hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

PRIOPĆENJA

14.03.2012.
Zarađivati na stradanju djece nedostojno je novinarskog poziva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) još jednom apelira na novinare i urednike da ne koriste stradanja djece kako bi privukli pažnju publike i pokušali povećati zaradu, te da se prestanu povoditi za primjerima iz svijeta nedostojnima novinarskog poziva.

Prenošenje članaka iz stranih medija, kojima kršenje etičkih normi nije nimalo strano, ne oslobađa profesionalne odgovornosti naše novinare i urednike, niti su takvi mediji oni u koje se treba ugledati.

Najnoviji primjer članka što ga je objavio portal Index.hr samo je povod za reakciju, jer od takvog izvještavanja nisu, nažalost, imuni ni drugi mediji u Hrvatskoj.

Index.hr je objavio vijest o prometnoj nesreći u Švicarskoj u kojoj je, pozivajući se na inozemne medije, poginulo 28 ljudi, od čega 22 djece u dobi od 10 do 12 godina. Vraćali su se autobusom sa skijanja iz Švicarske u Belgiju. Nastradale su još 24 osobe, od čega su većina djeca. Neki roditelji još uvijek ne znaju što se dogodilo s njihovom djecom, stoji u članku.
Nakon te vijesti Index.hr je, međutim, prenio pisanje stranih medija i objavio ih pod naslovom „Foto - Sretni uživaju na snijegu, roditeljima pišu da im nedostaju: Ovo su djeca stradala u prometnoj nesreći“. Uz članak je objavljena i skupna fotografija razdragane djece na skijalištu, snimljena prije prometne nesreće. No, to što su im lica zamućena ne umanjuje morbidnost ideje da se poginula i stradala djeca stavljaju pred oči javnosti, bez ikakva osjećaja za dostojanstvo pokojnika.

Neprihvatljivost toga članka, u kojemu se prenose privatne poruke što su ih djeca sa skijališta pisala svojim roditeljima, nije ništa manja zbog toga što je u njemu riječ o tamo nekoj djeci iz daleke nam Belgije, a ne iz Hrvatske. Svakomu je, vjerujemo, jasno da niti jedan novinar i urednik ne bi objavio nešto slično da je u pitanju njegovo dijete ili dijete nekoga njemu bliskog.

Već je mnogima palo na pamet da je jurnjava za senzacijom novinarski standard, da je relativiziranje etičkih normi sloboda izražavanja, da svatko ima pravo stvari tumačiti na ovaj ili onaj način. No, upravo zato i postoje Konvencija UN-a o pravima djeteta, medijski zakoni i Kodeks časti hrvatskih novinara.
Imperativ novinarstva jest istina, ali dosljedno i nekritičko prenošenje baš svega i svačega jest senzacionalizam najgore vrste. Zbog atraktivnosti nekog događaja ne smiju biti kršena ljudska prava, a posebno ne prava djece.
Dostojanstvo i prava svakoga djeteta moraju se poštivati u svim okolnostima.

Za HND

Vladimir Lulić, glavni tajnik

Povratak

 

AKTUALNO