Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: natječaj za najbolje novinarske radove u 2023. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

01.12.2023.

Anita Markić nova povjerenica za informiranje

Hrvatska je u četvrtak dobila novu treću povjerenicu za informiranje, Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave. GONG je utvrdio kako je ovim izborom zarobljena još jedna nezavisna institucija.

01.12.2023.

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATURA ZA HND-OVO PRIZNANJE "MILAN GRLOVIĆ"

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je poziv za predlaganje kandidatura za HND-ovo priznanje Milan Grlović.

01.12.2023.

Natječaj NUNS-a za regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)  raspisalo je natječaj za drugu po redu regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu. Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je Hrvoje Krešić, novinar televizije Nova TV iz Zagreba.

29.11.2023.

Političari ne bi smjeli selektivno birati medije, a niti mediji političare

Ured za društvena istraživanja iz Srbije pozvao je danas sve izborne liste u Srbiji da prestanu sa praksom selektivnog gostovanja u medijima, kao i medije da prestanu sa praksom selektivnog predstavljanja sudionika izbornog procesa, priopćili su iz Ureda, a prenosi nuns.rs. 

 

28.11.2023.

Kako ne upadati u zamke dezinformiranja - ADMO je pripremio savjete za vas

Istraživanje o medijskim navikama koje je Gong proveo tijekom prve polovice 2023. pokazuje da se preko 76 posto građana, odnosno građanki Hrvatske svakodnevno koristi internetom na mobilnom telefonu. Od toga gotovo trećina njih teško procjenjuje jesu li neke vijesti na internetu stvarne ili lažne, priopćili su iz GONG-a. 

 

 

 

24.11.2023.

HND i SNH: Tražimo da Hrvatska podrži snažnu EU medijsku regulativu

- Zabrinuti smo zbog pregovora u trijalogu, odnosno zbog mogućnosti slabljenja predloženog Europskog zakona o medijskim slobodama i Direktive o SLAPP-u. U suradnji s Europskom federacijom novinara (EFJ) na nacionalnoj razini, želimo upoznati predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, hrvatske pregovarače i predstavnike u Europskom i Hrvatskom parlamentu sa stajalištima novinarskih organizacija i medijskih stručnjaka o Europskom aktu slobode medija i o Direktivi o suzbijanju SLAPP tužbi, kazali su na danas održanom sastanku čelnici SNH-a i HND-a, Maje Sever i Hrvoja Zovka, ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i njezinom timu. 

 

 

23.11.2023.

Hrvatsko novinarsko društvo odalo počast ubijenim kolegama Siniši Glavaševiću i Branimiru Polovini

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće počast Siniši Glavaševiću i Branimiru Polovini, novinaru i tehničaru Hrvatskog radija Vukovar ubijenima na današnji dan 1991. na Ovčari, donosi press032.com. 

 

20.11.2023.

''Priče iz Vukovara'' govore o ljubavi prema svim ljudskim životima

Knjiga Siniše Glavaševića ''Priče iz Vukovara'' je mirnodopska proza nastala usred rata, ona ne razvija samo ljubav prema domovini već i ljubav prema svim životima koje je rat odnio, istaknuto je u petak na predstavljanju novog izdanja knjige poznatog hrvatskog novinara, donosi Hina. 

 

19.11.2023.

HND podržava kolege iz Večeri, koje uprava i vlasnici žele preseliti u prostorije u vlasništvu gradonačelnika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pridružuje se prosvjedu novinara medijske kuće Večer, koje uprava i vlasnici žele preseliti u prostore u vlasništvu aktualnog gradonačelnika Maribora Saša Arsenović. HND u potpunosti podržava stajalište urednika i Večerovih udruga da se radi o nepopravljivom udaru na novinarsku autonomiju i vjerodostojnost.

18.11.2023.