Aktualno

Aktualno - analize

(Ne)transparentno finciranje i (ne)ovisno novinarstvo

Piše: Saša Paparella

Lokalna samouprava financira znatan dio lokalnih medija u RH. Takav model pomaže im u preživljavanju, no ima i svoju lošu stranu – dobiveni novac stvara osjećaj obveze prema lokalnim vlastima koje se ponekad ne ustručavaju i izravno podsjetiti novinare na to tko ih plaća.

04.01.2017.

Vlasnici brane vlastitim novinarima istupe u javnosti – jer ih se boje!

Piše: Ante Pavić

Trend, službeni ili neslužbeni, traje već dulje – većina redakcija u Hrvatskoj brani svojim novinarima javne istupe bez izričite dozvole glavnog urednika ili menadžera. A te uloge već su davno pomiješane budući da su glavni urednici uglavnom postali automati za prenošenje želja i pozdrava uprave. A nerijetko su i sami više menadžeri nego urednici.

29.12.2016.

Novinare se krivi zato što rade svoj posao

Piše: Melisa Skender

 

Državno odvjetništvo RH je 2015. zaprimilo više od 4000 prijava napada na novinare i više od polovice odmah odbacilo kao ''uznemiravanje'' za koje progon ide po privatnoj tužbi. DORH tužbu podiže tek u slučaju prijetnji smrću, teškim tjelesnim ozljedama, oružjem ili drugim opasnim sredstvom ili pak uništavanjem društvenog položaja ili materijalnog opstanka.

27.12.2016.

Budimo ipak optimisti

Piše: Zdenko Duka

 

Kakva će biti medijska strategija ili dokument novog Ministarstva kulture koji će se nekako slično zvati vidjet ćemo kad i ako ga bude. Najavljena je i izmjena medijskih zakona. Onaj osnovni Zakon o medijima nije se, osim u dvije-tri sitnice, mijenjao još od 2004. godine. Ne da za to nije bilo potrebe, nego nije bilo političke volje. 

23.12.2016.

Kako smo se „crowdfundali“

Piše: Goran Borković

 

Ako mi s portala Forum.tm možemo za išta biti zahvalni bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, onda je to činjenica da nas je natjerao na inventivnost. Puno smo toga zbog njega naučili. Obogatio nas je nizom novih znanja za koja praktički do jučer nismo ni znali da postoje. Evo, na primjer, crowdfunding! Jezik polomiš dok izgovoriš, kamoli da znaš što znači.

 

22.12.2016.

Džaba smo krečili

Piše: Tihomir Ponoš

 

U Hrvatskom novinarskom društvu Statut je uvijek teško pitanje. Tako je bilo i 2016. godine, a nadati nam se je da će ova godina u HND-u ipak biti zapamćena po tome što je po prvi puta u povijesti Društva usvojen Strateški plan i po tome što je Društvo napravilo iskorak i provodi ozbiljne i zahtjevne međunarodne projekte financirane iz fondova Europske unije.

 

20.12.2016.

INTERVJU Vladimir Fučijaš - S gorčinom sam otišao s HRT-a

RAZGOVARAO: Ante Pavić

 

Vladimir Fučijaš je počeo raditi na televiziji u doba kad je rijetko tko imao televizor kod kuće. Taj medij je tada bio tek u eksperimentalnoj fazi, nitko nije bio siguran da će i opstati, pa je Fučijaš, prepoznatljivi glas etera, urednik, voditelj, putopisac i dobitnik novinarskih nagrada, usporedo radio i na radiju.

03.10.2016.

Fotoreporteri kao vatrogasci

Razgovarao: Ivica Buljan

„Imponira mi nagrada već samim nazivom: Otokar Keršovani - vrhunski  intelektualac koji je napustio komod i lagodnost življenja u rodnom Trstu i krenuo trnovitim putem, u godinama nakon 1. svjetskog rata, veličajući panslavizam i humanije odnose među narodima, kaziva u intervju za Novinar Feđa Klarić, dobitnik nagrade HND-a za životno djelo „Otokar Keršovani“.

30.09.2016.

Samo čudo može spasiti javnu televiziju i radio

Piše: Zdenko Duka

 

Prvog listopada nastupa još jedan pravni vakuum na čelu Hrvatske radiotelevizije. Tada ističe i novi v.d. mandat glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću kojem je tehnička Oreškovićeva Vlada početkom rujna, prije parlamentarnih izbora, produljila mandat kako bi HRT imao šefa i u prijelaznom razdoblju dok se još ne konstituira Vlada, a možda ni Sabor.

 

29.09.2016.

NOVINARSKO VIJEĆE ČASTI I NJEGOVO „POSLANJE“

Piše: Aleksej Gotthardi Pavlovsky

Članovima Vijeća ne preostaje drugo do obavljati svoju dužnost s potrebnom odgovornošću i angažmanom, te dakako s apsolutnim entuzijazmom, budući da je, kao što je i uobičajeno u udrugama građana, riječ o angažmanu pro bono.

27.09.2016.