Aktualno

Aktualno - vijesti

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poziva na profesionalno i etično izvještavanje

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve novinarke, novinare, urednice i urednike da u izvještavanju poštuju Kodeks časti hrvatskih novinara i univerzalna novinarska etička načela te da izvještavajući o tragičnim događajima poštuju dostojanstvo žrtve. Također poziva na pridržavanje Medijskog kodeksa za senzibilizirano izveštavanje o nasilju nad ženama i femicidu, koji je potpisala većina medija. Poziv u nastavku donosimo u cijelosti: 

 

 

08.02.2022.

HND poziva uredništva i kolege da se u izvještavanju pridržavaju Kodeksa časti hrvatskih novinara

Najnoviji stravični događaj ubojstva žene u Rijeci ponovo je skrenuo pažnju na činjenicu da neki mediji, uredništva i kolege takvim slučajevima pristupaju neprofesionalno i neetično pa objavljuju primjerice adrese svjedoka i njihove smjerove kretanja, neprimjerne fotografije i slično. HND je u više navrata pozivao i nanovo poziva uredništva i kolege da se pridržavaju KODEKSA ČASTI HRVATSKIH NOVINARA u kojem stoji da se u svom djelovanju novinari „vode etikom novinarskog poziva te da čuvaju ugled, dostojanstvo i integritet svoje profesije, međusobno surađuju i njeguju kolegijalne odnose i profesionalnu solidarnost“.

07.02.2022.

Godišnji program APR-a: Natječaj za generaciju 2022. namijenjen je i za medije

Godišnji program Akademije za politički razvoj (APR), jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog društva, javne uprave, medija, političkih stranaka i poslovnog sektora. Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva, priopćili su iz APR-a. 

06.02.2022.

Novi Zakon o autorskim pravima je korak natrag i ide u korist poslodavaca, a na štetu novinara. DZNAP je zbog svega podnio i prigovor Europskoj komisiji

Predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner u gostujući u posebnoj emisiji Studia 4 Hrvatske radiotelevizije komentirala je štetne posljedice novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je u primjeni nešto više od tri mjeseca.

04.02.2022.

Smrtopis pravorijeka - Hrvatsko pravosuđe je nasmrt bolesno

Nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim temeljem privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, još jedan je pritisak na slobodu govora i ulogu medija u demokratskim društvima. Turudićeva tužba samo je jedna od gotovo tisuću SLAPP tužbi pokrenutih od strane moćnih pojedinaca, a koje su usmjerene zastrašivanju novinara i utišavanju kritičkih glasova u društvu, po čemu je Republika Hrvatska na neslavnom prvom mjestu u Europskoj uniji, piše na svom blogu Branko Mijić. 

 

04.02.2022.

Nacional News dobio nacionalnu koncesiju za pružanje usluga digitalnog radija

Vijeće za elektroničke medije dodijelilo je prve  koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge digitalnog radija  (DAB+) u Hrvatskoj, a Nacionalna koncesija dodijeljena je tvrtki Nacional News Corporation, priopćilo je Vijeće za elektorničke medije.  

 

03.02.2022.

HND: Zaustavimo sudske progone novinara

Nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim na temelju privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, još jedan je pritisak na slobodu govora i ulogu medija u demokratskim društvima. Turudićeva tužba samo je jedna od gotovo tisuću SLAPP-tužbi koje su pokrenuli moćni pojedinci, a koje su usmjerene na zastrašivanje novinara i utišavanje kritičkih glasova u društvu, po čemu je Hrvatska na neslavnom prvom mjestu u Europskoj uniji.

02.02.2022.

Anketa o medijskim slobodama i sigurnosti novinara u Hrvatskoj

Hrvatsko novinarsko društvo sudjeluje u Regionalnom istraživačkom projektu čiji je cilj procijeniti razinu medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Hrvatskoj i regiji. 

01.02.2022.

Još jedna skandalozna presuda protiv novinara - Draženu Ciglenečkom presuđeno zbog iznošenja mišljenja, što je krajnje neprihvatljivo

Novinar Novog lista Dražen Ciglenečki ponovo je proglašen krivim zbog navoda u kolumni, za koje je  sud utvrdio da su uvreda za suca Ivana Turudića te je kažnjen s 8.000 kuna. Nažalost sutkinja nije uvažila niti je imala razmijevanja za argumetne koje je na suđenju iznio Ciglenečki kazavši kako ostaje pri svojim ranijim izjavama na dvama suđenjima, kada je naglašavao da mu nije bila namjera narušiti ugled i čast zagrebačkog suca, već je u kolumni samo iznosio svoje vrijednosne sudove, svoje mišljenje.

 

 

31.01.2022.

Raspušteno Povjerenstvo za medije: Gradske vlasti očekivale su da njihov angažman bude volonterski

Povjerenstva za izradu i provođenje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava medijima u Gradu Puli u sastavu Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić sporazumno je raspušteno. Priopćenje, sada bivšeg Povjerenstva za izradu i provođenje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava medijima u Gradu Puli, prenosimo u cijelosti.

29.01.2022.