Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Financijske potpore novinarstvu diljem svijeta u vrijeme krizne situacije

WAN-IFRA priprema razne projekte kojima nastoji na jednom mjestu pružiti sve informacije o raznim oblicima pomoći za novinare i medije pogođene krizom.

27.04.2020.

Europski novinarski sindikati traže mjere za oporavak medijskog sektora

Europska federacija novinara još je jednom upozorila da novinarima i medijima trebaju ozbiljni paketi pomoći kako bi se učinkovito suočili s pogubnim socijalnim i ekonomskim posljedicama globalne krize. Prijedloge planova za oporavak medijskog sektora na europskoj i nacionalnim razinama EFJ je objavila 8. travnja te ih predstavila povjerenicima EU Véri Jourovoj i Thierryju Bretonu.

 

23.04.2020.

Google će provjeravati sve oglašivače

Kompanija Google je u četvrtak najavila da će svi oglašivači na njenoj internetskoj platformi počevši od ovog ljeta morati proći postupak verifikacije prije no što kupe oglasni prostor kako bi taj dio svojeg poslovanja učinila transparentnijim.

23.04.2020.

EPP poziva EU da osigura financijsku pomoć umjetnicima i novinarima

Europska pučka stranka (EPP), najbrojnija grupacija u Europskom parlamentu, pozvala je Europsku uniju da u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa osigura financijsku pomoć sektoru kulture, umjetnicima i medijima.

22.04.2020.

EU: Nužna pomoć medijima u prevazilaženju posljedica pandemije

Članovi Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu ukazali su na nužnost pružanja pomoći medijima u procesu prevazilaženja posljedica pandemije COVID-19, priopćeno je na internet stranicama Europske unije.

22.04.2020.

Papa Franjo zahvalio medijima na njihovu radu

Papa Franjo je u nedjelju pohvalio novinare nakon mise na kojoj je upozorio da je virus "sebičnosti gori" od koronavirusa. U podnevnoj poruci nakon mise, Papa je pozvao na solidarnost između nacija u suočavanju s krizom.

19.04.2020.

Reporteri bez granica obratili se UN-u zbog kršenja sloboda u doba pandemije

Reporteri bez granica (RSF) zatražili su u srijedu nadležno tijelo UN-a da "službeno osudi države koje kršeći pravo na informiranje javnosti u doba pandemije koronavirusom ugrožavaju zdravlje ljudi".

15.04.2020.

Trump propagandom i samohvalom šokirao novinare

Američki predsjednik Donald Trump šokirao je novinare u Bijeloj kući nakon što je u ponedjeljak tijekom svoga dnevnog brifinga o koronavirusu emitirao video pun samohvale koji je izgledao kao oglas za njegovu predsjedničku kampanju.

14.04.2020.

UN upozorava na "opasnu epidemiju dezinformacija"

Pandemija Covida-19 izazvala je "opasnu epidemiju dezinformacija", upozorio je u utorak u priopćenju glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, ali nije naveo konkretne slučajeve zemalja ni medija.

14.04.2020.

REGIONALNA PLATFORMA: DVIJE NOVINARKE NAPADNUTE NA USKRSNU NEDJELJU

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje fizičke napade na novinarku Dalmatinskog Portala Živanu Šušak Živković i snimateljicu N1 televizije Ivanu Sivro, u Sirobuji u Splitu.

 

13.04.2020.