Aktualno

Aktualno - vijesti

Tisuće tužbi za novinare i medije teške 77,4 milijuna kuna kako bi se ušutkao glas javnosti

Stalnim tužbama protiv novinara i medija nastavlja se maltretiranje i zastrašivanja novinara i medija te se može govoriti o jednom sistemskom pritisku koji prerasta u kulturu tužakanja. Stvara se jedan novi vid pritiska kojim se ekonomskim i financijskim iscrpljivanjem nastoji ušutkati medije i novinare, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na predstavljanju najnovije ankete HND-a o broju tužbi protiv novinara, novinarki i medija.

30.03.2022.

Istraživanje HND-a: broj tužbi protiv novinara i medija u porastu, aktivno njih najmanje 951

U Hrvatskoj je trenutno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna, pokazuju rezultati ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo provodi već četvrtu godinu.

30.03.2022.

Predstavljanje najnovije ankete o broju tužbi protiv novinara, novinarki i medija

Rezultati najnovije ankete o broju aktivnih sudskih postupaka protiv medija i novinara bit će predstavljeni u srijedu, 30. ožujka 2022. u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma. Na predstavljanju rezultata govorit će  Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Goran Gazdek, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Vanja Jurić, odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe, Ema Tarabochia Veršić, glavna tajnica HND-a i Monika Kutri, autorica istraživanja i Suzana Lepan Štefančić, članica Izvršnog odbora HND-a i članica Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP-tužbi Ministarstva kulture i medija.

29.03.2022.

Akcija Sindikata novinara Hrvatske: Mladi u sindikat!

-U Sindikat novinara Hrvatske uključuju se studenti i studentice novinarstva i mladi novinari i novinarke koji tek ulaze na medijsko tržište rada. Zato smo odlučili formirati Odbor za mlade putem kojeg će naši novi članovi i članice u borbu za svoja novinarska i radnička prava, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske.

29.03.2022.

Komemoracija za Igora Mandića: Zadužio je hrvatsku kulturu i novinarstvo

Kolege i prijatelji pokojnog kritičara, esejista i pisca Igora Mandića oprostili su se na komemoraciji u ponedjeljak od tog velikog intelektualca uz poruke kako je riječ o iznimnoj intelektualnoj gromadi čiji je odlazak ostavio veliku prazninu u hrvatskom kulturnom prostoru.

28.03.2022.

Napadačima na novinarku Živanu Šušak Živković prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

Svjedočenjem i izvođenjem dokaza na Općinskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Tončiju Ćukušiću i Antoniju Ćukušiću za napad na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobijama u travnju 2020. - Želim da se ovo sve što prije završi i da se to više nikome ne dogodi. Pogotovo ne kolegama i kolegicama koje rade svoj posao, rekla je kolegica Živana  nakon suđenja, vidno potresena zbog ponovnog susreta sa napadačima i gledanja snimki događaja.

28.03.2022.

U Vinkovcima održana radionica za novinare o online nasilju prema ženama

Nakon vrlo uspješne i posjećene radionice u Zagrebu, Agencija za elektroničke medije i Udruga B.a.B.e. organizirali su novu edukativnu radionicu za novinare na temu rodno uvjetovanog online nasilja prema ženama. Radionica je održana u Gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca, a prisustvovala su 23 novinara medija s područja Slavonije, priopćili su iz Agencije. 

25.03.2022.

Čak 149 kandidatura za novinarske nagrade, Ćimić, Derifaj, Dežulović i Jindra finalisti za novinara/ku godine

Čak 149 kandidatura u devet kategorija konkurira za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2021. godinu, koje će biti dodijeljene 3. svibnja 2022. u Novinarskom domu u Zagrebu na svečanosti u povodu Svjetskog dana slobode medija. Među njima je i četvero finalista za novinara, odnosno novinarku godine, i to Ilko Ćimić, Danka Derifaj, Boris Dežulović i Jelena Jindra.  

25.03.2022.

HRT pravomoćno izgubio spor protiv Zovka zbog njegovih navoda o cenzuri na javnoj televiziji

Županijski sud u Zadru je 3. veljače 2022. presudio da se kao neosnovana odbija žalba Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka te se potvrđuje presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 13. studenog 2020. kojom izjave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, dane u javnosti o postojanju cenzure na HRT-u, nisu sporne ili pak neistinite te da u konkretnom slučaju njima nije grubo povrijedio čast i ugled  HRT-a.

24.03.2022.

Europska federacija novinara oštro osudila hakerski napad na "Slobodnu": Prvi put se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem i ovo ne može proći nekažnjeno

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo takav čin i prijavilo napad Europskoj federaciji novinara, koja se pridržila osudi. - Najoštrije osuđujemo ovaj čin piratstva i pozivamo hrvatska pravosudna tijela da identificiraju i procesuiraju počinitelje, rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije. 

23.03.2022.