Aktualno

Aktualno - vijesti

Prijavite se na drugo izdanje Stars4Media!

Drugo izdanje programa razmjene i obuke Stars4media sada je otvoreno za medijske profesionalce iz različitih zemalja EU-a koji žele razviti nove medijske proizvode ili testirati inovativne ideje. Poziv za prijavu trajat će do 1. srpnja 2021. godine, stoji u objavi Sindikata novinara Hrvatske.  

22.02.2021.

HND: Najoštrije osuđujemo pritiske kojima su izloženi novinari i novinarke Glasa Istre

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje pritiske kojima su izloženi novinari i novinarke Glasa Istre. Najnoviji primjer je skandalozno ponašanje načelnika Općine Višnjan Anglea Matticha te Ivane Kmet, direktorice dviju općinskih tvrtki i razvojne agencije Višnjana, koji bi smjenjivali nepoćudne novinare, odnosno onemogućavali ih u profesionalnom radu u interesu javnosti.

18.02.2021.

Zajedno za jačanje lokalnih medija

Sindikat novinara Hrvatske poziva kolege i kolegice koji rade u lokalnim medijima da se uključe u kampanju "Zajedno za lokalne medije" i podijele svoja iskustva o pritiscima na njihov rad i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. SNH objavom tih priča želi informirati i osvijestiti širu javnost o situaciji u lokalnim medijima.

 

17.02.2021.

Bjerregård: Ne oduzimajte hrvatskim novinarima imovinsko autorsko pravo

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara, poslao je danas elektroničkom poštom pismo Vladi Republike Hrvatske i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojem se osvrće na  Zakon o autorskom i srodnim pravima, kojim će Hrvatska implementirati EU direktivu o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu u svoj pravni sustav.

17.02.2021.

Svjetski dan radija: Neuništivi medij stoljetnog etera

Opća skupština UNESCO proglasila je na prijedlog Španjolske 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija, stajalo je u toj odluci.  

13.02.2021.

4. Hrvatski radijski forum - Radio i dalje medij kojem se najviše vjeruje

Radio je i dalje medij kojem se najviše vjeruje, a digitalni radio (DAB+) budućnost je tog medija kojem predstoji ekspanzija u Hrvatskoj, istaknuto je na 4. Hrvatskom radijskomu forumu održanom u subotu u Zagrebu, na Svjetski dan radija, 13. veljače.

13.02.2021.

Portala sa zadatkom da osnaživa i informira o ženskim pravima

Na online sastanku s partnerskim institucijama i organizacijama portala Žene i mediji predstavljeno je izvješće o radu portala u protekloj 2020. godini, koje je uvojilo Vijeće za elektroničke medije. Do sada je na portalu Žene i mediji ukupno objavljeno preko 500 različitih sadržaja sa zadaćom informiranja i osnaživanja žena, jačanja ispravne medijske vidljivosti žena i ženskih uzora, ukazivanja na loše primjere medijskog prikaza žena, seksizam, predrasude i stereotipe.  

10.02.2021.

Đurđica Klancir vanjska članica Odbora za medije na prijedlog HND-a

Novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir Hrvatski je sabor 5. veljače imenovao vanjskom članicom Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Klancir je izabrana kao kandidatkinja Hrvatskog novinarskog društva, i to nakon što u saborskom odboru za medije u prethodnome mandatu nije bilo nijednog novinara.

10.02.2021.

Dodjeljeni poticaji za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija – potpore velike vrijednosti

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija (potpore velike vrijednosti) – nakladnika televizije i radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnika neprofitne televizije i radija za 2021. godinu, ukupne vrijednosti 15.560.000,00 kuna za nakladnike televizije i 700.000,00 kuna za nakladnike radija i neprofitnog radija, priopćili su iz Agencije za elektoničke medije. 

05.02.2021.

Potrebna je kvalitetnija i jača zaštitita autorskih i srodnih prava

Na saborskoj sjednici u raspravi  o novom zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima zastupnici su pozdravili potrebu da se ta prava zaštite, ali su ocijenili kako na zakonu još treba raditi, jer ima dosta onih koji postojećim rješenjima nisu zadovoljni. Istaknuto je posebno da novo digitalno doba donosi i nove izazove te da je potrebno zaštiti autorska i srodna prava u digitalnom okružju, ali pritom i zadovoljiti princip pravednosti.

04.02.2021.