Aktualno

Aktualno - vijesti

Predstavljen Medijski kodeks za izvještavanje o nasilju prema ženama

U okviru europskog projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama" Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova izdao je Medijski kodeks sa smjernicama za senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Suradnik u projektu je i Hrvatsko novinarsko društvo, a primjenu je u petak na Međunarodni dan žena prihvatilo 12 lokalnih i nacionalnih medijskih nakladnika i inicijativa. 

08.03.2019.

Sindikat policijskih službenika traži ostavku glavnog ravnatelja policije zbog napada na slobodu medija

Danas smo putem medija doznali o evidentnoj zlouporabi policije u političke svrhe i udar na slobodu medija kod slučaja novinarke Đurđice Klancir gdje se policija koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara i to ni više ni manje nego temeljem dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je, gle čuda, iz redova vladajuće stranke, stoji u pismu Sindikata policijskih službenika ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, koje je dostavljeno i  medijima. 

07.03.2019.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje političko-policijski pritisak na novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir

Dvojica uniformiranih policajaca došla su 5. ožujka u redakciju portalna Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika. Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje.

06.03.2019.

Predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2019. u 11 sati u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2 održat će se svečano predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.

06.03.2019.

HRT nije predložio postupak mirenja u sporu protiv predsjednika HND-a

Odvjetnici Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja je tužila HTV-ova urednika i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka zbog povrede časti i ugleda radi njegovih istupa u javnosti kojima je upozoravao na cenzuru na HRT-u, na pripremnom su ročištu u srijedu izjavili kako ''nemaju upute HRT-a za eventualnu provedbu postupka mirenja''. 

06.03.2019.

Jandroković o medijima: Nužno je smiriti strasti i započeti dijalog

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je komentirajući dolazak policije u redakciju radi legitimiranja novinarke portala net.hr Đurđice Klancir, poručio da je nužno smiriti strasti i započeti dijalog jer očito puno toga smeta novinarsku struku, te je iznio ideju da se u Hrvatskom saboru organizira okrugli stol na temu položaja medija u hrvatskom društvu i odnosu društva prema medijima.

06.03.2019.

Novinarku Đurđicu Klancir legitimirali policajci u redakciji

Novinarka Net.hr Đurđica Klancir objavila je u utorak na facebooku kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.

05.03.2019.

Europska federacija novinara poručila premijeru da se "primi posla" i da vlasti osiguraju slobodne medija u Hrvatskoj

Hrvatski premijer definitivno više nije u klinču oko slobode medija samo s hrvatskim novinarima ili čak, kako je Andrej Plenković to pokušao jučer predstaviti, s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom. Naime, nakon jučerašnjih izjava uključio se i Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara.

05.03.2019.

Sutra pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka

Na Općinskom sudu u Zagrebu, Vukovarska 84, u srijedu u 11.40 sati održat će se pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. 

05.03.2019.

Predsjednik HND-a: Premijer se služi niskim udarcima

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko prokomentirao je stav premijera Andreja Plenkovića o subotnjem prosvjedu novinara. Premijer i dalje ističe da nema ugroze za hrvatsko novinarstvo, a dometnuo je i da je Hrvoje Zovko tužio druge novinare i skoro nasrnuo na svoju urednicu.

04.03.2019.