Aktualno

Aktualno - vijesti

Samo 15 posto freelancera u medijima zadržalo poslove od početka zdravstvene krize

Prema anketi koju su proveli Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, 28,7 posto vanjskih suradnika u medijima ostalo je bez svih poslova od početka krize, 26,2 posto izgubilo je većinu poslova, a 15,9 posto ostalo je bez otprilike polovice prijašnjih angažmana.

08.04.2020.

Anketa o ekonomskom utjecaju COVID-19 krize na vanjske suradnike u medijima

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske provode anketu kako bi došli do što preciznijih podataka o utjecaju COVID-19 krize na vanjske suradnike u medijima. Anketa je namijenjena kolegicama i kolegama koji rade kao vanjski i honorarni suradnici, dakle, koji nisu stalno zaposleni u medijskim kućama.

08.04.2020.

HND i SNH oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema HRT-ovoj novinarki

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske radiotelevizije i ostalim novinarima 7. travnja 2020. navečer tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

08.04.2020.

Zovko: Izvanredno stanje ne može biti izgovor za neprihvatljivo ponašanje policije

PredsjedniK HND-a Hrvoje Zovko osudio je postupanje policajca prema novinarki HRT-a, koji je prekinuo njezino javljanje uživo ispred Doma za starije i nemoćne u Splitu, istaknuvši da izvanredna situacija ne može biti izlika za neprihvatljivo ponašanje.

08.04.2020.

Važno je zaštititi one koji upozoravaju na nepravilnosti i nepravdu

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se koaliciji koja poziva sva javna tijela vlasti da osiguraju i ojačaju zaštitu zviždača za vrijeme izvanrednog stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

07.04.2020.

SNH: Sačuvati radna mjesta u medijima

Za razliku od Njemačke, u Hrvatskoj su počela otpuštanja honorarnih suradnika i drastično smanjivanje radnih prava i primanja medijskih djelatnika. Novinari su danas ti koji građane obavještavaju o situaciji s pandemijom koronavirusa, o mjerama zaštite, uputama Civilnog stožera i zaslužni su za to da građani razlikuju točne informacije od lažnih vijesti, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

 

06.04.2020.

VEM: Zaprimljeno devet pritužbi o širenju lažnih vijesti

Vijeće za elektroničke medije (VEM) od sredine ožujka zaprimilo je 13 pritužbi zbog izvještavanja o koronavirusu, devet puta prijavljeno je širenje dezinformacija i lažnih vijesti, no u nijednom slučaju dosada nije utvrđeno kršenje zakona.

06.04.2020.

SafeJournalists: Neprihvatljiva su otpuštanja u novinama Zëri

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, izražava svoju zabrinutost povodom otpuštanja više od 20 zaposlenih, koji već godinama rade u novinama Zëri na Kosovu. Među otpuštenima su tri novinara/ke i jedan urednik, a prema riječima naših kolega, dvije novinarke su u drugom stanju.

 

04.04.2020.

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa. 

04.04.2020.

Globalni natječaji za financiranje novinarstva u doba krize

Global Investigative Journalism Network je objavio listu natječaja na koje novinari i mediji mogu aplicirati. Hitna potreba za dobrim izvještavanjem tijekom pandemije COVID-19 učinila je da lista donatora, koji nude novčane potpore novinarima, raste. Neki natječaji su otvoreni stalno, dok za neke rokovi za prijavljivanje nisu dugi, tako da pogledajte ovu listu što prije.

03.04.2020.