Aktualno

Aktualno - vijesti

HND najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Jelića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića, koji je prije dva dana na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu Karlovačke županije izdavao zapovijedi i prijetio novinarima riječima: „Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave.“

18.03.2020.

Demokrati: Vlada mjerama za pomoć gospodarstvu treba obuhvatiti i medije

Nakon vladinih mjera za pomoć gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta usvojenih u utorak, Demokrati su upozorili Vladu, kao i Ministarstvo kulture, da je mjerama bilo nužno obuhvatiti i sektor medija.

18.03.2020.

AEM: Objektivne okolnosti uzet će se u obzir kod pravdanja Fonda za 2020. godinu

Vijeće za elektroničke medije poziva sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj da održe kontinuitet pružanja audiovizualnih medijskih usluga u ovim iznimnim okolnostima, priopćili su iz Agencije za elektoničke medije. 

17.03.2020.

Koronavirus će zadati novi udarac medijskom sektoru

Narušena američka novinska industrija priprema se za nove poteškoće jer joj zbog pandemije koronavirusa prijeti gospodarski šok, u vrijeme kad ljudima najviše trebaju vjerodostojne informacije.

17.03.2020.

SNH nakladnicima i urednicima: Osigurajte zaštitu ljudima koji izvještavaju

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponovio je danas apel urednicima i nakladnicima da maksimalno zaštite novinarke i novinare, snimatelje, fotoreportere, tehničare i druge medijske radnike koji ovih dana izvještavaju o epidemiji koronavirusa.

 

16.03.2020.

Kako odgovorno izvještavati o epidemiji COVID-19, ali i štititi zdravlje novinarki i novinara

Epidemija koronavirusa i bolesti COVID-19 za sada ne pokazuje znakove smirivanja. Novinarski rad u ovakvim situacijama iznimno je važan. Posebno je važno točno i pravodobno izvještavati javnost kako bi se izbjegla nepotrebna panika.

14.03.2020.

Upozorenje Vijeća za elektroničke medije svim elektroničkim medijima u Republici Hrvatskoj

Obzirom na veliki interes javnosti u svezi pandemije COVID-19 i u svrhu zaštite javnog interesa, Vijeće za elektroničke medije upozorava sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj kao i elektroničke medije čiji je poslovni nastan na području druge države članice EU, a koji se obraćaju publici na teritoriju RH, na sljedeće:

13.03.2020.

Žene liderice sindikata za bolje sutra

U organizaciji Europskog instituta za sindikate u Bruxelles je održan drugi dio seminara za “Žene liderice sindikata”. Na seminaru je iz Hrvatske sudjelovala predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, priopćili su iz SNH-.

10.03.2020.

Odgođena međunarodna konferencija o medijskoj pismenosti.

U Zagrebu se od 31. ožujka do 1. travnja trebala održati međunarodna stručna konferencija o medijskoj pismenosti u organizaciji Europske komisije, Ministarstva kulture i Agencije za elektroničke medije. Međutim, zbog širenja koronavirusa (COVID-19) diljem Europe konferencija je odgođena. Novi termin konferencije i druge informacije objavit će se u dogledno vrijeme.

10.03.2020.

HNiP, čiji su članovi u pohodu na VEM rušili institucije, sada pozivaju iste te institucije da ne podliježu pritiscima

Radi javnosti kojoj se u dijelu medija uporno servira teza o ikakvoj relevantnosti udruge nazvane Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dužno je reagirati na priopćenje te udruge, a koje vrvi činjenično netočnim navodima i insinuacijama.  

09.03.2020.