Aktualno

Aktualno - in memoriam

Preminuo novinar i urednik Krešimir Fijačko

U sedamdeset devetoj godini preminuo je doajen hrvatskog novinarstva novinar i urednik Krešimir Fijačko. Novinarstvom se bavi od rane mladosti, a od početka sedamdesetih je u stalnom radnom odnosu u Vjesniku, u kojem je proveo gotovo cijelu novinarsku karijeru te je u dva navrata bio i glavni urednik tih nekada najprestižnijih hrvatskih novina. Posljednji ispraćaj Krešimira Fijačka bit će u četvrtak, 26. svibnja u 12.30 sati iz mrtvačnice na Mirogoju. 

23.05.2022.

Preminula novinarka i urednica Đurđa Milanović

Ugledna novinarka i legendarna urednica ženske revije Svijet preminula Đurđa Milanović (1949.) nenadano je preminula u Londonu, koji joj je početkom 90-ih postao novi dom. Za sve nas koji smo je poznavali i koji smo s njom radili Đurđa je bila naša Diane Vreeland, nenadomjestiva urednica nekad najvažnijeg hrvatskog modnog časopisa, koja najdublje i znalački razumije jezik mode te njezin utjecaj na svakodnevicu, psihologiju i emocije, napisala je u In memoriamu za tjednik Gloria Nada Mirković. 

 

20.05.2022.

Umro je Srđan Vrančić Vrana – fotoreporterski klasik

Fotoreporter stare garde, koji je doslovce radio do posljednjeg daha, Srđan Vrančić Vrana umro je u pedeset sedmoj godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener. Fotografijom se aktivno bavio od 1979., a najviše reporterskom, sportskom i političkom. Svoje prve radove prezentirao je početkom 80-tih u omladinskom listu “Val”.

17.05.2022.

Preminuo novinar i urednik Ilija Maršić

Još jedno "Zlatno pero" Slobodne Dalmacije potrošilo je svu tintu. Životnu. Umro je Ilija Maršić. Posljednju stranicu zatvorio je u 81. godini. Ilija Maršić rođen je u Prološcu Donjem 20. srpnja 1941. godine. Poslije završene učiteljske škole radio je s pučkoškolcima rodnoga kraja, ali je od učiteljevanja s puno više strasti pisao novinske članke. To ga je 1. srpnja 1971. godine dovelo u redakciju Slobodne Dalmacije u Splitu u kojoj je ostao sve do odlaska u mirovinu posljednjeg dana veljače 2005. godine, javlja Slobodna Dalmacija. 

06.05.2022.

Preminula novinarka Elza Radulić Toman

Nakon teške bolesti, u 77. godini života, preminula je dugogodišnja zadarska novinarka Elza Radulić Toman. Elza Radulić Toman bila je urednica i novinarka u Večernjem i Zadarskom listu, a  surađivala je s Radio Zadrom te brojnim drugim medijima, javlja zadarski.hr.

.

18.04.2022.

Umro je veliki pisac, književni kritičar i novinar Igor Mandić

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, objavio je na svojem Facebook profilu književni kritičar Velimir Visković. Kako je napisao u svojoj objavi, Mandić je preminuo u nedjelju oko 18,30 sati. Visković navodi da je Mandić godinama imao srčane probleme, te je imao jako napornu prethodnu noć i slabo je spavao, a u nedjelju poslijepodne mu je odjednom pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

14.03.2022.

Umro novinar i urednik Zdravko Basarić

Novinar i urednik Zdravko Basarić preminuo je 4. veljače 2022. godine u 76, godini života nakon duge bolesti. U Zagrebu se školovao i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Bio je suradnik u omladinskom tisku, mlađi suradnik TV Zagreb, dopisnik lista ”Mladost” iz Hrvatske i novinar urednik lista ”Komunist” izdanja za Hrvatsku.

05.03.2022.

Preminula Marita Perčin Ferber

U Zagrebu je nakon višegodišnje borbe s rakom u 54. godini preminula popularna radijska voditeljica Radija 101 i tv emisije ‘Stereovizija’ Marita Perčin Ferber. Marita Perčin na Omladinskom radiju (Kasnije radio 101) počela je raditi od prvih dana radija 1984. godine i bila je jedna od najpopularnijih radijskih voditeljica osamdesetih godina.

 

21.02.2022.

Preminuo profesor Mario Plenković

Nakon duge i teške bolesti u subotu navečer u Zagrebu je preminuo profesor Mario Plenković, otac predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Rođen je 23. studenog 1947. u Svirču na Hvaru. Na Sveučilištu u Zagrebu 1976. stekao je naslov magistra informacijski znanosti, a 1978. doktora informacijskih i organizacijskih znanosti.

 

20.02.2022.

Preminuo Srećko Lorger, istaknuti splitski pisac, novinar i urednik

U Splitu je danas u 78. godini preminuo Srećko Lorger, pisac, publicist, novinar i urednik. Iza sebe je ostavio nekoliko književnih naslova koji su privukli, a i dalje privlače pažnju javnosti i struke. Početkom sedamdesetih zapošljava se u Slobodnoj Dalmaciji gdje u dnevnome listu i tjedniku Nedjeljna Dalmacija radi kao novinar i urednik, uglavnom u rubrici kulture, sve do 1993. godine, piše Slobodna Dalmacija. 

 

29.01.2022.