Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Zbog pritiska i zabrana ruskih vlasti Novaya Gazeta nobelovca Muratova prestala izlaziti

Ruske novine Novaya Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavile su u ponedjeljak da će prestati s internetskim i tiskanim izdanjem do kraja rata u Ukrajini. Takvu odluku donijeli su nakon što su dobili drugo upozorenje od državnog regulatora za medije zbog navodnog kršenja famoznog Zakona o medijima i optužbi da su „strni agenti“, priopćila je Europska federacija novinara i još jednom pozvala ruske vlasti da zaustave spiralu cenzure i zabrane te iskorjenjivanja neovisnih medija u Rusiji.

30.03.2022.

EFJ traži hitno puštanje na slobodu fotoreportera Maksa Levina. Osuđuje se ruske snage koje su otele više novinara i prisiljavali ih na suradnju

-Tijekom prošlog mjeseca zabilježeni su slučajevi otmice novinara na okupiranim područjima Ukrajine. Neki su pušteni dok se ukrajinski fotoreporter Maks Levin još uvijek vodi kao nestao od 13. ožujka, priopćila je Europska federacija novinara (EFJ) koja je osudila namjerno ciljanje na novinare od strane ruske vojske te mučenje i pritisak koji se vrši na novinare i njihove obitelji kako bi ih se natjeralo na suradnju.

30.03.2022.

Ruske vlasti moraju prestati maltretirati i pritvarati novinare neovisnog portala Sota.Vision

Ruske vlasti moraju prestati uznemiravati novinare s neovisnog portala Sota.Vision i omogućiti svim novinarima da rade slobodan, priopćili su iz Committee to Protect Journalists – CPJ (Odbor za zaštitu novinara). Kako je naveo uredniku Sota.Vision Aleksej Obuhov, koji je razgovarao s CPJ, od 7. ožujka vlasti su pritvorile najmanje sedam novinara Sota.Visiona, od kojih su dvojica osuđeni na višednevnu zatvorsku kaznu,  a ostale su novčano kažnjavali i maltretirali.  

29.03.2022.

Informacijski rat u Ukrajini: Mediji suočeni s "poplavom" informacija i fotografija

Obilje informacija i fotografija o ruskoj invaziji na Ukrajinu predstavlja pravi izazov za medije kako ne bi postali oruđe informacijskog rata koji se paralelno odvija s oružanim sukobom zbog čega su prisiljeni primijeniti nove metode rada, piše u utorak agencija AFP.

29.03.2022.

Kontrola medija: Ruska agencija za nadzor medija progoni medije koji su objavili intervju sa Zelenskim

Ruska agencija za nadzor medija u nedjelju je upozorila medije da ne prenose intervjue s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te je otvorila istragu protiv onih koji su to učinili. Ukrajinski predsjednik dao je veliki intervju za najmanje četiri ruska medija (Meduza, ugašeni Tv Dožd, Novaja Gazeta i specijalni korespondent Kommersanta). U intervjuu koji traje više od 90 minuta govorio je o ruskoj invaziji na njegovu zemlju.

28.03.2022.

Ukrajinska državna tužiteljica: Dosad ubijeno 12 novinara

Dvanaest novinara ubijeno je u Ukrajini otkako je počela ruska agresija, objavila je ukrajinska državna tužiteljica na svojoj Facebook stranici.  "Govoriti istinu o Putinovoj agresiji je smrtnosno - 12 novinara dosad je ubijeno", objavila je Irina Venediktova. Među njima su američki, irski i ruski novinari.

27.03.2022.

Ruski veleposlanik tuži talijanski list zbog članka o atentatu na Putina

Ruski veleposlanik u Rimu tužio je talijanski list zbog članka u kojem se analiziraju prednosti i nedostaci mogućeg atentata na predsjednika Vladimira Putina. U tekstu objavljenome ovaj tjedan, list La Stampa sa sjedištem u Torinu bavio se hipotetskim scenarijem po kojem Putina ubija jedan od njegovih najbližih suradnika kako bi se zaustavio rat u Ukrajini.

26.03.2022.

U granatiranju Kijeva poginula prebjegla ruska novinarka Oksana Bauljina

Ruska novinarka je poginula u srijedu u granatiranju Kijeva, objavio je tijekom večeri neovisni internetski medij The Insider za koji je radila. Oksana Bauljina poginula je u granatiranju dok je snimala razaranja nastala u ranijem napadu na trgovački centar u okrugu Podil, na sjeverozapadu ukrajinskog glavnoga grada, navodi se u priopćenju njezina medija.

24.03.2022.

Protiv poznatog novinara Aleksandra Nevzorov pokrenut prvi kazneni postupak po novom ruskom Zakonu o cenzuri

Ruske vlasti navele su u utorak da su pokrenule kazneni postupak protiv poznatog novinara Aleksandra Nevzorova zbog navoda da je ruska vojska namjerno granatirala rodilište u Mariupolju u Ukrajini. To je  prvi istaknuti novinar koji je ispitan zbog širenja navodnih "lažnih" informacija o ruskoj vojsci prema novom ruskom zakonodavstvu. Europska federacija novinara (EFJ) osuđuje ovu sudsku praksu i državnu cenzuru koja sprječava novinare u Rusiji da rade svoj posao, priopćili su iz EFJ-a.

24.03.2022.

U ruskom bombardiranju u Mariupolju poginuo snimatelj Viktor Dedov

Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) potvrdila je da je ukrajinski novinar Viktor Dedov preminuo 11. ožujka u Mariupolju nakon što je njegov stan bombardiran. Europska federacija novinara (EFJ) izražava sućut obitelji i prijateljima novinara. EFJ još jednom poziva ruskog okupatora da zaustavi bombardiranje civilnih ciljeva u Ukrajini, priopćili su iz EFJ-a.

24.03.2022.