Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: Novinara iz BiH Gluhića fizički napao političar Spahić

Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih prijetnji i uvreda upućenih Gluhiću od čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

 

09.06.2020.

Fox News se ispričao zbog grafikona koji povezuje rast dionica s rasizmom

Američki Fox News javno se u subotu ispričao jer je u petak navečer objavio grafikon koji ukazuje na povezanost porasta vrijednosti dionica na burzama s rasističkim nasiljem nad crncima.

07.06.2020.

Facebook počinje posebno označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija

Tvrtka Facebook najavila je u četvrtak kako će ubuduće početi posebno označavati ruske, kineske i druge medije koji su pod vladinom kontrolom te će kasnije tijekom ljeta blokirati sve njihove reklamne sadržaje koji ciljaju korisnike u SAD.

05.06.2020.

Solidarnost s novinarima koji izvještavaju o prosvjedima u SAD-u

Hrvatsko novinarsko društvo pridružilo se izjavio o solidarnosti s novinarima koji su se našli na meti policije i prosvjednika tijekom izvještavanja o prosvjedima u SAD-u, koju je objavila Europska federacija novinara (EFJ).

01.06.2020.

Novinari na meti napada na prosvjedima u SAD-u

Novinari su u više američkih gradova bili na meti napada policije i prosvjednika koji su ih tukli, uhićivali i pucali u njih na prosvjedima koji se šire ovih dana zbog smrti afroamerikanca Georgea Floyda.

01.06.2020.

SafeJournalists: Novinaru N1 TV iz BiH Vučiću upućene prijetnje smrću

Nikola Vučić, novinar N1 TV iz BiH dobio je prijetnje smrću putem društvene mreže, nakon što je objavio komentar na svom Twitter nalogu, a objavljeni su i detalji iz njegovog života i upućene su uvrede njegovoj obitelji.

 

31.05.2020.

Nakon privođenja tijekom izvještavanja s prosvjeda pušteni novinari CNN-a

Reporter CNN-a Omar Jimenez, producent Bill Kirkos i fotoreporter Leonel Mendez pušteni su iz pritvora nakon uhićenja tijekom izvještavanja s prosvjeda u Minneapolisu koji se već treći dan odvijaju zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom uhićenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

 

29.05.2020.

Zuckerberg: društvene mreže ne bi smjele biti "arbitri istine"

Šef Facebooka Mark Zuckerberg u četvrtak je kazao da se društvene mreže ne bi smjele postaviti kao čuvari političkog govora na internetu, iznijevši mišljenje o najavi predsjednika Donalda Trumpa da će regulirati tvrtke poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog pristranosti i cenzure.

28.05.2020.

Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zaprijetio dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio da korisnici provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

27.05.2020.

Tehnološki divovi australskim medijima otimaju veliki dio kolača od oglašavanja

Digitalni mediji trebali bi australskim medijima plaćati 600 milijuna australskih dolara (oko 400 milijuna američkih dolara) godišnje zbog korištenja medijskog sadržaja za oglašavanje, izračunala je vodeći medijska kompanija Nine Entertainment.

14.05.2020.