Aktualno

Aktualno - vijesti

Četrnaest godina prošlo je od brutalnog napada na Dušana Miljuša, a još uvijek se ne zna tko su nalogodavci

Ne sluteći ništa novinar Dušan Miljuš se nakon još jednog napornog, ali zadovoljstvom ispunjenog radnog dana, tog 2. lipnja, sada već davne 2008. godine vraćao kući, kada su ga dvojica nasilnika napala i izudarala palicama po glavi te mu nanijeli teške ozljede. Nažalost ni danas, nakon 5010 dana, kako je to Miljuš precizno izbrojao, koliko je prošlo od spomenutog 2. lipnja, organi reda i zakona nisu pronašli niti nalogodavce niti su do kraja razriješili slučaj.  

30.06.2022.

VEM dodijelio sredstva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Javnom pozivu za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama za poticanje kvalitetnog novinarstva. Agencija za elektroničke medije treću godinu za redom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti, sa značajno povećanim budžetom, dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 1.500 000,00 kuna, priopćili su iz AEM-a. 

29.06.2022.

Dodjeljene nagrade "Svjetionik“ za novinarsko izvještavanje o siromaštvu

Nagrada "Svjetionik" za izvještavanje o siromaštvu dodijeljena je u utorak novinarkama Maji Medaković (Nova TV) za TV prilog, Biondi Lučić (web portal generacija.hr) za pisano novinarstvo i Snježani Kirinić-Grubić (Hrvatski katolički radio) za radijski prilog o toj problematici.

29.06.2022.

Ja sam Hrvoje - akcija prikupljanja sredstava za Hrvoja Antonia Belamarića

Hrvoje Antonio Belamarić, dugogodišnji novinar i urednik emisija za osobe s invaliditetom, poziva sve  građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja sredstava neophodnih za adaptaciju kupaonskih prostora.  Hrvoje od rođenja boluje od cerebralne i dječje paralize, a zbog nedavnih životnih nedaća Hrvoje mora napraviti nužne radove na adaptaciji svoje kupaonice kako bi mogao nastaviti svakodnevno funkcionirati i raditi. 

 

 

28.06.2022.

Članovi Programskog vijeća HRT-a suzdržani i s izdvojenim mišljenjem o prijedlogu Ugovora Vlade i HRT-a

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027., a glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb izrazio je nezadovoljstvo održanom javnom raspravom.

27.06.2022.

HND ustanovio nove nagrade za lokalno novinarstvo nazvane imenima dvojice legendarnih hrvatskih novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustanovilo je nagrade za lokalno novinarstvo koje će nositi imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara – Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića. Najbolji novinarski radovi koji se bave temama iznimno važnima za lokalnu zajednicu nagrađivat će se u kategorijama tisak i internet nagradom „Anđelko Erceg“, a u kategorijama radio i televizija nagradom „Siniša Glavašević“. Svečana dodjela nagrada održat će se u rujnu ove godine u Vinkovcima.

23.06.2022.

Otvoren natječaj za novinarske nagrade „Anđelko Erceg“ i „Siniša Glavašević“

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Centar za kulturu medija (CKM) iz Vinkovaca raspisali su Natječaj za novinarske nagrade za najbolje radove za lokalno novinarstvo „Anđelko Erceg“ i „Siniša Glavašević“ objavljene od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

23.06.2022.

Novi napadi na novinare - Priveden muškarac koji je prijetio novinaru i uredniku portala požeški.hr

Požeška policija je potvrdila da je uhićen 28-godišnjak zbog prijetnji novinaru. Kako prenose 24sata.hr uhićeni je predan je pritvorskom nadzorniku, a prijava ide na Državno odvjetništvo. Radi se o suuprugu požeške pročelnice koji je priveden zbog sumnje da je prijetio smrću novinaru lokalnog portala. 

23.06.2022.

Otvoren natječaj za nagradu Daphne Caruana Galizia

Europski parlament službeno je pokrenuo drugi po redu natječaj nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se na godišnjoj razini dodjeljuje za izvanredno novinarstvo koje promiče ili brani temeljna načela i vrijednosti Europske unije: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz organizacijskog odbora Nagrade Daphne Caruana Galizia.

21.06.2022.

Intervju - Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara (EFJ): Udružiti snagu i pamet u borbi za snažan europski zakon o slobodi medija

Maja Sever postala je prva žena predsjednica Europske federacije novinara (EFJ). Već u svom nastupnom govoru na skupštini EFJ-a u Izmiru kazala je da će biti ustrajna u borbi za novinarska prava i profesionalno novinarstvo kao i do sada. Maja je u proteklom razdoblju, kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, to stalno pokazivala i činila te je svojom agilnošću, marljivošću i sposobnošću dala jedan novi zamah u istrajnoj kampanji za bolje novinarstvo i veća materijalna prava novinara. U intervju za naš portal hnd.hr odgovorila je na niz pitanja koja muče našu struku te je iznijela za što će se u budućnosti, kao predsjednica krovne europske organizacije novinara zalagati i koji će joj biti prioritet. 

15.06.2022.