Aktualno

Aktualno - analize

110. GODINA HND-A (6): Borba za profesionalno i nezavisno novinarstvo

Piše: Ivica Buljan

 

Posljednje desetljeće burnog 20. stoljeća donijelo je ogromne društvene i političke promjene. Tako je i Hrvatskom novinarskom društvu pružena povijesna prilika da se na razini svake redakcije i na razini svoje profesionalne organizacije ustroji prema standardima zapadnoga profesionalnog novinarstva. Učinjeni su prvi ozbiljni i važni koraci u oslobođenju od svih dotadašnjih ideoloških ograničenja i uvjetovanosti u kojima je Društvo djelovalo do tada. 

18.12.2020.

110. GODINA HND-A (5): Društvo novinara Hrvatske određeno političkim sustavom i ustrojem vlasti

Piše: Ivica Buljan

Novinarska organizacija započela je svoje djelovanje odmah po završetku Drugog svjetskog rata, odnosno dva dana prije njegovog službenog završetka 6. svibnja, kada je u Splitu obnovljeno i osnovano Društvo novinara Hrvatske. Djelovanje društva u novonastaloj državi uvjetovano je u prvom redu političkim sustavom i ustrojem nove vlasti, u kojoj glavnu riječ imaju pobjednici u tom antifašističkom ratu.

02.12.2020.

110. GODINA HND-A (4): Povratak korijenima pa potonuće u totalitarizam

Piše: Ivica Buljan

Početkom tridesetih godina apsolutistička vladavina kralja Aleksandra odrazila se na sve sfere života u tadašnjoj državi pa tako i na novinarstvo. Provodila se cenzura u novinama, uvjeti rada novinara bili su vrlo teški, a djelovanje novinarskih organizacija svedeno je na puko preživljavanje. Jugoslavensko novinarsko udruženje tri i pol godine nije imalo nekih značajnijih aktivnosti, a zastao je i rad zagrebačke sekcije novinara. Ipak kako vrijeme odmiče režim popušta, novinari se polako bude iz apatije, a ponovo počinju i aktivnosti unutar novinarske organizacije.   

25.11.2020.

110. GODINA HND-A (3): Godine konsolidiranja i gradnja Novinarskog doma

Piše: Ivica Buljan

Hrvatsko novinarsko društvo početkom dvadesetih funkcionira u novim okolnostima i pod novim nazivom Zagrebačka sekcija Jugoslavenskog novinarskog udruženja. Premda se je HND izgubio svoju samostalnost Zagrebačka sekcija najaktivnija je na saveznoj razini, a to pokazuje i činjenica da već 1923. na čelo JNU dolazi Krešimir Kovačić, a Sekcija preuzima i obaveze izlaženje mjesečnika Novinar, čiji je izdavač bilo Udruženje.

17.11.2020.

110. godina HND-a (2): Politička i ratna događanja određuju razvoj i sudbinu Društva

Piše: Ivica Buljan

Počeci djelovanja  Hrvatskog novinarsko društva bili su prepuni elana i angažmana izabranih predstavnika. Ipak idila nije vladala niti jednog trena, jer su neprestano tinjali sukobi i to prije svega zbog političkih razlika između pojedinaca u vodstvu društva. Već tijekom prve godine mandata Grlović podnosi ostavku, ali je povlači da bi iduće godine ponovo odstupio, ovaj puta zauvijek. Na čelo Društva dolazi Antun Schlegel, urednik dnevnika „Agramer Tagblatt”, a nakon Prvog svjetskog rata najveći novinski magnat u novonastaloj državi.

11.11.2020.

110. godina HND-a(1): Kako su Grlović i društvo osnivali novinarsko društvo

Piše: Ivica Buljan

Krajem ove godine napunit će se punih 110 godina od osnutak Hrvatskog novinarskog društva. Povodom te značajne i velike obljetnice u serijalu tekstova pisat ćemo o najvažnijim događajima i ljudima koji su obilježili rad HND-a tijekom 20. Stoljeća.  Od samog početka osnivači Društva vodili su se idejom novinarstva ”istinitih činjenica”, kako je naglasio i sam prvi predsjednik Društva Milan Grlović, ističući kako to mora biti jedan od postulata struke i profesionalnosti kao preduvjeta slobodnog novinarstva.

03.11.2020.

Priče o cenzuri, mobingu i otkazima u medijima

Sindikat novinara Hrvatske na svojoj stranici snh.hr donosi serijal pod nazivom Cenzura, mobing, otkaz! u kojem kolegice i kolege svjedoče kako su u redakcijama doživjeli pritisak, cenzuru, zlostavljanje i na kraju dobili otkaz. U nastavku možete pročitati razgovor o iskustvima mladih kolega s  jednog web portala, koji su na upit o stvarnim razlozima zbog kojih su dobili otkaz kazali: - Četvero novinara koji su dobili otkaz  ne povezuje ništa osim činjenice da smo mladi i nemamo djecu. Nitko od nas nije dobio konkretan odgovor zašto je upravo on/a dobio otkaz-. 

 

07.10.2020.

Borba protiv "fake newsa": Hrvatska dobiva Muzej lažnih vijesti

Hrvatska će početkom listopada dobiti Muzej lažnih vijesti, u prvoj fazi zamišljen kao web stranica sa svjedočanstvima novinara i znanstvenika, bazom lažnih vijesti, alatima za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja te prepoznavanje i borbu protiv "fake newsa".

04.10.2020.

Europska studija: tužbe protiv novinara u Hrvatskoj sistemski problem koji guši slobodu medija

Akademska mreža za prava europskih građana objavila je ad hoc-studiju "SLAPP u kontekstu Europske unije" koja među ostalim problematizira brojne tužbe protiv novinara i medija u Hrvatskoj. U dijelu "Hrvatska: novinari na meti tužbi", koji je dio studije, Hrvatska se navodi kao država u kojoj postoji sistemski problem s tužbama protiv novinara i medija, koje negativno utječu na slobodu medija.

14.09.2020.

Novinari i novinarstvo na brisanom prostoru

Piše: Ivica Buljan

 

Novinarstvo se i u ovoj korona krizi našlo pred velikim iskušenjem, a novinari su ponovo, premda bi se moglo reći već i kontinuirano posljednjih desetak i više godina,  u situaciji da se bore za golu egzistenciju. Sindikat novinara Hrvatske već je priopćio da su u brojnim redakcijama počela otpuštanja honorarnih suradnika i drastično smanjivanje radnih prava i primanja medijskih djelatnika, a u nekima se najavljuju plaće umanjene i za trideset posto.

07.04.2020.