Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Premijer niskim pokušajem diskreditacije Hrvoja Zovka negira probleme

Hrvatsko novinarsko društvo najodlučnije odbacuje tvrdnje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u kojima ponovo negira pritiske na kritičko novinarstvo u Hrvatskoj i to niskim pokušajem osobne diskreditacije predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.

04.03.2019.

Međunarodna misija organizacija za zaštitu medijskih sloboda treći put u Hrvatskoj

Misija predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), Europske federacije novinara (EFJ), Europske radiodifuzijske unije (EBU) i Promatračka misija za područje Balkana i Kavkaza - Transeuropa (OBC) 6. ožujka dolazi u posjet Hrvatskoj u povodu zabrinjavajućeg stanja u hrvatskim medijima.

04.03.2019.

Prosvjed koji je ujedinio novinare

Plato ispred Novinarskog doma bio je u subotu u podne premali da primi nekoliko tisuća građana, koji su se pridružili novinarima, i došli podržati Hrvatsko novinarsko društvo i njihov prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

02.03.2019.

Osam zahtjeva protiv cenzure

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 2. ožujka u 12.05. kreće u prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!". Vladi ćemo pokušati uručiti osam HND-ovih zahtjeva, koje donosimo u nastavku:

01.03.2019.

Otvoren Natječaj za godišnje nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša

Izvršni odbor Zbora novinara HND-a za okoliš u suradnji s HEP Opskrbom raspisao je Natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

 

 

01.03.2019.

HND apelira na medije da izvještavajući o nasilju nad djecom, strogo poštuju etička načela i prava djeteta

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na novinare i urednike da izvještavanju o obiteljskom nasilju nad djecom pristupe profesionalno, strogo poštujući prava djeteta i načela novinarske etike.

01.03.2019.

Nagrada Hrvatskom novinarskom društvu za borbu u ostvarivanju medijskih sloboda

-Gdje su mediji slobodni nema straha i ljudi su sigurni, kazao je citirajući Thomasa Jeffersona Tvrtko Jakovina predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo uručujući na svečanoj dodjeli Nagradu, koja nisi ime tog hrvatskog velikana, Hrvatskom novinarskom društvu.

01.03.2019.

Antonija Petričušić članica Nadzornog odbora HRT-a, oporba optužuje HRT da je podružnica HDZ-a

Sabor je u petak s 92 glasa 'za' i tri 'protiv' Antoniju Petričušić imenovao članicom Nadzornog odbora HRT-a, a glasovanju je prethodila žestoka prepirka između SDP-a i HDZ-a, pri čemu su oporbenjaci optuživali taj javni medij da je "podružnica HDZ-a", iz kojega su uzvraćali da HRT djeluje po zakonu koji je donio SDP ""na nedemokratski način".

01.03.2019.

HDFK: Protestiramo protiv prijetnje slobodi novinarstva i slobodi govora

Hrvatsko društvo filmskih kritičara pridružuje se Hrvatskom novinarskom društvu, Društvu hrvatskih filmskih redatelja i udrugama civilnog društva u izražavanju protesta protiv prijetnja slobodi novinarstva i slobodi govora koje u posljednje vrijeme, poduprte tužbama protiv novinara koji kritiziraju njezino javno djelovanje, dolaze s Hrvatske radiotelevizije.

28.02.2019.

Vlast je najodgovornija za teško stanje u novinarstvu

U ovaj prosvjed se ide jer je situacija u medijima katastrofalna, a dijalog sa Vladom ne postoji. Smatramo da vlast ni u jednom trenutku nije iskazala želju za razgovorom i nije normalno da vladajući gledaju kako se urušava profesija, koja je jedan od stupova demokratskog društva, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavljujući novinarski prosvjed Medije ste oteli, novinarstvo ne damo, koji će se održati u subotu i sa kojeg će Vladi biti upućen dokument  Osam zahtjeva protiv cenzure.

27.02.2019.