Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Ruske vlasti traže 9 godina zatvora za novinarku i nastavljaju sa zatvaranjem novinara

Ruske vlasti trebaju odmah osloboditi novinarku Mariju Ponomarenko i kolumnista Iskandera Yasaveyeva i prestati proganjati novinare zbog njihova izvještavanja i komentara o ratu u Ukrajini, priopćio je Committee to Protect Journalists (CPJ).

08.02.2023.

Albanija: MFRR i SafeJournalist mreža osuđuju napad na novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu

Media Freedom Rapid Response (MFRR) i SafeJournalists mreža danas osuđuju šokantni fizički napad na albanskog novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu u Leži i pozivaju državna tijela koja provode zakone da brzo privedu osumnjičene počinitelje i osiguraju da se svi odgovorni suoče s pravdom.

 

27.01.2023.

SafeJournalists: Fizički napad na novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu u Albaniji

Dvije osobe fizički su napale novinara Report TV-a Elvisa Hilu i njegovu suprugu u srijedu, 25. siječnja u Leži, Abanija.

26.01.2023.

SafeJournalists: Novinarka Top kanala napadnuta na sjeveru Kosova

Novinarka Top kanala Leonita Bajrami napadnuta je u Mitrovici 27. prosinca pirotehničkim eksplozivom tijekom direktnog prijenosa jutarnjeg programa Top kanala „Albanija uživo“.

 

29.12.2022.

EU prijeti sankcijama Twitteru zbog suspenzije nekoliko novinarskih profila

EU je vlasniku Twittera Elonu Musku zaprijetila sankcijama nakon što su nekolicini novinara koji su pratili tvrtku iznenada suspendirani računi, piše u petak BBC. Suspendirani su računi novinara Timesa Ryana Maca, Posta Drewa Harwella, novinara CNN-a Donieja O'Sullivana i novinara Mashablea Matta Bindera. Račun neovisnog novinara Aarona Rupara koji prati američku politiku, također je suspendiran.

17.12.2022.

IFJ: Ove godine ubijeno čak 67 medijskih radnika

Broj novinara i medijskih radnika koji su ubijeni dok su obavljali svoj posao 2022. je u velikom porastu  u odnosu na prošlu godinu. Kako navode u IFJ-u u ovoj godini ubijeno je 67 medijskih profesionalaca na poslu u ciljanim napadima, u odnosu na 47 godinu dana ranije, tako da se radi o negativnom trendu, nakon što je zabilježen pad posljednjih godina.

13.12.2022.

SafeJournalists: Sigurnost novinara/ki i dalje je ugrožena tijekom izvještavanja sa sjevera Kosova

Ekipe medija Kallxo.com i RTV Dukagjini napadnute su dok su izvještavale o događajima na sjeveru Mitrovice 9. i 10. prosinca.

 

13.12.2022.

Okončan prosvjed crnim ekranom protiv kršenja medijskih sloboda u Srbiji

Beogradske kabelske televizije N1 i Nova S u vlasništvu regionalne medijske korporacije United Group, u srijedu su, nakon jednodnevnog prosvjeda zbog kršenja medijskih sloboda, ponovno počele emitirati program.

08.12.2022.

Televizije N1 Srbija i Nova S prekinule emitiranje programa u Srbiji

Televizije Nova S i N1 Srbija od ponoći 6. prosinca, umjesto redovnog programa, emitiraju telop s crnim ekranom na kojem je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija". Dvije televizije, koje posluju u okviru United Media, poslije ponoći su isti natpis objavile i na svojim društvenim mrežama, ali bez objašnjenja o čemu se točno radi, donosi n1info.hr. 

 

06.12.2022.

Urednici najvažnijih medija u Velikoj Britaniji traže akciju protiv SLAPP tužbi i maltretiranja medija

Urednici nacionalnih britanskih novina Guardiana, Timesa, Maila, Telegrapha, Observera, Mirrora, Expressa, Suna i drugih pozvali su Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da suzbije stalna nastojanja da se putem tužbi zastrašiv medije i novinare. Dakako riječ je o SLAPP tužbama koje su usmjerene protiv novinara, medija novinskih organizacija, zviždača ili drugih skupina koje objavljuju informacije od javnog interesa te im je cilju da ih se natjera na šutnju i odustajanje od objavljivanja novinarskih priča. 

01.12.2022.