Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Najbolje od europskog novinarstva: European Press Prize objavila uži izbor za najprestižniju novinarsku nagradu

European Press Prize objavila je tijekom održavanja Međunarodnog festivala novinarstva u Perugi, finaliste njezinog ovogodišnjeg izbora. U uži izbor ušlo je 20 radova, a pristiglo je više od 700 radova iz 43 od 47 zemalja članica Vijeća Europe i Bjelorusije.

09.04.2022.

Ruski nasilnici u vlaku crvenom bojom zalili nobelovca Muratova

Ruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova u vlaku je napao nepoznati počinitelj koji ga je zalio crvenom bojom, objavio je Muratov. Liberalni list Novaja Gazeta objavio je u četvrtak fotografiju svog glavnog urednika na kojoj se vidi da su mu lice, gornji dio tijela i ruke prekriveni crvenom uljanom bojom.

08.04.2022.

CPJ: U Gruziji osuđena 26 nasilnika zbog napada na novinare i LGBT povorku

Committee to Protect Journalists (CPJ) pozdravio je osude gruzijskih vlasti koje su izrekli dvadesetšestorici nasilnika zbog njihovih napada na novinare tijekom nasilja u srpnju 2021. -Pozdravljamo te osude nad osobama koje su napale desetke gruzijskih novinara, uključujući brutalno premlaćivanje snimatelja Aleksandrea Lashkarave, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

08.04.2022.

Nasilje protiv novinara u Meksiku u velikom porastu

Nasilje protiv novinara u Meksiku u velikom je porastu i u prvoj polovici mandata predsjednika Andresa Lopeza Obradora zabilježeno je 85 posto više slučajeva nego u prvoj polovici mandata njegova prethodnika, pokazalo je izvješće.

06.04.2022.

U Mariupolju ubijen redatelj dokumentaraca Mantas Kvedaravicius

Ruske snage su u subotu 2. travnja ubile litavskog redatelja dokumentarnih filmova Mantasa Kvedaraviciusa u Mariupolu u Ukrajini dok je pokušavao napustiti grad, priopćili su iz Međunarodne federacija novinara (IFJ)  i Europska novinarska federacija (EFJ) te su kao i u ranijim slučajevima osudili ovo "namjerno ubojstvo" i zatražili da ruske snage omoguće novinarima da rade svoj posao, a da pritom ne budu mete i da se na njih ne puca.

06.04.2022.

Europski parlament pruža potporu mladim novinarima kroz nove programe

Predsjedništvo Europskog parlamenta usuglasilo se o jačanju institucionalne potpore novinarstvu kroz novi program stipendiranja i obuke za mlade novinare čiji je cilj osnažiti neovisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo s fokusom na dubinskom razumijevanju EU tema i pitanja te pomoći sudionicima u stjecanju relevantnog iskustva i doprinijeti obogaćivanju europskog medijskog sektora, poštujući pritom uredničke slobode, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

06.04.2022.

Ukrajinski novinar dokumentarist i fotograf Max Levin pronađen mrtav

Nakon nestanka i dugotrajne potrage u području sela Guta Mezhigirska u Kijevskoj regiji, policija je pronašla mrtvog fotografa i dokumentarca Maxa Levina, javili su iz Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU).

02.04.2022.

U Hersonu nestao ukrajinski novinar Konstantin Riženko

-Zabrinuti smo zbog nestanka ukrajinskog novinara Konstantina Riženka i pozivamo sve koji imaju bilo kakve informaciju o tome gdje se on nalazi da se odmah jave,  priopćio je Committee to Protect Journalistsu (CPJ) te pozvao ruske vlasti da prestanu pritvarati novinare zbog njihovog rada. 

02.04.2022.

CPJ pozdravlja akciju Vijeća Europe protiv SLAPP tužbi

Committee to Protect Journalists (CPJ) pridružio se drugim organizacijama civilnog društva i organizacijama za slobodu medija u zajedničkoj izjavi u kojoj pozdravlja nedavne korake Vijeća Europe za ograničavanje uvredljivih tužbi koje su usmjerene na ograničavanje javnog govora, priopćili su iz CPJ-a.

31.03.2022.

Javnom televizijskom servisu u Bosni i Hercegovini prijeti zatvaranje

Više od 800 novinara i djelatnika Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), moglo bi ostati bez posla ako se ne riješi financijska kriza u toj medijskoj kući. Europska federacija novinara (EFJ), Europska radiodifuzna unija (EBU) i Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) da poduzmu hitne mjere za pronalaženje održivog rješenja za probleme financiranja BHRT-a i spriječe zatvaranje javnog servisa, priopćili su iz EFJ-a.

31.03.2022.