Aktualno

Aktualno - vijesti

HSLS: Slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, HSLS je u ponedjeljak ispred Novinarskog doma upozorio da slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine, a otežan je i pristup podacima javnog karaktera.

28.09.2020.

Preporuka o zaštiti privatnosti djece u kontekstu epidemije COVID-19

Od samog izbijanja epidemije COVID-19 vrlo važno bilo je pravovremeno i stručno izvještavanje javnosti o novoj zaraznoj bolesti, u čemu osobito aktivnu i odgovornu ulogu imaju stožeri civilne zaštite i mediji. U razdoblju zdravstvene krize nužno je osigurati dostupnost pouzdanih, stručnih i provjerenih informacija epidemiologa i drugih stručnjaka, kako bi se spriječilo širenje panike te podigla svjesnost o važnosti i načinima zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja drugih te osobito zdravlja djece, stoji u preporuci o zaštiti privatnosti djece pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.  

28.09.2020.

Sindikat novinara: Poslodavci koriste pandemiju za smanjenje prava

Poslodavci u medijskim kućama koriste pandemiju kao izgovor za smanjenje prava novinara i medijskih djelatnika, a poteškoće izazvane koronavirusom nesrazmjerno se naplaćuju zaposlenima, rečeno je u subotu na skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

26.09.2020.

Ljubičić: Ne smije biti dobne i spolne diskriminacije

-Ne stoji izjava HRT-a da su za njih „sve kolegice i kolege jednako vrijedni“ jer je očito da rade distinkciju temeljem spola, stavljajući starije voditeljice u nepovoljniji položaj od njihovih muških kolega, što je kao diskriminacija temeljem spola zabranjeno Zakonom o ravnopravnosti spolova, stoji u priopćenju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić zbog spolne i dobne diskriminacije na HRT-u. 

24.09.2020.

Ogranak HND-a i SNH na HTV-u: Slučaj Ljiljane Sauche ogledni je primjer dobne diskriminacije na HRT-u!

Nakon što je s mjesta urednice i voditeljice emisije "Vijesti iz kulture" Hrvatske televizije (HTV) smijenjena kolegica Ljiljana Saucha, uz obrazloženje kako je treba zamijeniti "mlađim licem na ekranu“, što je potvrdila i Hrvatska radiotelevizija (HRT) u svom priopćenju, Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u ukazuju na nedopustivost sramotne prakse smjena koje se temelje isključivo na dobnoj diskriminaciji radnika, bez obrazloženja o profesionalnim razlozima smjene. S HRT-a, naime, osim navedenog "pomlađivanja", nije stigao ni jedan profesionalni argument zašto se s ekrana miče baš Ljiljana Saucha – dugogodišnja urednica koji je svoj posao radila u skladu s boljim praksama i standardima HRT-a: profesionalnošću, nenametljivošću i uvjerljivošću.

23.09.2020.

“Prijavi!” Svi mogu upozoriti i prijaviti prijetnje novinarima

Kako bismo zaštitili slobodu medija, potrebna nam je točna slika sila koje joj prijete. Da bismo to učinili, moramo prikupiti i provjeriti što je više moguće podataka. Zbog toga je Media Freedom Rapid Response (MFRR) pokrenuo kampanju “Prijavi!” kako bi stvorio svijest i potaknuo sve da se uključe u dokumentiranje i prijavljivanje mnogih kršenja prava novinara i medijskih radnika diljem Europe.

19.09.2020.

HND zgrožen Kerumovim divljačkim uvredama

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je divljačkim uvredama koje je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum jučer uputio reporterki emisije "Provjereno" Nove TV Emi Branici te kolegici daje punu podršku. HND također poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova jer je kolegicu vrijeđao i kao novinarku i kao ženu.

17.09.2020.

AEM lani dodijelio 33,6 milijuna kuna nakladnicima

Iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija lani je dodijeljeno 33,6 milijuna kuna nakladnicima televizija, radija i neprofitnim nakladnicima i proizvođačima programa, objavila je Agencija za elektroničke medije (AEM).

17.09.2020.

Vlada Albanije planira usvojiti veoma sporan zakon kojim će pokušati kontrolirati elektroničke medije

Tri mjeseca nakon što je Venecijanska komisija objavila mišljenje u vezi Zakona o elektroničkim medijima u Albaniji, civilno društvo i neovisne medijske organizacije upozoravaju da Vlada Albanije planira poslati albanskom parlamentu ovaj zakon na razmatranje bez usvojenih preporuka Venecijanske komisije.

17.09.2020.

Agencija za elektroničke medije: HRT 1 najgledaniji, slijede Nova TV i RTL

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je analizu gledanosti televizijskog programa za kolovoz prema kojoj je najgledaniji televizijski kanal HRT 1 s 14,01 posto gledanosti (share), slijedi Nova TV s 13,18 i RTL s 9,29 posto gledanosti.

15.09.2020.