Aktualno

Aktualno - vijesti

Predsjednik Milanović podržao mjere i nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima

Predsjednik Milanović podržao je nastojanja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama, priopćili su iz Ureda Predsjendika, nakon danas održanog sastanka s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom  i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever.

23.04.2020.

SAFE JOURNALISTS: POLICIJA MORA POŠTOVATI ZAKON

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobitel i obrisala sve snimke događaja o kojem su izvještavali.

 

23.04.2020.

Konstruktivan razgovor s ministricom Obuljen Koržinek o pomoći novinarstvu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je primila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever koji su joj predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima i novinarima pogođenim krizom.

23.04.2020.

HND upozorava da bolji plasman na ljestvici RSF-a ne predstavlja boljitak za novinare

Na ljestvici slobode medija Reportera bez granica (RSF) u 2020. godinu, Hrvatska se u odnosu na prošlu godinu popela za 5 mjesta i nalazi se na 59. mjestu, što ju stavlja na treće mjesto u regiji poslije Slovenije i Bosne i Hercegovine, a ispred Mađarske, Srbije i Crne Gore.

22.04.2020.

SNH i HND: Od Vlade Republike Hrvatske više ne očekujemo nego zahtijevamo mjere za novinare

“Krizu sam osjetila odmah jer mi frelanceri posao dogovaramo mjesec za mjesec, pogotovo na HRT-u s kojim surađujem. Svi freelanceri i kulturni radnici možemo izdržati još dva, tri mjeseca. Ministarstvo kulture nije napravilo ništa da riješi našu poziciju i ne postoji nikakva ideja da se nama pomogne i da krenemo raditi. Mislim da je ključ u tome da svi radimo, a ne sjedimo kod kuće. Samostalni umjetnici sada dobiju 1600 kuna pomoći. Od toga ne možemo preživjeti”, ispričala je novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević na konferenciji za medije HND-a i SNH ispred Novinarskog doma u Zagrebu. 

21.04.2020.

RSF: Novinari u Hrvatskoj često izloženi nasilju i malteretiranju, a HRT sudski goni zaposlenike i HND

Narednih deset godina će bez svake sumnje biti "odlučujuće desetljeće" za slobodu medija, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu za 2020. u kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto.

21.04.2020.

HND i SNH: Hitne mjere za spas novinarstva

Od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa do danas više od 85 posto novinara i novinarki i ostalih medijskih radnika honoraraca ili freelancera izgubilo je dio ili sve radne angažmane, a u nizu medija stalno zaposlenima su smanjena primanja. Budući da Ministarstvo kulture dosad nije reagiralo na upozorenja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, a Vlada RH, na žalost, ni u svom trećem paketu mjera za ublažavanje krize nije prepoznala problem u medijima, HND i SNH uputili su danas Vladi mjere koje je nužno što hitnije poduzeti. Donosimo ih u nastavku.

21.04.2020.

Ministarstvo kulture uputilo u javnu raspravu prijedlog zakona o autorskim pravima

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.

21.04.2020.

Online konferencija za medije HND-a i SNH: “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju vas na online konferenciju za medije “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”, koja će se održati u utorak, 21. travnja 2020. u 11 sati.

20.04.2020.

Objavljen godišnji izvještaj Kuće ljudskih prava

Kao i prethodnih godina, Kuća ljudskih prava Zagreb i ovo proljeće objavljuje izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2019. Izvještaj je nastao temeljem sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva i znanstvenika.

17.04.2020.