Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Reuters uklonio ruski TASS iz svoje emisije

Agencija Reuters objavila je da je uklonila vijesti ruske novinske agencije TASS iz svoje emisije zbog načina na koji agencija u vlasništvu ruske države prikazuje rat u Ukrajini. "Smatramo da objava TASS-ovih vijesti u našoj emisiji nije u skladu s načelima Reutersa", rekao je izvršni direktor Matthew Keen u obavijesti radnicima.

24.03.2022.

Iz ruskog zatvora pušten novinar Oleg Baturin. "Tukli su me. Ponižavali. Htjeli su pokazati i poručiti što će se dogoditi svim novinarima"

Ruske okupatorske vlasti na području Hersona uhićuju tamošnje novinare i nastoje ih pridobiti na svoju stranu. Nakon što se osam dana uopće nije znala njegova sudbina, iz zatvora je pušten kući novinar lokalnog dnevnog lista Novi dan iz Kahovke Oleg Baturin, javlja Jutarnji list.  

22.03.2022.

Porast broja smrtni slučajeva među novinarima. Najgore u Ukrajini i Meksiku

Press Emblem Campaign (PEC) vrlo je zabrinuta zbog velikog broja smrtnih slučajeva među novinarima od  početkom ove godine. Do sada su ubijena najmanje 33 medijska djelatnika, što je povećanje od više od 100% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, priopćili su iz PEC-a.

22.03.2022.

CASE: Broj SLAPP tužbi u porastu, a najčešća meta su novinari

Udruženje protiv SLAPP tužbi u Europi (CASE) objavilo je novo izvješće pod naslovom “Zaustavljanje kritike: kako SLAPP tužbe prijete europskoj demokraciji” na temelju podataka prikupljenih iz 570 zlonamjernih tužbi u 29 zemalja u posljednjih 10 godina, priopćili su iz europske federacija novinara (EFJ).

22.03.2022.

Ukinuli medijske slobode, a sada još traže i zabranu Facebooka i Instagrama

Ruska sigurnosna služba (FSB) zatražila je u ponedjeljak "trenutačnu" zabranu američkih društvenih mreža Facebooka i Instagrama, prvog dana suđenja za "ekstremizam" dok se nakon invazije na Ukrajinu pojačava represija nad medijima.

21.03.2022.

Nestala ukrajinska novinarka Viktoria Roshchina

-Viktoria Roshchina je druga novinarka koja je prijavljena kao nestala od početka ruske invazije. Novinari koji pišu i rasvjetljavaju situaciju u Ukrajini ne smiju biti mete. Duboko smo zabrinuti zbog njezina nestanka i pozivamo sve koji imaju informacije o tome gdje se ona nalazi da se odmah jave, poručila je Gulnoza Said, koordinatorica programa Committee to Protect Journalists (CPJ) za Europu i središnju Aziju u New Yorku.

19.03.2022.

Istina je prva žrtva rata, zato tražimo slobodne europske medije

"Mediji su danas važniji nego ikad. U posljednjih nekoliko dana ubijeno je četvero novinara, nekoliko ih je ranjeno, a stotine ugroženo. Ovdje smo da ujedinimo snage, da znaju da smo ujedinjeni u profesiji jer naš su cilj slobodni mediji", kazao je Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara, na drugom izdanju konferencije "Slobodni europski mediji", koja je 17. i 18. ožujka u Gdanjsku okupila više od 150 novinara, predstavnika novinarskih organizacija i vijeća za medije te znanstvenika, političara i aktivista civilnog društva. 

 

19.03.2022.

Britanija oduzima dozvolu ruskom kanalu RT

Britanski medijski regulator priopćio je u petak da je oduzeo dozvolu ruskom televizijskom kanalu RT nakon provedene istrage o izvještavanju o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Regulator Ofcom priopćio je da Russia Today nije odgovoran televizijski kanal.

18.03.2022.

Neizvjesna sudbina desetaka novinara u blokiranom Mariupolju

Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine blokadu Mariupolja u Ukrajini. Humanitarna katastrofa velikih razmjera u ovom velikom gradu na istoku Ukrajine mora se izbjeći. EFJ također podržava svoje ukrajinske podružnice, Nacionalni sindikat novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU), u njihovim naporima da evakuiraju novinare i medijske djelatnike iz Mariupola, priopćili su iz EFJ-a.

17.03.2022.

Nove novinarske žrtve rata u Ukrajini - Smrtno stradali kamerman i mlada ukrajinska novinarka, a novinar Fox Newsa teško ranjen

Stradanja novinara pri obavljanju svoga posla u ratu u Ukrajini se nastavljaju. Poginuli su kamerman Fox Newsa Pierre Zakrzewski i mlada ukrajinska novinarka Aleksandri Kuvšinovoj - Saši, koja je s ekipom Fox Newsa radila od početka invazije na Ukrajinu, dok je njihov kolega novinar Benjamin Hall teško ozlijeđen u ponedjeljak, dok su izvještavali o događajima u predgrađu Kijeva. Međunarodne i europske federacije novinara (IFJ i EFJ) ponovo su osudile sustavne napade na medijske radnike djelatnika koji izvještavaju o linijama fronta u Ukrajini i pozivaju međunarodnu zajednicu da istraži ove napade.

16.03.2022.