hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2290

Umjesto da manipulira javnošću iznošenjem podataka o našim tobožnjim visokim plaćama - koje je većina radnika prvi put vidjela u njegovom priopćenju, ali nikada na svojim platnim buštama - tražimo da Faggian na jednak način, točno u lipu, objavi sve financijske izvještaje bivše i sadašnje tvrtke, sve dugove i kredite koji postoje u Glasu Istre, a stvoreni su mešetarenjem zemljištima i nekretninama

... više ...


Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjeduje i upozorava na prozivanja, pritiske i prijetnje novinarima koji prate "slučaj Pukanić". Tijekom cijelog sudskog postupka optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića novinare se učestalo proziva, čime se posebno sada, uoči presude, stvara dojam da će biti donijeta pod utjecajem "medijske hajke".

... više ...


Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre sutra pokreće postupak mirenja i ako se s Upravom ne uspijemo tijekom mirenja dogovoriti u zakonskom roku, radnici Glasa Istre krenut će u štrajk. Sindikat ne upozorava samo na kršenje prava radnika u Glasu Istre, već i na kršenje prava naših čitatelja, kršenje prava javnosti na istinite, vjerodostojne, provjerene i uravnotežene informacije od nas novinara. Javnost ima pravo da Glas Istre bude slobodan i nezavisni medij, jer samo takav medij ima smisla!

 

 

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od vlasti i od policije da pruži punu zaštitu i sigurnost redakciji „Novosti“, tjednika kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, i njezinom glavnom uredniku, jer su jutros u redakciju pristizale smrtne prijetnje elektronskom poštom i telefonom.

... više ...


Zadarski listovi 'VOX' i 'Zadarski regional' vlasnika Rene Sinovčića, koji je zbog utjecanja na svjedoke nedavno policijski priveden i vrlo brzo pušten, nastavljaju nezapamćeni medijski reket protiv onih zadarskih novinara koji se već nekoliko godina usuđuju kritički izvještavati o svim poduzetničkim i drugim aktivnostima njihovog vlasnika.

... više ...


Izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva sastalo se danas u Zagrebu s gospođom Viviane Reding, potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo, na njezin zahtjev. Gospođu Reding zanimala je medijska slika u Hrvatskoj, te problemi s kojima se susreću novinari.

... više ...


Ogranak HND-a u Hini, te tamošnja podružnica Sindikata novinara Hrvatske i Radničko vijeće zatražili su od Upravnog vijeća da izabere novog ravnatelja koji može izvesti nacionalnu novinsku agenciju "iz najdublje krize u njezinoj 20-godišnjoj povijesti". Pismo Upravnom vijeću zaposlenici su dostavili medijima, te nadležnim državnim institucijama. Sama Hina o njemu nije izvijestila javnost.

... više ...


Policija je izuzetno sporo i nezainteresirano reagirala kad su proustaške skupine jučer u Čavoglavima kamenjem, grubim vrijeđanjem, iživljavanjem i prijetnjama smrću napale novinarku Hrvatske televizije Ivonu Ramadžu i njezinog kolegu snimatelja HTV-a Krešimira Morića.

... više ...


Nakon višestrukih molbi, zahtjeva i želja za očitanjem, ne samo iz redova naših članova, nego i od vodećih ljudi Hrvatskog novinarskog društva, ponovo ćemo se oglasiti s jednom jedinom temom, koja za nas i nije prava tema, nego je klasični slučaj za neke druge ustanove.

... više ...


Novinarske organizacije u Vjesniku zatražile su danas od direktora i novog v.d. glavnog urednika da odmah predstave novu organizaciju posla i uređivačku politiku. U javnom priopćenju predstavnici Vjesnikovih novinara izražavaju žaljenje što je zanemaren njihov zahtjev da se 1. rujna raspiše natječaj za glavnog urednika, te najavljuju da će posebno motriti uređivačke poteze v.d. glavnog urednika Brune Lopandića i biti osjetljivi na svako odstupanje od pravila novinarske profesije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje policijsku represiju i privođenja aktivista koji su nenasilno prosvjedovali protiv gradnje rampe za privatnu garažu u Varšavskoj ulici.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo, ogranak HTV, zatražio je danas od nadležnog saborskog Odbora da održi hitnu raspravu o stanju na HRT-u, te pokrene proceduru razrješenja članova Programskog vijeća HRT-a, koje smatra "izravno odgovornim za duboku krizu" javnog medija.

Pismo prenosimo u cijelosti:

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo danas je i formalno zatražilo od Hrvatskoga sabora da razriješi članove Programskog vijeća HRT-a prije isteka njihova mandata, a zbog kršenja Zakona o HRT-u. Pismo je upućeno predsjedniku Sabora Luki Bebiću, predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenadu Staziću, te predsjedniku Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiju Radinu.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od Hrvatskog sabora da razriješi cjelokupno Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije koje je danas na svojoj sjednici većinom glasova izabralo Hloverku Novak Srzić za v.d. direktora programa Hrvatske televizije.

... više ...


Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva želi izraziti punu potporu kolegama u Dubrovačkom listu koji, pozivajući se na više izvora, tvrde da dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić utječe na gospodarstvenike da Dubrovačkom listu uskrate oglase. To je vrlo perfidan način političkog cenzuriranja medija.

... više ...


Mi, novinari i ostali zaposlenici Vjesnika pet dana prije mogućega gašenja našeg lista ne znamo ništa o sudbini novina u kojima radimo, kao ni o sudbini naših radnih mjesta jer na ta pitanja nismo dobili nikakav odgovor ni od direktora Bojana Divjaka, ni od glavnog urednika Darka Đuretka, kao ni od predsjednika Uprave Narodnih novina Milivoja Fučkara, a na naše pozive ne odgovara ni Vlada RH.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo poziva Vladu da nađe održivo rješenje da se sačuvaju novinarska radna mjesta i da se osigura nastavak izlaženja lista Vjesnik.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Vladu da hitno odustane od nakane da snizi HRT-ovu pristojbu, jer je riječ o napadu na slobodu javnog medija, odnosno na njegovu financijsku i programsku neovisnost.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Vladu da hitno odustane od nakane da snizi HRT-ovu pristojbu, jer je riječ o
napadu na slobodu javnog medija, odnosno na njegovu financijsku i programsku neovisnost.

... više ...


U Hrvatskoj javnosti postoji interes za znanost, ali nije razvijen sustav koji bi se time bavio, jedan je od važnijih zaključaka okruglog stola Mediji i znanost, koji je 20. svibnja održan u Novinarskom domu.
 Skup je okupio oko 60 sudionika, znanstvenika raznih disciplina, znanstvenih novinara i urednika, voditelja udruga, autora blogova i glasnogovornika, kao jedan u nizu o 100. obljetnici HND-a.

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115
AKTUALNO