hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2299

Član Uprave Glasa Istre novine Albert Faggian u medijima je izjavio da je željan pregovarati i pronaći dogovor sa sindikatom. Stoga smo Upravi jučer poslali dopis u kojem smo pitali misli li doista pregovarati. Ukoliko je to izgovorio s namjerom da doista sjedne za stol sa sindikatom, štrajkaški odbor je voljan razmisliti o tome da donese odluku o prekidu štrajka. Čekamo od Uprave da se očituje.

... više ...


Procjenjuje se da je u proteklih godinu dana bez posla ostalo desetak novinara u Brodsko-posavskoj županiji što je velika brojka uzimajući u obzir vrlo malo medijsko tržište. Uz to lokalni mediji i oni koji djeluju u lokalnoj sredini pod stalnim su pritiskom politike zbog čega dolazi u pitanje uravnoteženo i nepristrano informiranje građana.

... više ...


Otkaz suradnje novinaru Josipu Oreču najizravnije koincidira s izbacivanjem iz emisije „Latinica“ njegovog priloga o carinskom odjeljku Kanfanar pod nazivom „Ne može se dokazati“.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo, ogranak Vjesnik, osuđuje istup bivšeg premijera Ive Sanadera, a sadašnjeg saborskog zastupnika, kojim je našem kolegi neizravno imputirao da je svoj tekst objavljen u Vjesniku od 11. studenoga pod naslovom «Barišić: Sanaderu sam u koferu nosio novac» pisao po političkom nalogu.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo daje punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom današnjem štrajku upozorenja.Nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze i to je legalni i egitimni razlog štrajka.

... više ...


Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 u ponedjeljak 8. studenog 2010. ulazi u štrajk upozorenja, koji će trajati od 8 do 14sati, nakon čega se redovni program nastavlja.

... više ...


Počevši od ponedjeljka, 8. studenog, izdanja Glasa Istre bit će stvorena pod radnom obvezom, pod prisilom temeljem skandalozne sudske odluke. Stoga pozivamo javnost i čitatelje Glasa Istre da se solidariziraju s našim sindikatom i našim zahtjevima i - ne kupuju Glas Istre!

... više ...


Postupak mirenja između Sindikata novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre i poslodavca Glas Istre novine okončan je neuspješno. Sastanak se održao jučer u prisustvu miriteljice Suzane Racan Stern, kao predstavnice Gospodarsko-socijalnog vijeća, koja je nakon gotovo četiri sata bezuspješnog pregovaranja konstatirala da mirenje nije uspjelo.
Poslodavac, odnosno član Uprave Albert Faggian, i dalje ostaje pri svome, odnosno pokazao je da nema namjeru pregovarati oko ključnih točaka u kolektivnom pregovoru koje se tiču materijalnih prava radnika te je potvrdio da mu je namjera otpustiti, kako je kazao, 30-ak radnika te istovremeno smanjiti plaću.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo potpuno podupire novinarke i novinare Glasa Istre koji se okupljeni oko svoje sindikalne organizacije bore za radna prava i radna mjesta te za novinarske slobode i profesionalne standarde. Voljeli bismo da uspije postupak mirenja Sindikata Glasa Istre i poslodavca jer za to još uvijek ima nekih izgleda. Ako i taj posljednji sastanak
ne uspije, i ako novinari smatraju da je to jedino i najbolje rješenje - HND podupire najavu štrajka u Glasu Istre.

... više ...


Umjesto da manipulira javnošću iznošenjem podataka o našim tobožnjim visokim plaćama - koje je većina radnika prvi put vidjela u njegovom priopćenju, ali nikada na svojim platnim buštama - tražimo da Faggian na jednak način, točno u lipu, objavi sve financijske izvještaje bivše i sadašnje tvrtke, sve dugove i kredite koji postoje u Glasu Istre, a stvoreni su mešetarenjem zemljištima i nekretninama

... više ...


Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjeduje i upozorava na prozivanja, pritiske i prijetnje novinarima koji prate "slučaj Pukanić". Tijekom cijelog sudskog postupka optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića novinare se učestalo proziva, čime se posebno sada, uoči presude, stvara dojam da će biti donijeta pod utjecajem "medijske hajke".

... više ...


Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre sutra pokreće postupak mirenja i ako se s Upravom ne uspijemo tijekom mirenja dogovoriti u zakonskom roku, radnici Glasa Istre krenut će u štrajk. Sindikat ne upozorava samo na kršenje prava radnika u Glasu Istre, već i na kršenje prava naših čitatelja, kršenje prava javnosti na istinite, vjerodostojne, provjerene i uravnotežene informacije od nas novinara. Javnost ima pravo da Glas Istre bude slobodan i nezavisni medij, jer samo takav medij ima smisla!

 

 

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od vlasti i od policije da pruži punu zaštitu i sigurnost redakciji „Novosti“, tjednika kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, i njezinom glavnom uredniku, jer su jutros u redakciju pristizale smrtne prijetnje elektronskom poštom i telefonom.

... više ...


Zadarski listovi 'VOX' i 'Zadarski regional' vlasnika Rene Sinovčića, koji je zbog utjecanja na svjedoke nedavno policijski priveden i vrlo brzo pušten, nastavljaju nezapamćeni medijski reket protiv onih zadarskih novinara koji se već nekoliko godina usuđuju kritički izvještavati o svim poduzetničkim i drugim aktivnostima njihovog vlasnika.

... više ...


Izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva sastalo se danas u Zagrebu s gospođom Viviane Reding, potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo, na njezin zahtjev. Gospođu Reding zanimala je medijska slika u Hrvatskoj, te problemi s kojima se susreću novinari.

... više ...


Ogranak HND-a u Hini, te tamošnja podružnica Sindikata novinara Hrvatske i Radničko vijeće zatražili su od Upravnog vijeća da izabere novog ravnatelja koji može izvesti nacionalnu novinsku agenciju "iz najdublje krize u njezinoj 20-godišnjoj povijesti". Pismo Upravnom vijeću zaposlenici su dostavili medijima, te nadležnim državnim institucijama. Sama Hina o njemu nije izvijestila javnost.

... više ...


Policija je izuzetno sporo i nezainteresirano reagirala kad su proustaške skupine jučer u Čavoglavima kamenjem, grubim vrijeđanjem, iživljavanjem i prijetnjama smrću napale novinarku Hrvatske televizije Ivonu Ramadžu i njezinog kolegu snimatelja HTV-a Krešimira Morića.

... više ...


Nakon višestrukih molbi, zahtjeva i želja za očitanjem, ne samo iz redova naših članova, nego i od vodećih ljudi Hrvatskog novinarskog društva, ponovo ćemo se oglasiti s jednom jedinom temom, koja za nas i nije prava tema, nego je klasični slučaj za neke druge ustanove.

... više ...


Novinarske organizacije u Vjesniku zatražile su danas od direktora i novog v.d. glavnog urednika da odmah predstave novu organizaciju posla i uređivačku politiku. U javnom priopćenju predstavnici Vjesnikovih novinara izražavaju žaljenje što je zanemaren njihov zahtjev da se 1. rujna raspiše natječaj za glavnog urednika, te najavljuju da će posebno motriti uređivačke poteze v.d. glavnog urednika Brune Lopandića i biti osjetljivi na svako odstupanje od pravila novinarske profesije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje policijsku represiju i privođenja aktivista koji su nenasilno prosvjedovali protiv gradnje rampe za privatnu garažu u Varšavskoj ulici.

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115
AKTUALNO