Aktualno

Aktualno - vijesti

Dodijeljene nagrade FIJET-a "Marco Polo" domaćim i stranim putopiscima

Hrvatski ogranak Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca-FIJET u nedjelju je u Zagrebu dodijelio godišnje nagrade "Marco Polo" domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise te nagradu "FIJET Tolerance" osobama koje su se istaknule u promicanju različitosti.

17.12.2023.

Gong izdao vodič kroz SLAPP tužbe - priručnik kako zaštititi glasove kritike

Gong je objavio vodič za SLAPP tužbe – neosnovane tužbe kojima se guši glas kritike u javnosti te je u analizi dao pregled situacije u Hrvatskoj s primjerima slučajeva kada su, osim novinara, žrtve takvih tužbi bili aktivisti, pa čak i političarke.

15.12.2023.

Prijatelji, kolege i štovatelji na komemoraciji se oprostili od velikog autora i čovjeka Pere Kvesića

Komemoracija za književnika, novinara, pisca, strip autora i filmskog radnika Peru Kvesića ispunila je danas veliku dvoranu Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu. Uvodno slovo dao je profesor Nenad Puhovski, Perin prijatelj koji je zbog autorove bolesti dovršio njegov posljednji film, "Kuća na Kraljevcu", film koji je ubrzo nakon premijere postao gotovo kultnim djelom o zagrebačkoj mladosti Novog vala i legendarnim 80-im, donosi 24sata.hr. 

15.12.2023.

HND: Ne vidimo način kako bi premijer Plenković bio amnestiran od odgovornosti

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) već godinama upozorava da su hrvatski mediji ''zarobljeni“. U ovoj aferi ministar Filipović je smijenjen, ali to je samo amortiziranje političke štete u osjetljivo predizborno vrijeme, kazano je na današnjoj konferenciji za novinare u Novinarskom domu o važnosti transparentnog financiranja medija u povodu afere Mreža zbog čega je premijer Andrej Plenković smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića.

14.12.2023.

Gong o aferi Mreža: Plenković se pravi da nije politički odgovoran

Gong je, reagirajući na aferu ''Mreža'', ocijenio da državno oglašavanje služi vladajućima kao oblik cenzure i kontrole medija, te da se premijer Andrej Plenković ''pravi da nije politički odgovoran u ovoj situaciji''.

14.12.2023.

Završna konferencija četverogodišnjeg projekta - NOVINARI MOGU I MORAJU BOLJE

U povodu uspješnog završetka projekta “ISTRAŽIVAČKI NOVINARSKI LABORATORIJ: VJERODOSTOJNOST MEDIJA KROZ KULTURU EKSPERIMENTA I INOVACIJE U REDAKCIJAMA“, u četvrtak 14. prosinca s početkom u 10:45 na Fakultetu političkih znanosti - Drage Iblera 10, 2.kat, održat će se završna konferencija pod nazivom „Novinari mogu i moraju bolje“, na kojoj će biti predstavljene aktivnosti provedene u sklopu projekta te najznačajniji rezultati.

13.12.2023.

Dodijeljene nagrade "Hrvoje Mateljić"

Najbolji gospodarski novinari u ovogodišnjem izboru nagrade ‘Hrvoje Mateljić‘ tjednika Lidera su Ljubica Gatarić iz Večernjeg lista, Marko Biočina s Nove TV i novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić. Riječ je o 14. po redu izboru Liderove nagrade nazvane po prerano preminulome novinaru Hrvoju Mateljiću, donosi Jutarnji list. 

13.12.2023.

Puljak: Odbio sam ucjene Slobodne Dalmacije

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je u srijedu da je smjena ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića pokazala kako HDZ financira medije i ustvrdio da je on odbio ucjene Slobodne Dalmacije, o čemu je spreman svjedočiti.

13.12.2023.

Oporba: HDZ nastavlja politiku svojih prethodnika plaćanja medijske slike o sebi

Afera Mreža u kojoj posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević po pisanju tjednika Nacional nudi Mreži TV trgovinu utjecajem izazvala je u utorak žestoke kritike saborske oporbe, uz ocjenu da je taj slučaj nova Fimi Media koji vodi do premijera Andreja Plenkovića, donosi Hina. 

 

12.12.2023.

Odluka režimskog DORH-a u slučaju Matijanić: očekivano zataškavanje da glavni krivci ne bi snosili nikakvu odgovornost!

Medicinski potpomognuto ubojstvo novinara Vladimira Matijanića očekivano je zataškano kako glavni krivci ne bi snosili nikakvu, pa ni političku odgovornost, a o moralnoj je izlišno govoriti, uz svesrdnu pomoć režimskog DORH-a na čijem je čelu glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Na žalost, Hrvatsko novinarsko društvo nije iznenađeno skandaloznom odlukom Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića.

11.12.2023.