Edukacija: "Medijsko izvještavanje o trans, inter i rodno varijantnim (TIRV) osobama"

Udruga Trans Aid organizira edukaciju za novinare/ke, urednice/ke i studente/ice novinarstva "Medijsko izvještavanje o trans, inter i rodno varijantnim (TIRV) osobama", koja će se održati u utorak, 14. studenog 2017. u Multimedijalnom Institutu MAMA (Preradovićeva 18, Zagreb) s početkom u 10 sati. 

Trans, inter i rodno varijantne osobe posebno su diskriminiran i marginaliziran dio LGBTIQ zajednice, i vrlo su često pogrešno predstavljane u medijima. Kako bi vijest o TIRV tematici bila prenesena na način koji izražava poštovanje te kako bi se javnost na pozitivan i adekvatan način upoznala sa životima TIRV osoba i njihovih obitelji, potrebno je paziti na pravilnu terminologiju i pristup temi. 

Ova će edukacija ponuditi pregled ispravne terminologije i preporučenih principa izvještavanja te će kroz primjere dobre i loše prakse dati odgovore na sve nedoumice na koje nailazite kad se novinarski i urednički bavite TIRV temama. 

Edukaciju će voditi dugogodišnji aktivist za prava TIRV osoba Arian Kajtezović i novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću Jelena Tešija. Za edukaciju će biti osigurani radni materijali, a u pauzama ćemo se počastiti kavom/čajem/sokovima, pecivima i grickalicama.  

Molimo vas da prijavu pošaljete mailom na info@transaid.hr, najkasnije do 10.11.2017. 

Prijava treba sadržavati sljedeće informacije:
- vaše ime i prezime 
- medij u kojem radite (ako ste freelancer_ica ili student_ica, naznačite)
- i imate li iskustvo rada u medijima. 

 
PROGRAM

10:00-11:00 Uvod u terminologiju 
- upoznavanje sudioništva s ispravnom terminologijom (termini, sintagme, izrazi) za izvještavanje o TIRV tematici

11:00-11:10 Pauza

11:10-12:40 O principima prilikom izvještavanja
- upoznavanje sudioništva s principima izvještavanja o TIRV osobama (poštivanje privatnosti, identiteta, ispravno korištenje imena i zamjenica…)

12:40-13:00 Pauza

13:00-14:00 Kako iz događaja TIRV tematike napraviti vijest?
- primjena naučenog u praksi