Aktualno

Aktualno - analize

Odgovornost izgubljena u medijskoj močvari

Piše: Ante Pavić

 

Odgovorno novinarstvo je izvještavanje na dobrobit javnosti i rekla bih da je to pristup u kojem novinar pokušava doći što bliže istini... Ako novinari nemaju pravu podršku u svojim redakcijama ili, još gore, ako vlasnici ne žele da se o nekim temama piše jer bi im mogle umanjiti profit u drugom biznisu, onda se ne može govoriti o ostvarivanju društvene odgovornosti novinara, kaže Gordana Vilović

 

24.03.2016.

Fotoreporter: izumrli dinosaur ili umirući vitez

Piše: Srđan Vrančić

 

Da ste nekad uvaženom gosponu fotografu rekli kako će nekog njegovog kolegu, za par desetljeća, poslat na neki događaj opremljenog naočalama da snimi fotografije, gledao bi vas kao potpunog luđaka. Danas je to već stvarnost.

23.03.2016.

Javni mediji plijen su pobjednika

Razgovarala: Melisa Skender

 

O tome kakva će medijska politika biti, odnosno kakva bi trebala biti što se tiče političke vlasti, razgovarali smo sa čelnim ljudima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrijom Mikulićem i Nenadom Stazićem, koji dolaze iz redova vladajućih i oporbe.

 

21.03.2016.

Vlast se mijenja, ali ne i problemi s medijima

Piše: Melisa Skender

 

Sve manjkavosti i nedosljednosti hrvatske ''medijske politike'' otkrila je posljednja smjena vlasti. Glavni ravnatelj HRT-a smijenjen je ubrzanim postupkom zbog propusta u vođenju odvojenog knjigovodstva, a saborska rasprava uoči izglasavanja njegove smjene navedenim razlogom najmanje se bavila.

16.03.2016.

Kianoush Ramezani: "Crteži moraju biti provokativni, ali postoje mudrije poruke od golog Muhameda"

Razgovarala: Melisa Skender

Povodom Mjeseca frankofonije Francuski institut u Hrvatskoj u Zagreb je doveo iranskog crtača i aktivistu Kianoushija Ramezanija, selektora i idejnog začetnika izložbe «Oslobođeni crteži», te predsjednika najbrže rastuće međunarodne organizacije crtača i karikaturista United Sketches, a koji će gostovanje na večerašnjoj tribini «Crteži, karikature i sloboda izražavanja: gdje smo danas?» u Novinarskom domu iskoristiti kako bi se bolje upoznao s hrvatskim crtačima i uvjetima u kojima rade.

15.03.2016.

Polet je medijski fenomen širih razmjera

Razgovarala: Melisa Skender

 

Polet, list ''mladih za mlade'', prestao je izlaziti netom prije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i do danas nosi kultni društveni status. Prvi sveobuhvatni prikaz poznatog medijskog fenomena dao je u svojoj monografiji ''Igraonica za odrasle: Polet 1976.-1990.'' Željko Krušelj, sveučilišni profesor, publicist i novinar koji je u profesiju ušao iz Poletove redakcije i s kojim smo razgovarali uoči predstavljanja knjige u Novinarskom domu.

 

23.02.2016.

Kraj Independenta i nevolje tiskanih medija

balkaninsight.com

Independent je bio pionir britanskih medija – ali je pao kao žrtva sila koje su se nadvile nad novinama svugdje. Kada je BBC najavio vjerojatnu smrt dnevnih novina Independent – bar u tiskanom obliku – u četvrtak ujutro, potrošio je čitavih deset sekundi na tu temu. Kratkoća te najave pokazala je koliko je smanjen utjecaj dnevnih novina koje su nekad predstavljale moć u medijima – i u zemlji.

17.02.2016.

Knjiga „Povijest novinarstva“ o fenomenu profesije kroz prošlost

Knjigu “Povijest novinarstva” povjesničarke Magdalene Najbar – Agičić nakladnici Ibis grafika i Sveučilište Sjever predstavljaju kao prvi kratki sintetski prikaz povijesti novinarstva na hrvatskom jeziku od početka razmjene informacija do nastanka i širenja novih medija.

 

11.02.2016.

Političke ideologije ne smiju krojiti medijski prostor

Piše: Melisa Skender

 

Sa svakom smjenom vlasti javni mediji prvi dolaze pod udar. Tako vladajuća koalicija već priprema teren za smjene na HRT-u i u Hini, ali po uobičajenoj praksi nastoji svojim potezima dati legitimitet. Nažalost, pri tome se najmanje gleda da li je netko bio uspješan ili nije. Važno je prije svega čiji je! No je li vrijeme i ima li ova vlast snage prekinuti s takvom praksom i u svojim odlukama se ravnati, primjerice, prema uspješnim poslovnim rezultatima Hine.

 

10.02.2016.

Kako se to zaostaje pred Europom?

Piše: Nives Opačić

 

Priznajem, pitanje je teško. Doista ne znam kako se to zaostaje pred kim ili čim, no zato znam gdje se takvo što može pročitati: u hrvatskim novinama. Dosad smo govorili da zaostajemo (ili kaskamo) za kim ili čim, najčešće se pritom spominjala Europa kao mjerilo svih stvari, ali da zaostajemo pred kim ili čim – to mi je bila intrigantna novost.

28.01.2016.