Iz medija

Vatikanski dnevnik: naslovnica Charlie Hebdoa "za žaljenje"

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano uputio je u srijedu kritiku francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdou jer je na naslovnici prikazao Boga kao ubojicu s kalašnjikovim, ocijenivši da je naslovnica "za žaljenje" i pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

07.01.2016.

KAKO JE NESTA(JA)O B92: Medijska zona sumraka

Ne postoji to dno koje novinari nisu u stanju pronaći i, što je još gore, dotaći. Više se izgubila iluzija da je već dotaknuto dno krajnja destinacija ovog putovanja jer su vrla pera u stanju doći do nemogućeg, do nezamislivog, do onostranog. Novinari su izgleda mahom postali žrtve Zone sumraka. Valja im odati priznanje na tome jer izlazak iz iste ni ne traže. Možda u vidu plate ili honorara? A, ne budimo smešni. Čemu taj anahroni mehanizam za priznanje zasluga? Ovo je 21. vek. Tržišna utakmica i tako to. Globalizacija. Umreženost. Zaglupljivanje. Otimanje. Gašenje.

06.01.2016.

Eda Vujević: Najveći neprijatelj novinara? Jasno, trgovina slobodom!

Ne tako davno tepali su nam da smo sedma sila ili četvrta grana vlasti, a danas ih je sve više što nad novinarima zdvajaju, postavljajući uvijek jedno te isto pitanje: "Što je ostalo od novinarstva?" A, kad netko "novinari", piše, stvara, već dva i pol desetljeća, mjerodavan je dati odgovor na to "pitanje svih pitanja".

05.01.2016.

Leković: Optužbe HNiP-a ne temelje se niti na jednom konkretnom primjeru. Kovačić: U našem priopćenju mnogi su se sami prepoznali i možemo razumijeti njihovu nervozu.

O problemima novinarstva i odnosu vlasti i novinarstva te o govoru mržnje u medijima govorili su 30. prosinca 2015. godine u Studiju 4 Hrvatske radiotelevizije predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković i predsjednik Hrvatskih publicista i novinara (HNIP) Siniša Kovačić.

05.01.2016.

Godinu dana kasnije: Charlie Hebdo i dalje vrlo ozbiljno shvaća slobodu

Godinu nakon likvidacije prkosnih francuskih satiričara, svijet je opasnije mjesto, Europa neslobodniji kontinent, a smisao najvećeg masakra nad novinarima u povijesti suvremene Europe, ako ga ima, nazire se u svijesti da postoje još ljudi koji ozbiljno shvaćaju slobodu.

05.01.2016.

Mediji nemaju novca, ljudstva, ni autonomnosti za profesionalno praćenje izbjegličke krize

U izvještaju, koji se odnosi na medijsko pokrivanje globalnih humanitarnih katastrofa, stoji da čak niti situacije u kojima djeca umiru od gladi nisu bile dovoljne da bi vijesti o tome stigle na naslovnice novina i u udarne informativne termine na televizijama.

04.01.2016.

Mediji u 2015: U EPH-u spor od 260 milijuna kuna, na HRT-u otkazi

Promjena vlasništva u Europapress Holdingu (EPH), promjene u programu i otkazi na HRT-u, predstečajna nagodba Novog lista i novi izgled Večernjeg lista najvažniji su događaji u hrvatskim medijima u 2015. godini, u kojoj se nastavila višegodišnja kriza tiskanih medija, a HRT je kao javni servis nastavio bilježiti pad gledanosti u odnosu na komercijalne televizije, prije svega Novu TV i RTL.

04.01.2016.

Goran Radman tužio Zvonimira Čička zbog klevetanja

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tužio je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička za kojeg tvrdi da ga je početkom godine javno oklevetao zbog čega je doživio niz neugodnosti.

30.12.2015.

Suđenje Manoliću zbog intervjua o Karamarku i Udbi počinje 20. siječnja

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu napokon je određen datum početka parnice u slučaju tužbe predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka protiv bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića.

29.12.2015.

Slučaj Slobodna Dalmacija i Nataša Škaričić: Presuda VS dosta govori o kompetencijama sudaca

U slučaju istraživačke novinarke Nataše Škaričić i Slobodne Dalmacije, Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je revizijom drugi put odluke nižestupanjskih sudova, prema kojima je bilo dosuđeno da je RPO (Registar poreznih obveznika) ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom predstavljao ugovor o radu te da je otkaz od strane Slobodne bio nezakonit.

28.12.2015.