informacija“ izvršni direktor Committee to Protect Journalists (CPJ) Robert Mahoney

08.03.2022.

DNS: Imenovanje odgovorne urednice informativnog programa TV Slovenija je nezakonito

Društvo novinara Slovenije (DNS) dalo je potporu kreatorima programa RTV Slovenija, a posebno uredništvu Informativnog programa TV Slovenije u nastojanju da očuvaju uređivačku neovisnost i profesionalni integritet. Posljednji kontroverzni potez glavnog ravnatelja je nezakonito imenovanje Jadranke Rebernik, glavne urednice Informativnog programa TV Slovenije, priopćili su iz DNS-a.

07.03.2022.

Ukrajinci dominiraju u ratu informacijama, a unatoč ruskoj nadmoći pružaju i snažan otpor na ratištu

Već u prvim danima ruske invazije postalo je jasno da Ukrajina dominira u ratu informacijama na društvenim mrežama, smatraju analitičari. Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i dalje zatvoren u bunkeru u Kijevu dok traje teško bombardiranje, njegova vlada provela je sveobuhvatan napad na društvenim medijima i pridobila pristaše. 

07.03.2022.

IFJ i EFJ: Europska unija mora podržati nezavisne ruske novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) izrazile su žaljenje zbog novonastale spirale cenzure u europskom medijskom prostoru. Kao odgovor na cenzuru EU kanala RT i Sputnik koje podržava Kremlj, ruske vlasti zatvaraju nezavisne medije u Rusiji. IFJ i EFJ pozivaju EU da podrži nezavisne ruske novinare i medije koji nastavljaju djelovati u sve represivnijem okruženju, priopćili su iz ove dvije novinarske organizacije. 

06.03.2022.

Njemački ARD i ZDF privremeno prekidaju izvještavanje iz Rusije

Njemačke tv kuće ARD i ZDF u subotu su najavile privremeni prekid izvještavanja iz Moskve, kako bi se ispitale posljedice nedavno donesenog ruskog zakona kojim se prijeti sankcijama za bilo kakvo širenje "lažnih informacija o vojsci".

05.03.2022.

Britanski novinar pogođen i ranjen u zasjedi blizu Kijeva

Stuart Ramsay, glavni dopisnik Sky Newsa, pogođen je metkom u donji dio leđa dok se u ponedjeljak pucalo na automobil koji je prevozio njegovu posadu prema Kijevu. Snimatelj Richie Mockler također je pogođen s dva metka u pancirni prsluk prije nego što je ekipa uspjela pobjeći i skloniti se. Kasnije ih je spasila ukrajinska policija.

05.03.2022.

Novine Novaja Gazeta, nobelovca Dmitrija Muratova, zbog cenzure prestaju izvještavati o ratu u Ukrajini

Ruski list Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, u petak je objavio da zbog cenzure s web stranice uklanja sav sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

05.03.2022.

Glavni urednik ruske televizije Dozdh TV Tikhon Dzyadk: Nove zakonske odredbe praktički nam onemogućuju rad

Ruska neovisna televizija Dozhd TV objavila je tijekom prijenosa uživo u četvrtak da će obustaviti svoj rad nakon što je ruska Regulatorna agencija blokirala njegovu web stranicu zbog, kako su naveli,  širenja "namjerno lažnih informacija o postupcima ruskog vojnog osoblja".

04.03.2022.