Iz medija

FPZG opet ukida Istraživačko novinarstvo: ‘Predlažem im uvođenje kolegija sponzoriranog novinarstva’

05.07.2019.
Link na članak

Srednja.hr

Pred ljetnu stanku prije jesenskih ispitnih rokova i početka nove akademske godine, s Fakulteta političkih znanosti stiže pomalo nevjerojatna vijest. Nakon što su to već jednom učinili prije šest godina, u Lepušićevoj 6 opet ukidaju, odnosno kako kažu, zamrzavaju kolegij Istraživačkog novinarstva. S FPZG-a to pravdaju birokratskim zavrzlamama vezanim uz kolektivni ugovor za visoko obrazovanje. Iz Hrvatskog novinarskog društva izražavaju nevjericu ovom informacijom, a studenti koji su ove godine odslušali Istraživačko novinarstvo poručuju – studenti novinarstva apsolutno moraju imati ovakav kolegij!

Studenti novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji će iduće akademske godine pohađati prvu godinu diplomskog studija, neće moći upisati izborni kolegij Istraživačko novinarstvo. Taj se kolegij tijekom ove akademske godine izvodio u suradnji s GONG-om i Hrvatskim novinarskim društvom, u sklopu projekta ‘Društveno korisno učenje’ (DKU), za koji je GONG putem Europskog socijalnog fonda osigurao više od milijun kuna. Projekt će s krajem akademske godine biti završen, a u novoj akademskoj godini FPZG ‘zamrzava’ Istraživačko.

Nositeljice kolegija ove su akademske godine bile profesorice Tena Perišin i Gordana Vilović, ujedno i prodekanica Fakulteta za nastavu.

Prodekanicu Vilović upitali smo o razlozima ukidanja kolegija te mogućnostima i opcijama za njegovo daljnje izvođenje. Kako nam je rekla, Istraživačko novinarstvo izvodilo se na preddiplomskom studiju novinarstva, a od prošle godine kada su ga uključili u DKU projekt, premješten je na prvu godinu diplomskog studija novinarstva.

– Smatrali smo da su studenti prošli sve osnovne forme novinarstva i da je to daleko prikladnije i bolje da bude na višoj razini studiranja. Naravno prethodno smo dobili i suglsnost za manje promjene u diplomskom studiju novinarstva od Sveučilišta u Zagrebu, priča nam Vilović.

Govori i kako se kolegij ‘uvijek dosada izvodio uz aktivnu pomoć vodećih hrvatskih novinara koji se bave i ovom formom’.

– Neki od novinara (primjerice Šimičević, Lukić, Bastalić, Despot, Brakus i nekolicina drugih) bili su mentori uključeni u rad s manjim grupama studenata na istraživanju njihovih polaznih pretpostavki o problemu/fenomenu koje bi imalo smisla istražiti. U suradnji s GONG-om imali smo sjajnu suradnju s Faktografom i jedna skupina studenata je imala priliku kroz DKU projekt odraditi zadaće iz kolegija na sasvim praktičnim dnevnim zadacima. To je dodatna vrijednost ovoga kolegija i u tom smislu će se i nastaviti dalje kad budemo imali sve mogućnosti da se predmet nađe u novom izvedbenom planu, priča Vilović i osvrće se na prepreke koje su ih sputale u daljnjem izvođenju Istraživačkog novinarstva.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.