Aktualno

Aktualno - vijesti

Ministarstvo kulture: Sloboda medija temelj svakog demokratskog društva

U povodu Svjetskog dana slobode medija Ministarstvo kulture u nedjelju je poručilo kako je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan i siguran rad.

02.05.2020.

Svjetski dan slobode medija - SNH: U krizi se pokazuje važnost novinarstva

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članice i članove da tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine po 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj. Iza nas je godina u kojoj smo pokušali upozoriti na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjet za slobodu novinarstva i medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

02.05.2020.

SAFE JOURNALISTS: ZAUSTAVITE PRITISKE NA BH MEDIJE

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje političke i institucionalne pritiske na BH medije koji su izvještavali o nepravilnostima prilikom nabave respiratora za medicinske ustanove zbog pandemije korona virusa.

 

01.05.2020.

HND-ova anketa: u Hrvatskoj aktivno najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna, pokazuju rezultati godišnje ankete koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo među medijima početkom godine, a objavljuje ju ususret Svjetskom danu slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja. Od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

 

01.05.2020.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA – Windhoeška deklaracija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

01.05.2020.

Pokrenuta globalna platforma za očuvanje kvalitetnog novinarstva

Uoči Svjetskog dana slobode medija i usred krize Covid-19, Međunarodna federacija novinara (IFJ), vodeća svjetska profesionalna i reprezentativna organizacija novinara s više od 600.000 članova u 146 zemalja pokrenula je Globalnu platformu za kvalitetno novinarstvo.

01.05.2020.

Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije je donijelo odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Rok za podnošenje prijava je 22. svibnja 2020.

30.04.2020.

Potpore novinarima koji doživljavaju prijetnje

Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF) otvorio je prijave za program Novinari u mjestu prebivališta (Journalists in Residence, JiR) na razdoblje do šest mjeseci, između lipnja 2020. i veljače 2021. Projekt je dio programa Medijske slobode brzog odgovora (MFRR), koji djeluje u svrhu pružanja brze i učinkovite podrške novinarima pod prijetnjama.

30.04.2020.

Dodjela HND-ovih godišnjih novinarskih nagrada odgođena za jesen

Zbog epidemioloških mjera poduzetih zbog pandemije koronavirusa, nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinarske radove za 2019. ove godine neće biti dodijeljene 3. svibnja, na Svjetski dan slobode medija, nego se dodjela odgađa za jesen, odlučio je Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva.

29.04.2020.

GONG: Sjednice saborskih radnih tijela ostale zatvorene za javnost

Iz Gonga su u srijedu upozorili da je posljednjih mjesec dana javnosti onemogućeno pratiti sjednice radnih tijela koje su se počele održavati putem e-maila i ocijenili zabrinjavajućim način na koji se Hrvatski sabor prilagođava okolnostima pandemije i potresa.

29.04.2020.