Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Hrabra novinarka Marina Ovsjanjikova puštena iz pritvora, ali joj prijeti kazneni progon

Sud u Moskvi izrekao je u utorak novčanu kaznu Marini Ovsjanjikovoj, zaposlenici ruske televizijske mreže koja je upala tijekom informativne emisije sklone Kremlju kako bi osudila ofenzivu u Ukrajini, ali zasad nije završila u zatvoru.

16.03.2022.

Ruska TV-voditeljica dala otkaz i napustila zemlju

Voditeljica vijesti na jednoj od najvažnijih ruskih televizijskih postaja dala je otkaz i napustila zemlju.“Prvo sam napustila Rusiju, zato što sam se bojala da me neće samo tako pustiti da idem, pa sam dala otkaz”, rekla je Lilia Gildejeva blogeru Iliji Varlamovu, javlja N1.  

15.03.2022.

Safe Journalists: Prijetnje smrću novinaru iz Srbije Miljku Stojanoviću

Miljko Stojanović, novinar i dopisnik dnevnog lista „Danas“, dobio je prijetnje smrću na društvenoj mreži Facebook, nakon što je intervjuirao Ukrajinca koji je izbjegao iz Lavova u Ukrajini. Slučaj je prijavljen policiji, a jedna od osoba koja je prijetila Stojanoviću je identificirana i privedena.

 

15.03.2022.

EFJ pruža punu podršku i traži puštanje novinarke Marine Ovsyannikove

Ruske vlasti uhitile su novinarku Marinu Ovsyannikovu, urednicu ruskog televizijskog kanala Channel One. Tijekom večernjih vijesti pojavila se iza voditelja držeći natpis “Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Lažu te. Rusi protiv rata”. Europska federacija novinara (EFJ) zahtijeva hitno puštanje hrabre novinarke na slobodu.

15.03.2022.

Devet poginulih u napadu na televizijski toranj na zapadu Ukrajine

Devet osoba poginulo je i još devet je ranjeno u ponedjeljak u ruskom napadu na televizijski toranj u blizini grada Rivne na zapadu Ukrajine, objavile su lokalne vlasti. "U 16,00 po GMT-u, možemo potvrditi da ima 9 mrtvih i 9 ranjenih", rekao je novinarima Valerij Kobal, dužnosnik lokalne uprave.

15.03.2022.

EFJ i IFJ osudili ubojstvo novinara: Ova ubilačka spirala mora se zaustaviti i privesti odgovorne za ratni zločin

Međunarodna i Europska novinarska federacija (IFJ i EFJ) oštro su osudile ubojstvo novinara Brenta Renauda i ranjavanje Juan Arredondo i još jedne osobe iz Ukrajine od strane ruskih snaga dok su obavljali svoj posao te pozivaju da se ubojice privedu pravdi.

14.03.2022.

Nove novinarske žrtve rata u Ukrajini: U Irpinu ubijen novinar New York Timesa, dok je drugi ranjen

Novinar New York Timesa Brent Renaud (51) ubijen je, a drugi ranjen od strane ruskih snaga u Irpenu blizu ukrajinskog glavnog grada Kijeva, rekao je u nedjelju načelnik policije regije Kijev. Ubijenog novinara ukrajinska je policija identificirala kao 51-godišnjeg dopisnika NYT-a i američkog državljanina, javlja nacional.hr.  

13.03.2022.

U Ukrajini nestao novinar u Hersonskoj regiji

Ukrajinski novinar Oleg Baturin nestao je u subotu navečer u Kahovki, gradu u regiji Herson (Ukrajina). Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim dvjema ukrajinskim podružnicama, NUJU i IMTUU, pozivajući vlasti da istraže ovaj dramatični nestanak u regiji u kojoj novinari žive u strahu od ruskih odmazdi. Pozivamo sve svjedoke da se jave novinarskim organizacijama, priopćili su iz EFJ-a.

13.03.2022.

Ruski Sindikat novinara i medijskih radnika poziva na solidarnost i borbu protiv cenzure

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja poziv Ruskog sindikata novinara i medijskih radnika (JMWU) na solidarnost s ukrajinskim novinarima. EFJ također podržava poduzete pravne mjere i akcije  Sindikata novinara Ruske Republike Karelije protiv novog ruskog zakona o cenzuri i protiv cenzure koju je nametnuo ruski medijski regulator, priopćili su iz EFJ-a. 

11.03.2022.

EFJ poziva na otvaranje registra tvrtki i otkrivanje podataka o stvarnom vlasništvu

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se organizaciji Access Info Europe i skupini od 125 novinara koji se transparentno bore protiv korupcije i traže otvorene podatke prema organizacijama pozivajući institucije Europske unije i države članice da hitno djeluju kako bi otvorile registre tvrtki i podatke o stvarnim vlasništvima širom Europske unije učinile dostupnim javnosti, što smatraju ključnim za razotkrivanje prikrivene imovine i novca ruskih oligarha u EU, priopćili su iz EFJ-a.

10.03.2022.